27 / 04 / 2024

Setur, marina ve duty free ile yurtdışına açılıyor

Setur, marina ve duty free ile yurtdışına açılıyor

Koç Holding Turizm Grubu bünyesindeki Setur, 45. yılında yurtdışına açılıyor.Türkiye'de bulunan 12 marinadan 6'sının Setur'a ait olduğunu açıklayan Üstün Özbey, marinacılık alanındaki cirolarının 150-200 milyon euro olduğunu söyledi



Bünyelerinde sadece seyahat acentesi değil marina, duty free ve hava taksi işletmelerinin de bulunduğunu hatırlatan ve tüm bunları kapsayan tek turizm şirketi olduklarını dile getiren Setur Genel Müdürü Üstün Özbey, marina ve duty free alanında yurtdışında ihalelere girdiklerini ve sonuçlarını beklediklerini açıkladı. Setur'un artık sadece Türkiye'de büyük olmaktan çıkıp global iş dünyasının da bir oyuncusu olmayı hedeflediklerini dile getiren Özbey, marinacılıkta Hırvatistan, Yunanistan ve Miami'de ihalelere girdiklerini, bu yılın sonu ve 2011 başında ihalelerin sonuçlanmasını beklediklerini açıkladı. Türkiye'de bulunan 12 marinadan 6'sının Setur'a ait olduğunu açıklayan Özbey, marinacılık alanındaki cirolarının 150-200 milyon euro olduğunu söyledi.
Sabah

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

Koç, komşuda marina özelleştirmesine girecek

Koç Holding bünyesinde faaliyet gösteren Setur, Avrupa Birliği ülkelerindeki 5 farklı devlet ihalesine talip oldu.

Türkiye'de 12 devlet onaylı marinanın yarısına sahip olan ve Kaş'ta Makyol İnşaat ile birlikte bir marina daha açmaya hazırlanan şirket, Hırvatistan ve Yunanistan'da marina özelleştirme ihalelerine katılma kararı aldı. Setur ayrıca İtalya Milano, Fransa'da ise Lyon havaalanlarının Duty Free (havalimanı içindeki vergisiz alışveriş mağazalarının) işletmesi için ihaleye girdi. Dün bir basın toplantısı düzenleyen Setur Genel Müdürü Üstün Özbey, Amerika Birleşik Devletleri'nin Florida eyaletinin ikinci büyük kenti Miami'de de bir marina işletmeciliğine talip olduklarını açıkladı. Setur'un artık Avrupa Birliği ihalelerine elenme sıkıntısı olmadan katılabildiğini vurgulayan Genel Müdür Özbey, İtalya ve Fransa'daki ihalelerin yıl sonuna kadar açıklanacağını, marina işletmelerindeki akıbetin ise 2011 yılı içinde netlik kazanacağını aktardı. şžirket geçen yıl da dünyanın en büyük havalimanlarından Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'deki havalimanı ihalesine girmiş ve yarışı ikincilikle bitirmişti. 'O ihalede de, bu ihalelerde de hep 2 milyar Euro'luk şirketlerle yarışıyoruz. Fakat yine de böylesi şirketler arasında ikinci olmak bile önemli.' diyen Özbey, hem Avrupa'da hem Türkiye'de ihaleleri yakından takip ettiklerini bildirdi. Özbey, yurtiçi ve yurtdışı ortaklıklara da açık olduklarını kaydetti. 1.500'e yakın çalışanı bulunan şirket, geçen yıl 480 milyon lira olan cirosunu bu yıl 613 milyon liraya çıkarmayı hedefliyor.

Setur Genel Müdürü Özbey, Kurban Bayramı tatili için son yılların en yoğun talebi ile karşılaştıklarını söyledi. Türkiye'nin zor bir süreci geride bırakmasının rahatlığı ile insanların tatile meylettiğini ifade ederken, 'Tatilin 9 gün olacağının önceden açıklanması ile beraber bilhassa yurtdışı taleplerde patlama yaşanıyor. Ancak uçaklarda yer sıkıntısı yaşandığı için yurtdışına çıkışlar geçen yıla oranla ancak yüzde 100 artabilmiş durumda. Ancak uçaklarda yer olsaydı artış yüzde 500'ü bulurdu.' diye konuştu. Talep fazlalığında Avrupa'nın otelden alışverişe her yönüyle ucuzlamış olmasının yanı sıra 500 Euro'larda olan uçak biletlerinin 150 Euro'lara inmesinin de etkisi olduğuna değinen Üstün Özbey, kendilerinin eylül ortalarında tur programlarını kapattıkları bilgisini verdi.
ZAMAN/ARİF BAYRAKTAR

613 milyon liraya çıkacak, marina ve duty free"de dışarıya açılacak

Koç Grubu"na bağlı turizm şirketi Setur, rotayı yurtdışına çevirdi.

Sektörde 46"ncı yılını geride bırakan şirket, marina ve duty free"de yurtdışında İtalya, Fransa, Hırvatistan, Amerika gibi ülkelerde devlet ihalelerinde kabul gördü. Setur Genel Müdürü Üstün Özbey, duty free"de Türkiye"de Habur"dan Sarp sınır kapılarına kadar 30 noktada işletmecilik yaptıklarını ve marinada ise Türkiye"deki 12 marinadan altısını işlettiklerini söyledi. Küresel oyuncu haline gelmek istediklerini vurgulayan Özbey, œDuty free"de İtalya"nın Bologna, Fransa"nın da Lyon şehrinde iki ihaleye, marinada ise Hırvatistan ve ABD"nin Miami şehrinde ihalelere girdik. Bu ihalelere kabul edilmek bile önemli bir başarı dedi.

şžansımız var

Özbey, 20-25 yıllık anlaşmaları içeren ihalelerde ikinci üçüncü turlara kaldıklarını vurgulayarak, şunları söyledi: œDuty free"de geçen yıl altı yeni mağaza açtık. 2010"da ise Bodrum Havalimanı ihalesini kazandık. Fransa Lyon Duty Free ihalesi ön yeterlilik için belgelerimiz teslim edildi. Sonucu 30 Ekim"de açıklanacak. Bologna için ise ihaleye katılım için ön yeterliliği geçtik. Bunun da sonucu kasımda belirlenecek. Bizim şansımız var. Marinada da Hırvatistan ve Miami gibi yerlerde ihalelere girdik. Yurtiçinde Yalova Marinası"nı açtık. 2011"de ise Kaş Marina"yı faaliyete alacağız. Finansal sonuçlarına da değinen Üstün Özbey, œYılsonu için ise ciro hedefimiz 613.3 milyon lira dedi.

Bayram turlarına çok talep var

ÜSTÜN Özbey, Kurban Bayramı turlarıyla ilgili şöyle konuştu: œBu yıl Kurban Bayramı için satışları gelen talep nedeniyle 15 Eylül"de kapatmak zorunda kaldık. Son 3-4 yılın en yoğun Kurban Bayramı tatil talebini aldık. çin, Hindistan ve Uzakdoğu"ya, yurtiçinde de Bodrum ve Antalya"ya yoğun talep var. Yurtdışına yönelik talep yüzde 100 arttı. Uçaklarda yer bulunsa bu artış yüzde 500"ü de bulur. Ama otellerde yer çok, uçacak uçak yok.
Hürriyet/Hanife BAşž

Setur, Fransa ve İtalya"da duty free peşinde  

Koç Holding"in turizm şirketi Setur, Bologna ve Lyon havaalanlarında duty free ihalelerine katılacak

Koç Holding"in turizm sektöründeki şirketi Setur, yurt dışında yeni marina ve duty free projelerine hazırlanıyor. Yeni hedef ve projeleri paylaşmak üzere bir toplantı düzenleyen Setur Genel Müdürü Üstün Özbey, Yunanistan, Hırvatistan ve ABD"de yeni marina ihalelerine girdiklerini belirtti. Duty free alanında da yeni yatırımlar yapacaklarını ifade eden Özbey œBu alanda İtalya"da Bologna ve Fransa"da Lyon havaalanlarının işletmeleri adına ihalelerimiz olacak. İlk kez bir Türk firması yurtdışında duty free ihalesine katılıyor. Kazanırsak buralarda 20 yıllık işletme sözleşmesi imzalayacağız. Bu bizim yurtdışındaki prestijimiz açısından çok önemli olacak dedi. œSetur olarak bizim şirketin şansımızın çok büyük olduğunu düşünüyorum diyen Özbey, Türkiye"nin son dönem yakaladığı ivmenin bu anlamda büyük katkısı olacağını ifade etti. 2010 son çeyreği itibariyle 487 milyon lira ciroya ulaştıklarını belirten Özbey, yıl sonu 620 milyon lirayı bulacaklarını belirtti.

KAşž"A MARİNA 2011"DE

Yalova"daki limanın ardından, 2011 yılında Antalya Kaş"ta da bir marina projelerinin hayata geçirileceğini söyleyen Özbey œYapacağımız tüm yatırımların ardından hali hazırda çalışan bin 500 kişilik istihdamı 2 bine çıkarmayı planlıyoruz dedi
Star


Geri Dön