Seval Kablo 150 milyon dolarlık ihracat hedefliyor!
Yıllık yüzde 35’lik büyüme oranını yakalayan Seval Kablo, ihracatta daha hızlı bir büyüme yakaladı. İhracat departmanını 6 yıl önce aktif hale getiren şirket, bu yıl 150 milyon dolarlık ihracat hedefliyor.
Yıllık yüzde 35’lik büyüme oranını yakalayan Seval Kablo, ihracatta daha hızlı bir büyüme yakaladı. İhracat departmanını 6 yıl önce aktif hale getiren şirket, bu yıl 150 milyon dolarlık ihracat hedefliyor.
Yurtdışı çalışmalarına ağırlık veren Seval Kablo, geçen yıl 100 milyon doları aşan ihracatını, bu yıl 150 milyon dolara ulaştıracak. Avrupa, Afrika ve Ortadoğu başta olmak üzere imalatın yüzde 75’ini 60 ülkeye ihraç ettiklerini anlatan Seval Kablo Yönetim Kurulu Üyesi ve İhracat Müdürü Ersin Turgut, “Avrupa’nın hemen her ülkesine ihracatımız var, Ortadoğu’da da etkiliyiz. Dünyada girmediğimiz yalnızca Güney Amerika kıtası kaldı. Önümüzdeki yıllarda bu pazara da girmeyi planlıyoruz” dedi. “2007’ye kadar iç piyasaya mal yetiştiremiyorduk” açıklamasını yapan Turgut, “Kapasitemiz artınca ihracat da gündeme geldi. Ben de o tarihte İngiltere’deki eğitimi tamamlayıp firmada aktif olarak görev almaya başladım. İhracatın başına geçtim. Şansım yaver gitti, Eski botlara göre Mehmetçiğe daha fazla hareket kabiliyeti sağlayan ve yüksek teknoloji ile üretilen yeni nesil askeri botlar TSK’ya teslim edildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı, askerlere daha rahat ve zorlu iklim koşullarına daha dayanıklı bot üretilmesine karar verdikten sonra gerçekleştirilen Ar-Ge faaliyetleri sonucunda yeni nesil askeri botun sahip olması gereken özellikleri belirlendi. Botların YDS AŞ tarafından üretilmesi kararlaştırıldı. Askerlerin sıklıkla yaşadığı “botun vurması’’, ‘’ayağı kavramama” gibi birçok sorununa da çözüm sunan yeni nesil botlar, Mehmetçiğin hareket kabiliyetini artırıcı şekilde tasarlandı. Zorlu koşullara karşı daha dayanıklı olması için üretilen botlar, ayrıca eskilerine göre yaklaşık 300 gram daha hafif hale getirildi. Botlar, nefes alabilir, su geçirmez ve darbeye dayanıklı olarak üretilirken, gelişmiş taban teknolojisi sayesinde yazkış da kullanılabilecek. YDS AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Yakupoğlu, Mehmetçiğin yeni tip botlarla daha rahat edeceğini ifade ederek, “Yeni nesil botlar doğa botu sağlamlığında, spor ayakkabı rahatlığında. Dünyanın en iyi botu diyebiliriz” diye konuştu. ayrıca iyi bir ekibimiz vardı ve çok çalıştık. Bu da beraberinde başarıyı getirdi” diye konuştu.
Son 4 yılda büyük bir ivme yakaladıklarını vurgulayan Turgut, “2011’de 36 milyon dolar olan ihracatımız, 2012’de iki katına çıktı ve 72 milyon dolar oldu. Geçen yıl ise bu rakamı 108 milyon dolara çıkardık. Sektörümüzde Türkiye’nin en büyük üçüncü ihracatçısı olurken, genel sıralamada 146.’lığa yükseldik. Bu yıl 150 milyon doları hedefliyoruz. Türkiye’nin en büyük 500 sanayicisi listesinde de 338. sırada yer aldık. Bu yıl sağladığımız büyüme ile bu listelerde daha yüksek sıralara tırmanacağımızı tahmin ediyoruz”dedi.
Orta gerilim kablosu ürün grubuna da adım atacak
Üretimi Denizli’deki 70 dönümlük arazi üzerine kurulu tesislerinde gerçekleştirdiklerini anlatan Turgut, 400 kişiye istihdam sağladıklarını söyledi. “Yıllık bakır işleme kapasitemiz 25 bin tona ulaştı” diyen Turgut, şöyle konuştu: “Kapasite kullanım oranımız hızla yükseliyor. Başlangıçta yalnızca tesisat kablosu üretilirken şimdi 100’den fazla çeşitte enerji kablosu üretiyoruz. Bunların arasında alüminyum iletkenliler de var. Profire markasıyla aleve dayanıklı kablo da üretiyoruz. Şu an alçak gerilim grubunda hemen hemen tüm kabloları imal ediyoruz. Türkiye’de 300’e yakın kablo üreticisi var ama bizim kadar çeşitlilikte üretim yapan başka marka yok. Konumuzda Türkiye’nin en büyük 6. üreticisiyiz. Bu yıl sonunda orta gerilim kablosu ile bu ürün grubuna da adım atacağız. Bunun için 10 milyon euroya yakın yatırım yaptık. Orta gerilim kablo üretimi için 24 bin metrekarelik yeni tesis kurduk. Bu yatırımla 40’a yakın yeni istihdam yaratacağız.”
“Yatırımın meyvelerini toplayacağız”
Bu yıl 2013’e göre yüzde 35 oranında büyüdüklerini söyleyen Turgut, “Bunun en önemli nedeni iç pazardaki projelerde markamızla yer almamız ve ihraç pazarlarında yakaladığımız başarı. Ayrıca yaptığımız yatırımların meyvelerini toplamaya başladık. Yeni yatırımımız olan orta gerilim makinesi ve kurulan diğer hatlarla bu büyümeyi önümüzdeki yıl da sürdüreceğiz. Son 4-5 yıldır yıllık ortalama yüzde 35 civarında büyümeyi başarıyoruz” diye konuştu. “Geçen yıl 15 bin ton üretim yapmıştık. Bu yıl 20 bin ton üretim yapacağız. Önümüzdeki yıl 25 bin ton hedefliyoruz” diyen Turgut. “Dünya çapında marka değerimiz var. Aranan bir markayız. Projelerde talep edilen 3-4 markadan biriyiz. Mesela Tüpraş’ın 2 yıllık tüm enerji kablosu tedariğini biz yapıyoruz. Uluslararası 9 belgemiz var” dedi.
Dünya