Kent Haberleri

Sevda Erdan Kılıç'tan İzmir kentsel dönüşüm kredisinin onaylanmamasına tepki!

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin depremde hasar gören binaların dönüşümü için Dünya Bankası'ndan aldığı düşük faizli krediyi henüz onaylamayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a tepkilerini dile getirdi. 

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin depremde hasar gören binaların dönüşümü için Dünya Bankası'ndan aldığı düşük faizli krediyi henüz onaylamayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a tepkilerini dile getirdi. 

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Sevda Erdan Kılıç, gerçekleştirdiği yazılı açıklamada; 30 Ekim 2020'de İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında yaşanan depremde 117 kişinin yaşamını yitirdiğini, 1.034 kişinin de yaralandığını hatırlattı. Kılıç, depremin başta Bayraklı ve Bornova olmak üzere pek çok bölgedeki binaların ya tamamen yıkılmasına ya oturulamayacak hale gelmesine ya da büyük zarar görmesine sebep olduğunu ifade etti. 

Konutları tamamen yıkılan ya da oturulamayacak hale gelen birçok İzmirlinin uzun süre çadırlarda ve konteynerlerde yaşamak zorunda kaldığına dikkat çeken Kılıç, şöyle konuştu:

“Depremin üzerinden 10 ay geçti. Ancak bu kişilere, hala evlerine ne zaman kavuşacakları ile ilgili bir müjde verilemedi. Bu depremzedeler sadece ve sadece aileleri ile birlikte başlarını sokabilecekleri, bundan sonraki yaşamlarını sürdürebilecekleri bir yuva, ev istiyorlar. Bu vatandaşlarımızın arasında depremde eşlerini, çocuklarını, kardeşlerini, akrabalarını, komşularını, hemşehrilerini kaybedenler var ve acıları ilk günkü gibi hala taze. Bu acıları da hiç bitmeyecek, sonsuza dek sürecek. Ama onların bir nebze de olsa bu acılarının hafiflemesi için o sıcak yuvalarına kavuşmaya ihtiyaçları var. Fakat devlet onlara ne diyor; ‘Evini yık, güçlendir veya kentsel dönüşümle evini yap’. Ekonomik krizi derin bir şekilde yaşayan Türkiye'de bunun pek mümkün olmadığı aşikar. Bankalar 10 yıl vadeli kentsel dönüşüm kredisi olarak 200 bin TL veriyor ve bu krediler güncel faizlere göre veriliyor. Ekonomik krizden kaynaklı artan inşaat maliyetleri sonucu, sıfırdan bir ev yapmanın bedeli 500 bin liraları geçiyor. Sadece emekli maaşı ile tek maaş ile geçinen vatandaşlar bu maliyeti nasıl karşılayacak? Geri kalan tutarı nasıl ödeyecek? ‘Sosyal devlet’ ilkesi gereği deprem mağduru vatandaşlara daha uzun süreli, düşük faizli kredi imkanı sağlanarak, bu insanların bir an önce ev sahibi yapılması gerekiyor. Eğer siz bunu yapamıyorsanız yapanlara da engel olmayın.”

Kılıç, hemşehrilerinin bu sesine kulak veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in gerçekleştirdiği girişimler sonucu, İzmir’deki hasarlı binaların dönüştürülmesi için Dünya Bankası’ndan 340 milyon dolarlık kredi aldığını belirtti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, kentsel dönüşüme ilişkin model olacak bir uygulama için karar aldığını, projeyle ilgili Dünya Bankası ile görüştüğünü ifade eden Kılıç, depremin ardından 2 senede çıkacak krediyi 4 ay içinde aldıklarını ve bu müzakereleri Hazine ve İller Bankası ile mutabık kalarak tamamladıklarını belirtti. Sevda Erdan Kılıç, 30 sene vadeli bu kredinin yüzde 0,92 faizli ve 5 yıl ödemesiz olduğuna, bu para ile en az 7-8 bin ev inşa edilmesinin planlandığına dikkat çekti.

CUMHURBAŞKANI KREDİYİ ONAYLAMADI

Kılıç, Tunç Soyer’in, 21 Şubat tarihindeki İzmir ziyaretinde görüşme yaptığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Çok iyi. Tamam, ben bunu arkadaşlarla konuşacağım” dediğini, fakat üzerinden aylar geçmesine karşın krediyi hala onaylamadığını dile getirdi. Kredinin onaylanmamasının İzmirli depremzedelerin mağduriyetini her gün artırdığına vurgu yapan Kılıç, şöyle konuştu:

“Buradan, aynı zamanda AKP Genel Başkanı da olan Cumhurbaşkanı’na sesleniyorum: Hemşehrilerimin mağduriyetini ortadan kaldırmak için bir an önce 340 milyon dolarlık bu krediyi onaylayın. Destek vermiyorsunuz köstek olmayın bari. Önüne engel çıkardığınız bu kredi ile belediyemizi değil depremzede hemşehrilerimizi cezalandırıyorsunuz. Pandeminin etkisini en ağır hissettiğimiz dönemlerde bile belediyelerimizin vatandaşa hizmet götürmesini engellediniz, sıra depremzedelere mi geldi? Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu liderliğindeki Cumhuriyet Halk Partimizin belediyelerine, halka hizmet yolunda daha fazla engel çıkarmayın.”

Kılıç, kredi sağlanması durumunda inşaatlara hemen başlanacağına vurgu yaptı ve “Bizim en büyük arzumuz, her vatandaşımızın depreme dayanıklı konutlarda oturmasıdır. Bu konuda da belediye başkanlarımız ellerinden geleni yapıyorlar. 79 bin konutun yeniden yapılması gerekiyor. İnşaat aşamasında hiçbir depremzede, müteahhitle karşı karşıya kalmayacak; muhatap, doğrudan doğruya Büyükşehir Belediye Başkanı olacak. İZBETON aracılığıyla bu inşaatlar yapılacak. Müteahhit karı olmadığı için de hemşehrilerimiz daha ucuz fiyatla konutlara sahip olacak” diye konuştu.

Kılıç, bugünün 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin yıldönümü olduğunun altını çizerek, “Bu depremin ardından yaklaşık 20 yılda ‘deprem vergisi’ adı altında milyarlarca lira para toplandı. Bu paraların depreme hazırlık amacıyla kullanılmadığını artık herkes biliyor. Eğer deprem vergileri gerçek amacı için kullanılmış olsaydı, sonra yaşanan depremlerde bu kadar can kaybı yaşanmazdı, ülkemiz zarar görmezdi” şeklinde konuştu.

İzmir'deki büyük kentsel dönüşüm için kredi hazır!