Seyhan Havalimanı uçuş maniasındaki binalar yıkılacak mı?
DHMİ yetkililerinin şikayeti üzerine Seyhan Belediyesi tarafından mühürlenen yeni Emniyet Binası'nın 6 katının yıkım kararından sonra yüzlerce binanın yıkım kararı olduğu ortaya çıktı.
Mania kriterlerine uymadığı gerekçesi ile DHMİ yetkililerinin şikayeti üzerine Seyhan Belediyesi tarafından mühürlenen yeni Emniyet Binası'nın 6 katının yıkım kararının buzdağının su üstündeki kısmı olduğu su altında ise yüzlerce binanın yıkım kararı olduğu ortaya çıktı. Aktif, pasif ve nokta mania alanı şeklinde ayrılan mania alanı ile sadece Seyhan İlçesi sınırlarında kalan 600 binanın mania kriterlerine uymadığı ortaya çıkarken, 282 binanın ise kesinlikle yıkımı gündeme geldi. Bunu duyan çok sayıda müteahhidin uykularını kaçırdığı, endişe içerisinde olduğu iddia edildi.
ATIŞ'TAMAM'DEDİ BÜYÜK'YIKIN'DEDİ
Emniyet binasının mania kriterlerine uymadığını 8 defa Seyhan Belediyesi'ne ve dönemin Valisi İlhan Atış'a bildirdiğini ifade eden yüklenici firma Halil Avcı Şirketler Gurubu, hatırlanacağı üzere binanın yapımı ile ilgili olarak, her defasında sorun olmadığına dair yanıt almıştı. O dönemin Valisi Atış mania kriterlerini görmezlikten gelirken, bugünkü Adana Valisi Mustafa Büyük ise Emniyet Binasının 6 katının yıkılması talimatını verdi.
SUÇLU KİM?
Emniyet binasının 6 katının yıkımı ile Seyhan Belediye Başkanlığına yaklaşık 3 ı milyon TL'nin üzerinde zimmet çıkacağı öne sürülüyor. Seyhan Belediyesi eski Başkanı Azim Öztürk döneminde ruhsatı verilen bu binanın 6 katının yapım ve yıkım maliyetinin mevcut Belediye Başkanı Zeydan Karalar'a faturalandırılması beklenirken, bu durum tam bir şok olarak nitelendiriliyor. Aldığımız duyumlara göre böyle bir durumda Başkan Karalar'm konuyu yargıya taşıyacağı, Seyhan Belediyesi'ne çıkarılacak bu faturayı kabul etmeyeceği söyleniyor. Bu durumda suçu Karalar kabul etmezken, suçlu olarak Azim Öztürk'ün mü, dönemin Valisi İlhan Atış mı yoksa başka bir ismin mi olacağı merakla bekleniyor.
PRESTİJLİ BİNALAR DA VAR
Seyhan Belediyesi sınırları içerisinde bulunan 282 binanın içerisinde ultra lüks dairelerin ve çok sayıda prestijli binaların da olduğu iddia ediliyor. Yıkım yapılacak bu yerler arasında sağlık tesisleri, sosyal tesisler ve hatta önemli bir camii bile bulunuyor. Devletin hata yapmayacağını ifade eden Seyhan Belediyesi yetkilileri, devletten bu hatayı yapanların cezalanA dırılmasından yana bir tavır sergilemesini bekliyor.
MANİ ALANI KRİTERİ NE İDİ?
Adana Havaalanı çevresindeki yapılaşmalar ile ilgili olarak Adana Havaalanı Mania Planı, Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü tarafından 10/05/1983 tarihinde hazırlanarak, bu tarihten itibaren hazırlanacak imar planlarının mania planı kriterlerine uygun olması şartı getirildi.
Adana Havaalanı Mania Planı 29/12/2011 tarihinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) standartlarında revize edilerek, bu tarihten sonra yapılacak olan imar planı düzenlemelerinde 29/12/2011 tarihli mania planı kriterlerinin uygulanması resmi kurum ve kuruluşlara bildirildi.
İYİLEŞTİRMELERDE KURTARMADI
Uçuş, can ve mal emniyetinin sağlanabilmesi için havaalanı çevresindeki yapılaşmaların kontrolü, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yayımlanarak başta Belediye Başkanlıkları ve Valilikler olmak üzere ilgili kurumlara gönderilen mania planlan ve bu kapsamda ilgili kurum/kuruluşların havaalanı mania planı kriterlerine uygun olarak hazırladıkları imar planlan ile sağlanıyor. Yapılan ön çalışmalarda ise mevcut mania planını ihlal eden yapıların, yapılacak iyileştirmeler ile mania olmaktan kurtulmadığı görüldü.
Bu kapsamda; halihazırda Adana Havaalanı çevresinde 10/05/1983 tarihinde yayımlanmış olan mania planından sonra yapılmış ve bu mania planı kriterlerine aykırı yapılara ilgili mercilerin 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunun 47. maddesi kapsamında işlem yapılması gerektiği ve kanuna aykırı yapılaşmaların önlenmesi gerekiyor.
Adana Toros