28 / 04 / 2024

Seyrantepe Stadı için tek teklif Siyah Kalem İnşaat'tan!

Seyrantepe Stadı için tek teklif Siyah Kalem İnşaat'tan!

Galatasaray'ın Seyrantepe'de yapılan stadı için ikinci bir ihale yapılyor. Stadın inşaatını gerektiği gibi yürütemediği için TOKİ ihaleyi iptal etmişti.



İhaleye Aşçıoğlu İnşaat ve Siyah Kalem İnşaat ve Mühendislik A.Ş olmak üzere 2 firma katılıyor. Aşçıoğlu İnşaat'ın dosyasından sadece teşekkür yazısı çıktı ve  TOKİ  Siyah Kalem firmasının teklifini değerlendiriyor. Siyah Kalem İnşaat, 543.6 milyon TL tahmini satış geliri üzerinden 64.8 milyon TL teklif verdi. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) payı, gelir artarsa yüzde 2 ek pay oldu.  

Teklif alma süreci tamamlandı.

Teklif değerlendirilmek üzere oturum kapatıldı.

İhale süreci şu şekilde gelişecek:

İhale komisyonu ellerindeki tek teklifi değerlendirecek. Bu değerlendirme rakamsal boyutun yanı sıra firmanın yeterlilik koşullarına ne kadar uyduğuyla ilgili olacak. İhale komisyonu gerek görürse Siyah Kalem İnşaat'ı yeniden oturuma çağıracak. Ayrıca TOKİ'nin davet etmeme yetkisi de var. Böyle bir karar alırsa bu da şartnameye uygun olacak. 


 

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından düzenlenen Seyrantepe Spor Kompleksi ihalesi için tek firma teklif verdi. Siyah Kalem Mühendislik ve İnşaat San. ve Tic. Limited Şirketi, arsa bedeli olarak 64 milyon 788 bin 936 lira idare payı toplam gelir ödemeyi, toplam satış gelirinin 543 milyon 600 bin lirayı aşması durumunda ise yüzde 2 oranında arsa bedeli karşılığı idare payı vermeyi taahhüt etti.

 

TOKİ'nin Bilkent'te bulunan merkezinde bugün düzenlenen ihale için 6 firmanın ihale evrakı aldığı belirtildi. Söz konusu firmalardan, Aşçıoğlu A.Ş,Aşçıoğlu Limited, Viatrans A.Ş, Ofton A.Ş, Meydanbey Limited, Omak Limited şirketi ortak girişimi, teklif vermedi, sadece teşekkür mektubu sundu.

 

TOKİ İhale ve Kabul Daire Başkanı Muhsin Soylu'nun yaptığı açıklamaya göre, ihale için tek teklif Siyah Kalem Mühendislik ve İnşaat San. ve Tic. Limited Şirketinden geldi. Şirket, 52 bin seyirci kapasiteli, çok amaçlı, çatısı açılır kapanır tipte stadyum ve 4 bin 500 araçlık otoparktan (3000 araçlık kapalı, 1500 araçlık açık) oluşan spor kompleksi inşaatını tamamlayarak, arsa bedeli karşılığı bedelsiz Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne devretmeyi ve 64 milyon 788 bin 936 lira idare payı toplam gelir ödemeyi taahüt etti. Şirket, ayrıca toplam satış gelirinin 543 milyon 600 bin lirayı aşması durumunda toplam satış bedelinin yüzde 2'si oranında idare payı oranı karşılığı ilave olarak ödeme taahüdünde bulundu.

 

Seyrantepe Spor Kompleksi ihalesi için 27 Ağustos 2007 tarihinde de ihaleye çıkılmıştı. Eren Talu Mimarlık Turizm Taşımacılık A.Ş. ile Alke İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ortak girişimi, 777 milyon 777 bin 777 lira gelir payı üzerinden idareye 234 milyon 567 bin 890 lira gelir payı önermişti. Yapılan pazarlıklar sonucunda satış gelirinde artış olması halinde gelir artışından idareye ek olarak yüzde 7 pay verilmesi de kabul edilmişti.

 

TOKİ, yüklenici firmanın sözleşme gereklerini yerine getirmemesi nedeniyle de 2 Temmuz 2009 tarihinde sözleşmenin feshedildiğini açıklamıştı. İhale ilanında, ihale konusu işler şöyle tanımlandı: "İstanbul Şişli ilçesi Dikilitaş mahallesinde yer alan ve halen Ali Sami Yen Stadyumunun bulunduğu 58 pafta 1199 ada, 384 parsel numaralı ve 34.640,43 metre kare yüz ölçümlü taşınmaz üzerinde 'Kentsel Sosyal Altyapı Alanlarının yapılması' karşılığında, yapımına başlanan İstanbul Şişli Ayazağa 4 pafta, 3 ada 29 parsel taşınmaz (Seyrantepe arazisi) üzerinde '52 bin seyirci kapasiteli, çok amaçlı, çatısı açılır kapanır tipte stadyum ve 4 bin 500 araçlık otoparktan (3000 araçlık kapalı, 1500 araçlık açık) oluşan spor kompleksi inşaatının' tamamlanarak, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne devri ile Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı Esasına göre idare payı toplam gelirinin ödenmesi."

AA

Siyah Kalem İnşaat kimdir?

 

 

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

 

Seyrantepe'ye tek teklif şoku!
 
Galatasaray'ın İstanbul Seyrantepe'deki stat inşaatı  için beklenen yarış olmadı. Tek teklif 'Siyah Kalem' adlı firmadan geldi. O da Eren Talu'nun 234 milyon liralık teklifi yerine 64 milyon TL idare payı önerdi


Galatasaray için Ali Sami Yen Stadı'nın yerine Seyrantepe'de kurulacak yeni spor kompleksinin tekrarlanan ihalesinde tek teklif şoku yaşandı. İhaleye sadece, tek firma teklif verdi. Siyah Kalem Mühendislik isimli firma, 64 milyon 788 bin 936 lira idare gelir payı, toplam satış gelirinin 543 milyon 600 bin lirayı aşması durumunda ise yüzde 2 oranında idare payı vermeyi teklif etti. Bu teklif Eren Talu'nun önerdiği 234 milyon 567 bin gelir payı ödemesi ve yüzde 7'lik hasılat payı teklifinin oldukça altında kaldı. AKŞAM'a konuşan Siyah Kalem şirketi temsilcisi, olumlu bir mesaj vermeyerek, ihaleye devam edip etmemeyi değerlendireceklerini söyledi.

 

TOKİ'de düzenlenen ihalede için 6 firma teklif zarfı alırken, ihaleye sadece 2 firma teklif verdi. Bu firmalar, Aşçıoğlu-Viatrans-Ofton- Meydanbey-Omak ortak girişim grubu ile Siyah Kalem Mühendislik ve İnşaat firması oldu. Aşçıoğlu grubu, teklif vermeyerek, teşekkür mektubu sundu. Böylece tek teklif veren Siyah Kalem şirketinin zarfı açılırken, şirketin mali teklifi okundu.

 

Siyah Kalem: Değerlendireceğiz
İhale sonucunu AKŞAM'a değerlendiren Siyah Kalem firması temsilcisi olan Yusuf Özkan, TOKİ'nin kendilerini bir kaç gün içinde çağırması halinde gelip gelmemeyi değerlendireceklerini belirterek, 'TOKİ de değerlendirsin, biz de değerlendireceğiz. Hayırlısı olur inşallah' dedi. Özkan, stadın tamamlanması için öngörülen 365 günlük sürenin de makul olduğunu söyledi.

 

Tekrar davet edilip 'teklifi artır' denecek
İhale Komisyonu Başkanı Ayşe Çalkan, ihalenin en kısa sürede değerlendirilerek bir yanıt verileceğini kaydetti. Buna göre, ihalede tek teklif veren Siyah Kalem firmasının bir kaç güne kadar TOKİ'ye davet edilerek, teklifini bir miktar daha yükseltmesini isteyeceği, buna göre de ihale komisyonunun kararını vereceği öğrenildi.

 

Mimar Eren Talu'nun  sözleşmesi feshedilmişti
Seyrantepe için daha önce iki ihaleye daha çıkılmış ancak ilk ihale başarısızlıkla sonuçlanmıştı. İkinci ihalede de Eren Talu Mimarlık ile yapılan sözleşme, şirketin taahhütlerini yerine getirmediği gerekçesiyle feshedilmişti. Galatasaray için 52 bin seyirci kapasiteli, çok amaçlı, çatısı açılır kapanır tipte stadyum ve 4.500 araçlık otoparktan oluşan spor kompleksi yapılması planlanıyor.

 

Kim bu Siyah Kalem?
Siyah Kalem Mühendislik şirketi özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin işlerini ve TOKİ'nin projelerini yapıyor. Pakistan'da New Bong Escape Hidro Elektrik Enerji Kompleksi işini de üstlenmiş durumda. İTO kayıtlarına göre, 1977 yılında kurulan şirketin ortakları ise Ayşe Özdemir, Cengiz Özdemir ve Güngör Tortop. Tortop'un ortaklık payı yüzde 50'in üzerinde. Seyrantepe için 64.8 milyon TL ödemeyi taahhüt eden Siyah Kalem'in sermayesi ise 2 milyon 250 bin TL.

Akşam/Deniz Çiçek

 

Seyrantepe'ye tek teklif TOKİ müteahhitinden

 

Seyrantepe ihalesinde tek teklifi TOKİ'nin gözde müteahhitlerinden Siyahkalem İnşaat verdi. Ancak tek teklif verildiği için ihalenin ertelenmesi gündemde...

 

Yapımı yılan hikâyesine dönen Seyrantepe Stadı'nın üçüncü ihalesinde tek teklif TOKİ'nin gözde müteahhitlik firması Siyahkalem Mühendislik İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti'den geldi. Cengiz Özdemir adlı müteahhite ait Siyahkalem TOKİ'ye satış geliri üzerinden 64 milyon 788 bin TL pay vermeyi teklif etti. Küresel krizin gölgesinde dün ikinci kez düzenlenen ihaleye sadece iki firma katılırken, ihaleye katılan Aşcıoğlu İnşaat, teşekkür mektubu vererek ihaleden çekildi.

 

İhale 15 dakikada bitti
TOKİ'nin dün Ali Sami Yen Stadyumu yerine Seyrantepe'de kurulacak olan yeni spor kompleksi için düzenlediği ihale saat 15.00'de başladı. İhaleye fazla ilgili olmaması nedeni ile ihale 15 dakikalık bir süre içinde tamamlandı. İhaleye inşaat sektöründe tanınmış isimlerin katılmaması dikkat çekerken, yurtdışında Pakistan'da, yurtiçinde ise TOKİ'nin projelerinden tanınan Siyahkalem firması teklif verdi. Siyah Kalem Grubu, arsa bedeli olarak 64 milyon 788 bin 936 Türk Lirası idare payı toplam gelir ödemeyi, ayrıca toplam satış gelirinin 543 milyon 600 bin Türk Lirası'nı aşması durumunda ise yüzde 2 oranında arsa bedeli karşılığı idare payı ödemeyi taahhüt etti. Söz konusu ihale teklifini TOKİ incelemeye alacak. Ancak, kulislerde tek teklif olması nedeni ile ihalenin ertelenebileceği yorumları yapılıyor. TOKİ'nin düzenlediği ilk ihale tek firma katıldığı için rekabet oluşmadığı gerekçesiyle iptal edilmiş ikinci ihaleyi ise Eren Talu kazanmıştı. Ancak ikinci ihale stat inşaatının üçtü birine yakın bölümünün tamamlandığı dönemde programın çok gerisinde kalındığı için iptal edilmiş, iş Eren Talu'dan alınmıştı.

 

TOKİ'nin 6'ncı büyük müteahhiti

İhaleye teklif veren Siyahkalem Grubu, sektörde çok fazla tanınmazken, TOKİ'nin portföyünde büyük bir yere sahip. Siyahkalem Grubu, TOKİ'den ihale alan 6'ncı müteahhitlik şirketi olma özelliğini taşırken, bugüne kadar milyonlarca dolarlık iş yaptı. 1977 yılında kurulan şirketin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Belediye Başkanı olduğu dönemde kendini göstermeye başladığı belirtiliyor. Daha sonraki yıllarda Siyahkalem, TOKİ'den en çok iş alan müteahhitler arasında girdi. KİPTAŞ ile de iş yapan Siyahkalem Grubu'nun işlerinden bazıları şunlar: "Pakistan AJK Eyaleti 84 MW'lık NBE Hidroelektrik Santralı Projesi,  İzmir  Çiğli'de 668 konutluk Toplu Konut Uygulaması, İzmir Buca'da 986 konutluk  2. Etap Toplu Konut Uygulaması, İstanbul Tuzla 2. Bölge'de 984 konutluk Toplu Konut Uygulaması, Eskişehir Vadişehir'de bin 216 konutluk  Toplu Konut Uygulaması, bin 265 konutluk Eskişehir Tepebaşı Aşağısöğütönü Toplu Konut Uygulaması, Pakistan'da 59 konutluk Muzaffarabad Yerel Yönetim Binaları."

 

52 bin kişilik dev proje

Seyrantepe Projesi kapsamında 52 bin seyirci kapasiteli, çok amaçlı, çatısı açılır kapanır tipte stadyum ve 3 bin araçlık kapalı olmak üzere toplam 4 bin 500 araçlık otopark yapılacak. Stadyumun 49 yıl süreyle kullanım hakkı Galatasaray'a verilmişti. Seyrantepe'de Hazine'ye ait 120 dönüm arazi, stat yapımı için TOKİ'ye devredilmişti. Mecidiyeköy'deki Ali Sami Yen Stadının yerine ise rezidans, ticaret ve kongre merkezi yapılacak. Daha önce `Likör Projesi'ni kârlı hale getirmek için, Seyrantepe Projesi'ni almak zorundayım' diyen Aşçioğlu Grubu ise Likör Projesi'ndeki İsviçreli ortağının teklif hazırlamak için verilen yaklaşık 25 günlük süreyi yeterli görmediği icin teşekkür mektubuyla yetindiğini belirtti.
Radikal

 

Cimbom'un stadına tek teklif 'Cinlerin Ustası' hayranından

Yenilenen Seyrantepe ihalesine tek teklif, adını "Cinlerin Ustası" olarak tanınan ressam Mehmed Siyah Kalem'den alan şirketten geldi. Siyah Kalem, TOKİ ve belediyeye yaptığı projelerle biliniyor

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından 2 Temmuz'da iptal edilen Galatasaray'ın Seyrantepe Spor Kompleksi projesi ihalesi dün tekrarlandı. İhalede tek teklif 15. yüzyılın ünlü Türk ressamlarından Mehmed Siyah Kalem hayranı olan ve bu hayranlığının 1977 yılında kurulan şirkete adını veren üç ortaklı Siyah Kalem Mühendislik ve İnşaat San. ve Tic. Limited'ten geldi. Şirket, arsa bedeli olarak 64 milyon 788 bin 936 lira, toplam satış geliri olarak 543 milyon 600 bin lira, satış gelirinin bu rakamı aşması durumunda ise yüzde 2 oranında arsa bedeli karşılığı idare payı vermeyi taahhüt etti.

ŞİRKET TANINMIYOR
1977 yılında 2 milyon 250 bin TL sermaye ile kurulan şirketin ortakları arasında Cengiz Özdemir, Ayşe Özdemir ve Güngör Tortop bulunuyor. Ortakların, resimlerinin ana konusu Orta Asya Şamanizmi ve İslam döneminin kaynaştığı figürlerden alan ve 'insan ve cinlerin ustası' olarak tanınan Mehmed Siyah Kalem hayranı olduğu, şirketin isminin de buradan geldiği öğrenildi. Ancak şirket iş çevrelerinde çok iyi tanınmıyor. Üsküdar merkezli olan Siyah Kalem, TOKİ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve KİPTAŞ projeleri ile yol ve altyapı projeleri yapıyor. Daha önce ihaleye gireceğini açıklayan Aşçıoğlu A.Ş, Aşçıoğlu Limited, Viatrans A.Ş, Ofton A.Ş, Meydanbey Limited, Omak Limited şirketi ortak girişimi ise teklif vermeyerek sadece teşekkür mektubu sundu.

İLK İHALE REKABETTEN İPTAL
İdare'nin teklifi değerlendirmeye alarak 15 gün içerisinde sonuç bildireceği açıklandı. TOKİ, ihaledeki miktarı uygun bulması durumunda stadı ihale edecek. Ancak şartnamede ihaleyi tekrar etme hakkı da bulunuyor. , Seyrantepe Stadı için ilk kez 20 Temmuz 2007'de çıkılan ihalede sadece Bozoğlu grubu teklif vermiş, tek firmanın ihaleye katılması ve rekabet koşullarının oluşmaması nedeniyle ihale iptal edilmişti. Ardından 27 Ağustos 2007 tarihinde ikinci kez çıkılan ihalede Eren Talu Mimarlık ile Alke İnşaat ortak girişimi, 777 milyon 777 bin 777 lira gelir payı üzerinden idareye 234 milyon 567 bin 890 lira gelir payı ve satış gelirlerinin artması durumunda yüzde 7 idare payı önererek ihaleyi kazanmıştı. Ancak Eren Talu'nun yaşadığı finansman sıkıntısı nedeniyle önce Aralık 2008'de Abu Dhabi'li Dhabi Group ve Al Zarooni ortaklığını yanına almış, fakat ortakların da finansman sorununa çare bulamaması nedeniyle 2 Temmuz 2009'da sözleşme feshedilmişti.

ŞAMAN DANSI
Şirketin adı 15. yüzyıl Türk ressamlarından Mehmed Siyah Kalem den geliyor. Şirketin ortaklarından Özdemir'in ressam Siyah Kalem hayranı olması nedeniyle 1977'de kurulan şirketine bu ismi verdiği öğrenildi. Ressam Siyah Kalem'in figürlerinde dervişler, Budistler, Şamanlar, Hıristiyan keşişler ve şeytanlar gibi doğaüstü varlıkların hareketli figürleri konu alınıyor. Ressamın eserleri 'Ben Mehmed Siyah Kalem, İnsanların ve Cinlerin Ustası' isimli bir kitapta toplanmıştı.

TALU FARK ÖDEYECEK
İnşaatın yüzde 24'ünü tamamlayan Eren Talu'nun TOKİ'ye önerdiği gelir payı 234.6 milyon TL ile Siyah Kalem'in teklifi 64.8 milyon lira arasındaki farkın, ihalenin iptal olmaması durumunda Talu'dan alınacağı öğrenildi. Diğer seçenek ise TOKİ'nin farkı üstlenerek projeyi emanet usulü yapması.
Dilek Taş/Sabah

Seyrantepe'ye tek teklif TOKİ müteahhidinden geldi

TOKİ'nin, yarım kalan Seyrantepe stadı için açtığı ihaleye tek teklif, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ'ye taahhüt işi yapan Siyah Kalem'den geldi. Aşçıoğlu, teşekkür edip çekildi

Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Seyrantepe Spor Kompleksi ihalesine tek teklif, Siyah Kalem Mühendislik ve İnşaat Sanayii ve Ticaret Limited Şirketi'nden geldi.

Şartname alan 6 şirketten 4'ü ihaleye katılmadı. Aşçıoğlu, teşekkür mektubu göndermeyi tercih etti. Tek teklif veren Siyah Kalem oldu. Bu şirket idare payı olarak toplam 64 milyon 788 bin 936 lira ödemeyi, ayrıca toplam satış gelirinin 543 milyon 600 bin lirayı aşması durumunda yüzde 2 arsa bedeli karşılığı idare payı ödemeyi taahhüt etti.

2 Temmuz'da feshetmişti
Seyrantepe Spor Kompleksi için 27 Ağustos 2007'de ihaleye çıkılmıştı. Eren Talu - Alke ortak girişimi, 777 milyon 777 bin 777 lira gelir payı üzerinden idareye 234 milyon 567 bin 890 lira gelir payı önermişti.
Yapılan pazarlıklar sonucunda satış gelirinde artış olması halinde gelir artışından idareye ek olarak yüzde 7 pay verilmesi de kabul edilmişti.

TOKİ, yüklenici firmanın sözleşme gereklerini yerine getirmemesi nedeniyle, 2 Temmuz'da sözleşme feshedildi. TOKİ, üç gün içinde ihaleyle ilgili kararını verecek. TOKİ, ihaleyi Siyah Kalem'e vermezse, stadı kendisi yapacak. İhale şartnamesine göre Mecidiyeköy'de 58 pafta 1199 ada, 384 parsel numaralı ve 34 bin 640 metrekare yüzölçümlü Ali Sami Yen stadı yıkılarak yerine konut, iş ve alışveriş merkezi yapılabilecek.
Ali Sami Yen'in karşılığında ise İstanbul Şişli Ayazağa 4 pafta, 3 ada 29 parselde inşaatı yarım kalan Seyrantepe arazinde 52 bin seyirci kapasiteli, çok amaçlı, çatısı açılır kapanır tipte stadyum ve 4 bin 500 araçlık otopark inşa edilerek, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne devredilecek. Bu iki yapımla iş tamamlanacak.

`Bu iş çıfıt çarşısına döndü'

Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, Mecidiyeköy'de kendilerine ait Likör fabrikası arsasına komşu olduğu için Ali Sami Yen projesini istediklerini, ancak İsviçreli ortağı Viatrans `pür garanti' istediği için ihaleye girmekten vazgeçtiklerini söyledi. Aşçıoğlu şunları söyledi:
"İhale öncesinde projeler üzerinde ortağımızla bir saat helikopter turu yaptık. Ortağımızın gerekli incelemeleri yetiştirememesinden dolayı ihaleye girmedik.
Burada iş çıfıt çarşısına döndü. Likör arazisini almasam Ali Sami Yen'e talip olmazdım. Çünkü işin tadı kaçtı. Ama bu kısmettir.

İhale henüz bitmedi. Teklif çok düşük. TOKİ ihaleyi verirse bu firmaya sonuna kadar destek olacağım. Ama ihale tekrarlanırsa burasını hâlâ istiyoruz. Çok ucuza gitti demek için erken. Henüz giden bir şey yok."

İBB'yle başladı, TOKİ'yle devam...
Siyah Kalem, özellikle belediye işlerinde uzmanlaştı. 1994'ten sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB)

10'dan fazla proje yaptı.
Daha sonra TOKİ için birçok ilde projeler gerçekleştirdi. Kendisi de Beykoz Koru Villaları, Kazakistan'da otoyol yapımı, Temsan Göksu Pompa İstasyonu, Sudan Cumhuriyeti Hartum Eyaleti El Mek Nimir Köprü Projesi ve Pakistan Keşmir'de New Bong Escape Hidro Elektrik Enerji Kompleksi İnşaatlarını yaptı.
Ancak bu işler genellikle büyük çaplı işler değildi. Şirketin kendi internet sitesinde verilen rakamlara göre, bu işlerin toplamı yaklaşık 150 milyon dolar civarında. Seyrantepe işi şimdiye kadar yaptıklarını 4'e katlıyor.

Yaptığı işler ve tarihleri *
-   İSKİ'ye kanalizasyon işi ((1994)
-   İSKİ'ye Ömerli Su Deposu (1994)
-   İBB'ye yol inşaatı (1995)
-   İBB'ye yol ve meydan işi (1995)
-   İSKİ'ye Pendik içmesuyu (1995)
-   İBB'ye Pendik Anroşman (1995)
-   İBB için Feshane onarımı (1997)
-   İBB'ye kolej binası (1997)
-   İBB'ye Anaarter yol (1997)
-   İBB'ye kollektör işi (1998)
-   İBB'ye Darüşşafaka yolu (1999)
-   İSKİ'ye Kağıthane ishale hattı (1999)
-   İBB'ye Arter rehabilitasyonu (2000)
-   İsfalt'a yol baca-ızgara işi (2003)
-   DSİ'ye Amasya'da gölet (2004)
-   TOKİ Kastamonu (2004)
-   TOKİ Samsun Atakent (2004)
-   Samsun iki su işi yaptı (2004- 2005)
-   Eyüp Belediyesine bina
-   İBB'ye İstinye - İTÜ kavşağı
-   KİPTAŞ'a Başakşehir 4.Etap
-   İsfalt'a asfaltlama işi
-   TOKİ İzmir-Çiğli konutları (devam)
-   TOKİ İzmir Buca Konutları (devam)
-   TOKİ Tuzla konutları (devam)
-   TOKİ Eskişehir konutları (devam)
-  TOKİ Eskişehir konutları (devam)
-   TOKİ Pakistan işi (devam)
* Kaynak: Şirketin internet sitesi

Kamudan aldığı işlerle büyüdü
1995 kuruluş tarihli Siyah Kalem'in ortağı Güngör Tortop, Seyrantepe'yi şartnamede öngörülen sürede bitireceklerini, Ali Sami Yen'deki geliştirilecek projeye ortaklarıyla karar vereceklerini söyledi. TOKİ ve Kiptaş'a taahhüt işi yaptıklarını, ayrıca çeşitli altyapı işlerini tamamladıklarını kaydeden Tortop, "Pakistan'da TOKİ için konut yapıyoruz. TOKİ'ye İzmir'de 3 bin 500, Eskişehir'de 2 bin 500 konut yaptık. İstanbul'da  Kiptaş  için Başakşehir'in dördüncü etabını inşa ettik" dedi.

Hâkim ortak Tortop
`Siyah Kalem Ltd'nin ortakları Güngör Tortop, Ayşe Özdemir ve Cengiz Özdemir olarak gözüküyor. Sermayesi 2 milyon 250 bin lira. Şirketin yüzde 51'i Tortop'a, yüzde 33'ü Ayşe Özdemir'e yüzde 16'sı Cengiz Özdemir'e ait. İstanbul Üsküdar Kısıklı'da bulunan Siyah Kalem'in İTO'ya kayıt tarihi 1977 yılı.

A.Ş.'ye dönüşebilir
Siyah Kalem'in `limited' şirket olması dikkat çekti. Limited şirketler genelde büyük ticari işletmelerin gerektirdiği organizasyonlara gerek duymayan teşebbüsler için tercih ediliyor. En az iki ortaklı olan limited şirketlerde müdür bulunuyor. Anonim şirketlerde ise en az 5 ortak ve en az 3 kişiden oluşan bir yönetim kurulu var. Anonim şirketler halka da açılabiliyor. İhalenin onaylanması durumunda şirketin Seyrantepe için yeni bir A.Ş. kurabilir. Ancak bu zorunlu değil.

İş aynı kaldı, rakamlar değişti
Ali Sami Yen için ilk ihale ile dün yapılan ihalede Seyrantepe'ye yapılacak stadyumla Ali Sami Yen'in üzerine yapılacak 'Kentsel Sosyal Altyapı Alanları'nın fiziki unsurları aynı kaldı. Ancak fiyat teklifleri değişti.
Seyrantepe'de 52 bin seyirci kapasiteli,  çatısı açılır kapanır stadyum olacak. 4 bin 500 araçlık da otopark yapılacak. Spor kompleksi Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne devredilecek.
Şirket bu iş karşılığında Ali Sami Yen'in yerinde proje geliştirecek. Buradan TOKİ'ye verilecek payda şimdiki ihalede daha düşük bir rakam teklif edilmiş oldu. Öncelikle ihaleyi alan firma, yüzde 25'i tamamlanmış bir projeyi tamamlayacak. Dolayısıyla daha az harcama yapacak. Önceki ihalede TOKİ'ye 234.5 milyon lira pay ödenecekti. Şimdiki ihalede ise, eğer iş verilirse Siyah Kalem, 64.8 milyon lira ödeyecek. Kompleksin satışından sağladığı gelir 543.6 milyon lirayı geçerse, yüzde 2 daha arsa karşılığı payı ödeyecek. Bu rakamlara göre Siyah Kalem, işi daha avantajlı görünen fiyatlardan almış olacak.

`Çok çok ucuz'
Alke İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Kemaloğlu, "Teklif hakkında yorum yapmak istemiyorum. Yeni fiyat bizim teklif ettiğimizden tabii ki çok çok düşük. Ama TOKİ'nin bileceği iş. Önünde iki yol var. Ya bu fiyata yaptıracak ya da ihaleyi iptal edecek. Belki de kendi yapacak. Bize ödeme, şartnamede var, metrajlar ölçülüyor, ona göre yapılacak. Takvim belli değil" dedi.

Eren Talu-Alke ne verecekti?
-  Ali Sami Yen'in yerine yapılacak kompleksten 777 milyon 777 bin 777 lira gelir sağlayacak.
-  Bu gelirden idareye 234 milyon 567 bin 890 lira ödeyecekti.
-  Satış gelirinde artış olması halinde idareye ek yüzde 7 pay verecekti.

Siyah Kalem ne verecek?
-  Arsa bedeli olarak 64 milyon 788 bin 936 lira idare payı toplam gelir ödeyecek.
-  Toplam satış geliri 543 milyon 600 bin lirayı aşarsa yüzde 2 arsa bedeli karşılığı idare payı verecek.

Prof. Yasaman: Limited şirketler de büyür
Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamdi Yasaman, Seyrantepe işini alan Siyah Kalem'in, AŞ değil `Ltd' olmasını şöyle değerlendirdi:
"Şirketler için tescilli sermaye önemli, ancak  asıl yedek akçeler, yeniden değerleme fonu gibi kalemleri kapsayan öz kaynaklara bakmalı.

Bu şirkette bu çapta bir projeyi muhtemelen kredi alıp yapacak. Ancak bilirizki Ldt şirketler daha çok ufak projeler için tercih edilen bir ortaklık tipi. Bu çapta büyük işler için genellikle AŞ tercih edilir. İSO 500'de mesela hiç Ltd yoktur. Ancak tabii ki sadece Ltd olması bir şirketin büyümeyeceği anlamına gelmez."
Milliyet

`Sarı-Kırmızı' ihalede `Siyah Kalem' öne çıktı

Galatasaray'ın yılan hikayesine dönen stat projesi için yapılan 3'üncü ihalede, tek teklif Siyah Kalem'den geldi. Aslantepe olarak anılan projede, Talu'dan boşalan yere talip olan firma TOKİ'ye 64.7 milyon lira teklif etti. Bugüne kadar İstanbul Belediyesi ve TOKİ'ye pek çok iş yapan Siyah Kalem'in bu ihalede verdiği teklif, Talu'nun teklifinin neredeyse 4'te birinde kaldı.


EREN Talu'nun ekonomik sorunlar nedeniyle yapımını aksatması üterine Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından ihalesi iptal edilen Seyrantepe projesi, dün yeniden ihale edilirken tek teklif Siyah Kalem adlı firmadan geldi. Son 10 yıldır İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) için pekçok projeye imza atan Siyah Kalem Mühehdislik, bu kez de sarı-kırmızılı Galatasaray'ın Aslantepe'sine talip oldu.

6 firma evrak aldı

Toplu Konut İdaresi'nin TOKİ), yüklenici firma olan Eren Talu'nun sözleşme gereklerini yerine getirmemesi nedeniyle sözleşmesini feshettiği Seyrantepe Kompleksi'nin 3'üncü ihalesi dün gerçekleşti. Verilen bilgilere göre TOKİ'nin Bilkent'te bulunan merkezinde düzenlenen ihale için 6 firmanın ihale evrakı aldı.
Ancak evrak alan firmalardan Aşçıoğlu A.Ş, Aşçıoğlu Limited, Viatrans A.Ş, Ofton A.Ş, Meydanbey Limited, Omak Limited şirketi ortak girişimi Seyrantepe için teklif vermedi. Aşçıoğlu, TOKİ'ye teklif yerine sadece teşekkür mektubu sundu.

Tek teklif geldi

TOKİ İhale ve Kabul Daire Başkanı Muhsin Soylu'nun yaptığı açıklamaya göre, ihale için tek teklif Siyah Kalem Mühendislik ve İnşaat San. ve Tic. Limited şirketinden geldi. Şirket TOKİ'ye inşaatı tamamlayıp, TOKİ'ye de 64 milyon 788 bin 936 lira idare payı toplam gelir ödemeyi taahüt etti.

64.7 milyon lira

Bu teklife göre şirket, 52 bin seyirci kapasiteli, çok amaçlı, çatısı açılır kapanır tipte stadyum ve 4 bin 500 araçlık otoparktan (3000 araçlık kapalı, 1500 araçlık açık) oluşan spor kompleksi inşaatını tamamlayacak. Arsa bedeli karşılığı bedelsiz Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne devretecek. Projede toplam satış geliri 543 milyon 600 bin lirayı aşarsa, TOKİ'ye verilecek pay da bu bedelin yüzde 2'si oranında idarenin payını da artıracak.

Talu kadar veremedi

Aslantepe için bir önceki ihalede ise Eren Talu Mimarlık Turizm Taşımacılık A.Ş. ile Alke İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ortak girişimi, 777 milyon 777 bin 777 lira gelir payı üzerinden idareye 234 milyon 567 bin 890 lira pay önermişti. Yapılan pazarlıklar sonucunda satış gelirinde artış olması halinde gelir artışından idareye ek olarak yüzde 7 pay verilmesi de kabul edilmişti. Ancak, Talu Seyrantepe'ye `75 milyon dolar civarında yatırım yaptım' demesine karşın, içine düştüğü ekonomik zorluğu aşamayınca anlaşma da iptal edilmişti.

Her ihalede talep biraz daha azaldı

TOKİ'nin bugüne kadar 3 ihale açtığı Seyrantepe Projesi'nde, her seferinde teklif verenlerin sayısının azalması da dikkat çekti. Ali Sami Yen Stadyumu yerine Seyrantepe'ye kurulacak spor kompleksi için ilk ihaleye 19 Temmuz 2007 tarihinde çıkılmıştı. Ancak şartname alan 28 firmadan 5'i teklif vermişti. Firmaların teknik tekliflerinin değerlendirilmesi aşamasında bazı sorunlar yaşanınca TOKİ'de ihaleyi iptal etmişti. Aslantepe için 27 Ağustos 2007 tarihinde de ihaleye çıkılmıştı. Burada ipi Eren Talu göğüslerken, aralarında Kuzu İnşaat, Sembol İnşaat gibi firmaların da bulunduğu 5 firma teklif vermişti. Ancak bu ihale başarıyla gerçekleşmesine karşın, inşaat aşamasında işler durdu. Bu aşamadan sonra pekçok şirketin adı yeni ihale için anılırken, Aşçıoğlu İnşaat'ın da aralarında bulunduğu pekçok büyük firmanın şartname aldığı söylenmişti. Ancak ilk ihalede 8, ikinci ihalede 5 teklif alan projeye, bu kez tek bir teklif geldi.

Feshaneyi yaptı referans olarak bankaları gösterdi

SON 10 yılda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ için pekçok projeye imzasını Siyahkalem Mühendislik'in ismi pek fazla bilinmese de İstanbullular bu firmayı, Feshane'den tanıyor. Eyüp Feshane binasını yapan firmanın, İstanbul'da dikkat çeken işleri arasında, Beykoz Koru Villaları, Başakşehir 4. Etap gibi projeler yer alıyor. Şirket ortakları olarak Ayşe Özdemir, Cengiz Özdemir ve Güngör Tortop'un yer aldığı şirket halen Pakistan'da proje bedeli 155 milyon dolar olan bir hidroelektrik santral inşaatı ile İzmir, İstanbul, Eskişehir ve Pakistan'ın Keşmir bölgesinde çeşitli toplu konut projeleri yapıyor. Şirket internet sitesinde kendisini şöyle anlatıyor: "Siyahkalem 174 kişilik idari ve teknik kadrosuyla büyük projeleri yüz akıyla gerçekleştirmiş bir şirkettir. Siyahkalem geçen 10 yılda finansal olarak güçlü ve güvenilir bir şirket kimliği ortaya koymuştur."

Bizim için sürpriz oldu TOKİ kendisi bitirmeli

SEYRANTEPE Projesi'nin artık TOKİ tarafından bitirilmesi gerketiğine inandığını söyleyen Galatasaray'ın Seyrantepe'den Sorumlu Yöneticisi Işın Çelebi,  "Gördüğüm kadarıyla projeyi artık TOKİ bitirecek. Böyle olursa projenin zamanın da biteceğini düşünüyorum. Siyah Kalem firması bizim için süpriz oldu diyebiliriz çünkü daha önce ihaleye katılacaklarını hiç duymadık. "
Hürriyet

Seyrantepe'ye sadece bir teklif geldi

TOKİ tarafından ikinci kez tekrarlanan Seyrantepe ihalesine katılan iki firmadan biri olan Siyah Kalem Grubu teklif verirken, Aşçıoğlu Grubu'- nun verdiği teklif dosyasından sadece teşekkür mektubu çıktı

TOKİ'nin Seyrantepe ihalesine teklif veren tek şirket Siyah Kalem oldu. İhaleye katılan Aşçıoğlu Grubu'nun dosyasından sadece teşekkür yazısı çıktı. Galatasaray ın Seyrantepe de yapılacak stadı için ikinci kez düzenlediği ihaleye Aşçıoğlu Grubu ve Siyah Kalem Grubu olmak üzere 2 firma katıldı. Aşçıoğlu Grubu'nun dosyasından sadece teşekkür yazısı çıkarken, Siyah Kalem firması TOKİ'ye teklif verdi. Yurtdışında Pakistan da, yurt içinde ise TOKİ nin projelerinde görev alan Siyah Kalem Grubu, satış geliri üzerinden 64 milyon 778 bin TL pay verilmesini önerdi. TOKİ, grubun verdiği teklifi değerlendirmek üzere oturumu kapattı. TOKİ'nin düzenlediği ilk ihaleyi Eren Talu kazanmıştı. Ancak stadın inşaatı gerektiği gibi yürütülemediği için ihale iptal edilmişti.

"MECBUR KALDIK" DEMİŞTİ

Öte yandan Aşçıoğlu Grubu'nun ihaleye teklif vermemesi de dikkat çekti. Hatırlanacağı üzere Aşçıoğlu Grubu, geçen hafta "Mecbur kalmasak ihaleye girmezdik. Ancak gelinen süreçte, önümüzdeki projeleri hayata geçirebilmek için ihaleye girip Seyrantepe'yi kazanmamız gerekiyor" açıklaması yapmıştı.
Yenişafak

Cimbom'un yeni stadına tek teklif Siyah Kalem'den

Cimbom'un yeni stadına tek teklif Siyah Kalem'den  28 Temmuz 2009 Salı, 00:05 EKONOMİ
Programa uymadığı için Eren Talu'dan alınan Seyrantepe Stadı için dün yapılan ihaleye tek teklif Siyah Kalem'den geldi. Şirket, 234 milyon lira yerine 64 milyon lira İdare payı ödemeyi taahhüt etti

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından düzenlenen Seyrantepe Spor Kompleksi ihalesi için Siyah Kalem Mühendislik tek teklif veren şirket oldu. Şirket, arsa bedeli olarak 64 milyon 788 bin 936 lira idare payı toplam gelir ödemeyi, toplam satış gelirinin 543 milyon 600 bin lirayı aşması durumunda ise yüzde 2 arsa bedeli karşılığı idare payı vermeyi taahhüt etti. Bu teklif Eren Talu'nun önerdiği 234 milyon 567 bin gelir payı ödemesi ve yüzde 7'lik hasılat payı teklifinin oldukça altında kaldı.

AŞÇIOĞLU: ZAMAN YETMEDİ!

Aşçıoğlu Grubu da yabancı ortağı Viatrans'ın hazırlık süresini yetersiz bulması nedeniyle ihaleye girmedi. TOKİ İhale ve Kabul Daire Başkanı Muhsin Soylu'nun yaptığı açıklamaya göre, ihale için tek teklif Siyah Kalem'den geldi. Şirket, 52 bin seyirci kapasiteli, çok amaçlı, çatısı açılır kapanır tipte stadyum ve 4 bin 500 araçlık otoparktan oluşan spor kompleksi inşaatını tamamlayarak, arsa bedeli karşılığı bedelsiz Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne devretmeyi ve 64 milyon 788 bin 936 lira idare payı gelir ödemeyi taahüt etti. Şirket, ayrıca toplam satış gelirinin 543 milyon 600 bin lirayı aşması durumunda satış bedelinin yüzde 2'si kadar idare payı karşılığı ilave olarak ödeme taahüdünde bulundu.

TOKİ İLE ÇALIŞIYOR

Siyah Kalem Mühendislik şirketi özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin işlerini ve TOKİ'nin projelerini yapıyor. Pakistan'da New Bong Escape Hidro Elektrik Enerji Kompleksi işini de yapıyor. İTO kayıtlarına göre, 1977 yılında kurulan şirketin ortakları ise Ayşe Özdemir, Cengiz Özdemir ve Güngör Tortop. Tortop'un ortaklık payı yüzde 50'nin üzerinde. Siyah Kalem'in sermayesi ise 2 milyon 250 bin lira.

İlk teklif 234 milyon olmuştu

Seyrantepe için 27 Ağustos 2007 tarihinde ihaleye çıkılmıştı. Eren Talu, 777 milyon 777 bin 777 lira gelir payı üzerinden idareye 234 milyon 567 bin 890 lira gelir payı önermişti. Satış gelirinde artış olması halinde ek olarak yüzde 7 pay verilmesi de kabul edilmişti. TOKİ, firmanın sözleşme gereklerini yerine getirmemesi nedeniyle de 2 Temmuz'da sözleşmeyi feshetti.
Star

Seyrantepe'de tek teklif! 
 
Aşçıoğlu teşekkür etti Seyrantepe'ye tek teklif Siyah Kalem'den geldi
 
AK Parti döneminde yıldızı parlayan, TOKİ'nin en çok iş verdiği ilk 5 müteahhitten biri olan Siyah Kalem Mühendislik ve İnşaat Şirketi, Seyrantepe Stadı için yapılan dünkü ihalede tek teklif veren grup oldu. Aşçıoğlu teşekkür edip ihaleden çekilirken, Siyah Kalem'in 64.7 milyon TL arsa bedeli ödemeyi ve Mecidiyeköy'deki projede satış gelirinin 543.6 milyon TL'yi geçmesi halinde TOKİ'ye yüzde 2 satış gelir payı vermeyi taahhüt eden önerisi incelemeye alındı

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından düzenlenen Seyrantepe Spor Kompleksi ihalesi için tek firma teklif verdi. Siyah Kalem Mühendislik ve İnşaat San. ve Tic. Limited Şirketi, arsa bedeli olarak 64 milyon 788 bin 936 lira idare payı toplam gelir ödemeyi, toplam satış gelirinin 543 milyon 600 bin lirayı aşması durumunda ise yüzde 2 oranında arsa bedeli karşılığı idare payı vermeyi taahhüt etti.

TOKİ'nin Bilkent'te bulunan merkezinde dün düzenlenen ihale için 6 firmanın ihale evrakı aldığı belirtildi. Ancak ihaleye sadece 2 firma katıldı. Mecidiyeköy'de Ali Sami Yen stadının hemen yanındaki Likör Fabrikası arazisini alan Aşçıoğlu İnşaat'ın bu ihalede söz sahibi olması beklenirken Aşçıoğlu İnşaat fiyat teklifi vermedi ve sadece teşekkür mektubu sundu. Evrak alan firmalar arasında ise Viatrans A.Ş, Ofton A.Ş, Meydanbey Limited, Omak Limited Şirketi Ortak Girişimi bulunuyordu.

Tek teklif incelenecek

TOKİ İhale ve Kabul Daire Başkanı Muhsin Soylu'nun yaptığı açıklamaya göre, ihale için tek teklif Siyah Kalem Mühendislik ve İnşaat San. ve Tic. Limited Şirketi'nden geldi. Şirket, 52 bin seyirci kapasiteli, çok amaçlı, çatısı açılır kapanır tipte stadyum ve 4 bin 500 araçlık otoparktan (3000 araçlık kapalı, 1500 araçlık açık) oluşan spor kompleksi inşaatını tamamlayarak, arsa bedeli karşılığı bedelsiz Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne devretmeyi ve 64 milyon 788 bin 936 lira idare payı toplam gelir ödemeyi taahhüt etti. Şirket, ayrıca toplam satış gelirinin 543 milyon 600 bin lirayı aşması durumunda toplam satış bedelinin yüzde 2'si oranında idare payı oranı karşılığı ilave olarak ödeme taahhüdünde bulundu.

Yeni teklif Eren Talu'nun teklifinin çok altında kaldı

Eren Talu, 234 milyon TL arsa bedeli ve 777 milyon liranın üzerindeki satış gelirinden de TOKİ'ye yüzde 7'lik gelir paylaşım bedeli önerisi yapmıştı


Seyrantepe'de kurulacak stadyum için yapılan ilk ihalede Eren Talu Mimarlık-Alke İnşaat Ortak Girişim Grubu'nun kabul edilen teklifi TOKİ'ye öncelikle 234 milyon 567 bin 890 TL net gelir payı ödemeyi taahhüt ediyordu. Ayrıca Mecidiyeköy'deki araziye yapılacak projeden elde edilecek satış hasılatının 777.7 milyon TL'yi geçmesi halinde de geçen kısımdan yüzde 7 idare payı vermeyi içeriyordu.

Dün yapılan tek katılımlı ihalede ise Siyah Kalem, arsa bedeli olarak 64.8 milyon TL ödemeyi taahhüt etti. Bunun yanı sıra Mecidiyeköy'deki projeden elde edilecek gelir şayet 543 milyon TL'yi geçerse geçen kısmın yüzde 2'sini TOKİ'ye idare payı olarak verebileceğini söyledi.

Siyah Kalem tarafından TOKİ'ye arsa bedeli olarak ödenmesi taahhüt edilen 64.8 milyon TL'lik tutar, büyük bir ihtimalle Eren Talu'ya, bugüne kadar inşaatı getirdiği noktadaki zararının tanzimi için kullanılacak.

Eren Talu, söz konusu inşaatta gelinen noktayı yüzde 50'ler olarak ifade etmişti. TOKİ'nin yaptığı incelemede ise şu an inşaatın yüzde 24'lük kısmının tamamlanmış olduğu sonucu ortaya çıktı. Siyah Kalem'in ödemeyi taahhüt ettiği 64.8 milyon TL, Eren Talu'nun ilk etapta arsa payı olarak TOKİ'ye sunduğu 234 milyon TL'lik teklifin yüzde 27'sine denk geliyor.

Yani şayet Siyah Kalem'in teklifi kabul edilirse, TOKİ arsa payı olarak herhangi bir bedel alamayacak. Sadece Mecidiyeköy'deki proje satışından elde edilecek gelir 543 milyon TL'yi geçerse o satıştan alacağı yüzde 2'lik payla yetinecek. Bu durumu değerlendiren inşaat sektörünün önde gelen temsilcileri "Eren Talu'nun teklifi son ihaleye gelen tekliften çok daha iyi şartlar içeriyordu. Bu şartlarda yeni gelen teklifin kabul edilmesi doğru olmaz. TOKİ çok daha iyi teklifler alabilirdi" değerlendirmesini yaptılar. Mecidiyeköy'de yıkılacak stadın yerine toplam 34 bin 640 metrekarelik bir inşaat alanı ortaya çıkacak.

Siyah Kalem TOKİ ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin en çok iş verdiği müteahhit

SEYRANTEPE Stadyumu ve Mecidiyeköy projesi için tek teklifin sahibi olan Siyah Kalem Mühendislik İnşaat Limited Şirketi, Toplu Konut İdaresi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin en çok iş verdiği müteahhitler arasında dikkati çekiyor. 1977 yılında kurulan Siyah Kalem'in ilk kurucu ortakları Ziyaeddin Kılıç, Mehmet Nazif Güler, Cemalettin Ulueren ve Mehmet Tamgüney olarak görünüyor. Ancak bu kurucu ortaklar hisselerini 1999 yılında satarak şirketten tamamen ayrılıyorlar. Özellikle Mehmet Tamgüney'in Necmettin Erbakan'a yakın işadamlarından biri olduğu dikkati çekiyor. Bu ekipten işi devralan yeni ortaklar ise Ayşe Özdemir, Cengiz Özdemir ve Güngör Tortop. 2 milyon 250 bin TL sermayeli şirkette Tortop'un hissesi yüzde 50'nin üzerinde. Şirketin merkezinin Kısıklı Üsküdar olması dikkati çekerken, yeni ortaklarla ilgili çok fazla bilgi olmaması, ortaklarının inşaat sektöründe dahi çok fazla tanınmaması bir diğer dikkat çeken özellik.

Ancak şirket sessiz ve derinden giderek özellikle TOKİ'nin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin en çok iş verdiği müteahhitler arasında öne çıkıyor. Şirketin daha önce bitirdiği ve halen devam eden projelerinde ağırlık bu iki kurumdan geliyor. Şirketin ayrıca Hartum'da yaptığı bir köprü inşaatı dikkati çekerken, Pakistan'da ise 155 milyon dolar bedelle 84 MW kurulu güce sahip bir hidroelektrik santral inşaatı projesini yürüttüğü görülüyor.
Vatan

TOKİ Seyrantepe'yi taşeronuna verdi

Galatasaray'ın Seyrantepe'deki stadı için dün TOKİ tarafından yenilenen ihaleye beklenen ilgi olmadı. 'Seyrantepe'ye mecburum' diyen Aşçıoğlu ihaleye girmezken, TOKİ ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) iş yapan Siyahkalem şirketi tek teklif veren firma oldu.
 
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından ikinci kez yapılan Seyrantepe İhalesi'ne
tek teklifi ağırlıkla İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne iş yapan büyük hissesi Güngör Tortop'a ait olan
Siyahkalem firmasından geldi.

Daha önceki açıklamalarında Seyrantepe ihalesine mecbur olduğunu söyleyen Aşçıoğlu İnşaat ise teklif vermedi. Eren-Talu Alke Ortak Girişim'inin yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle 2 Temmuz'da iptal edilen Seyrantepe İhalesi dün Ankara'da yeniden yapıldı. İhale için 5 firma şartname almasına karşın sadece bir firma teklif verdi. Siyahkalem Mühendislik ve İnşaat San. ve Tic. Limited Şirketi, TOKİ'ye satış geliri üzerinden 64 milyon 778 bin 936 liralık pay önerirken ayrıca toplam satış gelirinin 543 milyon 600 lirayı aşması durumunda da yüzde 2 oranında arsa bedeli ödemeyi taahhüt etti.
 
Karar daha sonra verilecek
Aşçıoğlu Limited, Viatrans AŞ, Ofton AŞ, Meydanbey Limited, Omak Limited şirketi Ortak Girişimi ise ihale komisyonuna teşekkür mektubu göndererek teklif sunmadı.
Aşçıoğlu İnşaat'ın sahibi Yaşar Aşçıoğlu, cuma gününe kadar ihaleye girmek üzere hazırlandıklarını ancak Likör Fabrikası arazisinde ortağı olan İsviçreli Viatrans'ın yeni bir yatırım için kaynak ayırıp ayırmama konusunda karar veremediğini ve zamanlarının da dar olmasından ötürü teklif veremediğini söyledi. Aşçıoğlu, "Çok üzgünüm. Konuşacak durumda bile değilim" dedi. TOKİ İhale Komisyonu verilen tek teklifi değerlendirip kararını daha sonra açıklayacak. TOKİ dilerse Siyahkalem'i toplantıya çağırabilecek. İhaleden memnun olmaması halinde TOKİ yeni bir ihale açabilir veya inşaatı kendi üstlenebilir. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar daha önce yaptığı açıklamalarda, stadı gerekirse kendilerinin yapacağını dile getirmişti.
Öte yandan ihalede tek teklif veren Siyahkalem, yurtdışında Pakistan ve Kazakistan'da yurtiçinde ise ağırlıkla TOKİ ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne iş yapan bir firma olarak göze çarpıyor.
 
250 milyon dolarlık iş
Siyahkalem'ın 10 yıllık bir mazisi bulunuyor. Firmanın en büyük ortağı Güngör Tortop, olurken Ayşe Özdemir ve Cengiz Özdemir de küçük ortaklar olarak firmada yer alıyor. 174 kişilik bir ekipten oluşan firmanın iş yaptığı başlıca kurumlar TOKİ ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi.
Firmanın bu kurumlara bugüne kadar yaptığı toplam iş, 250 milyon doları buluyor.
Firmanın devam eden 7 projesinden 5'i TOKİ'ye ait olurken 2'si de Pakistan'da üstlendiği projeler. Buna karşın Siyahkalem'in daha önce tamamladığı 27 projenin 17'si ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait. Firma ayrıca Eyüp Belediyesi, Samsun Belediyesi, DSİ gibi kurumlara da iş yapmış.
Seyrantepe için 27 Ağustos 2007'de yapılan ihaleyi Talu-Alke Ortak Girişimi, 777 milyon 777 bin 777 lira gelir payı üzerinden idareye 234 milyon 567 bin 890 lira gelir payı önermişti. Yapılan pazarlıklar sonucunda satış gelirinde artış olması halinde gelir artışından idareye ek olarak yüzde 7 pay verilmesi de kabul edilmişti. Ancak sözleşme gereği yerine getirilmeyince TOKİ ihaleyi 2 Temmuz'da sözleşmeyi feshetti.
 
İsviçreli ortak Aşçıoğlu'nu yaktı
İhale öncesi yaptığı açıklamalarda Seyrantepe İhalesi'ni almaya mecbur olduğunu söyleyen Aşçıoğlu İnşaat'ın sahibi Yaşar Aşçıoğlu,
İsviçreli ortağının kurbanı oldu. Ali Sami Yen Stadı'nın yanındaki Likör Fabrikası'nın arazisine sahip olan Aşçıoğlu, Seyrantepe İhalesi'ni alıp ASY arazi ile kendi arazisini birleştirip Avrupa'nın en büyük alışveriş merkezini yapmayı hedefliyordu.
Ancak Likör Fabrikası'nda ortağı olan İsviçreli Viatrans, Türkiye'ye yeni bir kaynak aktarıp aktarmama konusunda kararını vermekte gecikince Aşçıoğlu ihaleye girmekten vazgeçti. Aşçıoğlu, "Ne kadar üzgün olduğumu anlatamam. Zaman çok dardı. Cuma öğlene kadar ihaleye girme kararımız vardı. Ancak İsviçreli ortağım zaman darlığından ötürü finans kararını veremedi.
Bu benim için sükut-u hayal oldu. Bu stadı yaparak Beşiktaş'tan sonra Galatasaray'ın da tarihine geçmek istiyordum. Ama olmadı" dedi.
İsviçreli ortağı bırakıp bir başkasıyla Seyratepe İhalesi'ne girmesinin doğru olmayacağını kaydeden Aşçıoğlu, "Ortağımız Türkiye için yeni bir portföy açıp açmama konusunda çekinceliydi. Kararı oluşturmak için vakti yoktu. Ama her şey bitmedi. Bakarsınız ihale bir kez daha önümüze gelir" diye konuştu.
 
Seyrantepe'nin 3 yıllık macerası
 
20 Nisan 2007: Ali Sami Yen Stadı ile Seyrantepe'nin takasına ilişkin protokol imzalandı.
19 Temmuz 2007: 5 firmanın katılımıyla ihaleye çıkıldı.
1 Ağustos 2007: TOKİ, ihaleyi, rekabet oluşmadığı gerekçesiyle iptal etti.
27 Ağustos 2007: Yeniden yapılan ihaleyi Talu-Alke Ortak Girişimi kazandı.
19 Ekim 2007: Talu-Alke Ortak Girişimi ile TOKİ sözleşme imzaladı.
20 Kasım 2008: Talu, Dhabi Group ve Zarooni'yi yüzde 51 pay verip ortak yaptı.
5 Ağustos 2008: Galatasaray, stadın isim hakkını 100 milyon dolara Türk Telekom'a sattı.
6 Kasım 2008: Alacakları ödenmeyen işçiler iş bıraktı.
3 Aralık 2008- Seyrantepe'nin temeli törenle atıldı.
19 Haziran 2008-TOKİ, Talu'ya ilk ihtarı çekti.
1 Ocak 2009: İnşaat çalışanları ikinci kez iş bıraktı.
16 Mart 2009'da işçiler bir kez daha eylem yapıp Galatasaray bayrağını indirdi.
25 Mayıs 2009: TOKİ, Talu'ya ikinci kez ihtarı çekerek 1 ay süre tanıdı.
29 Haziran 2009: TOKİ'nin Talu'ya tanıdığı süre doldu.
2 Temmuz 2009: İhale feshedilerek, Talu'ya işten el çektirildi.
27 Temmuz 2009: Yenilenen ihaleye sadece Siyahkalem Grubu teklif verdi.
 
İsmi ve locaları çoktan satıldı
10 yıllık isim hakkını 100 milyon dolara Türk Telekom'a satan Galatasaray, stadın VIP ve localarının 3 yıllık haklarını satışını da bu yıl sonuna kadar tamamlamayı hedefliyor. Bugüne kadar 43 milyon dolarlık satış yapan kulübün hedefi 105 milyon dolara ulaşmak. Galatasaray, bu kaynağı Galatasaray Sportif AŞ ile Galatasaray Pazarlama AŞ'nin birleştirilmesinde kullanacağını açıklanmıştı.
Yüzde 24'ü yapılmış bulunan stadın da içinde bulunduğu kompleksin tamamlanması için yaklaşık 150 milyon dolar gerekiyor. Komplekse Talu-Alke Ortaklığı tarafından bugüne kadar 86 milyon dolar harcandı. Komplekste çatısı açılır kapanır 52 bin kişilik stat, 3 bini açık olmak üzere 4500 araçlık otopark ile suitler, restorant, food-court, büfe gibi bölümler yer alacak. Galatasaray, kompleksi 49 yıl bedelsiz olarak kullanacak. Stadın bugüne kadar yüzde 24'ü yapıldı.
 
ASY, AVM olacak
Stadı yapacak olan firma, bugüne kadar inşaatının yüzde 24'ü yapılmış olan Seyrantepe'deki statı 1 yıl içinde tamamlayacak. Firma, bunun karışılığında Ali Sami Yen Stadı'nın (ASY) bulunduğu 34 bin 640 metrekarelik alanda alışveriş merkezi (AVM) ve rezidans gibi projeleri hayata geçirecek. Böylece Galatasaray'ın ve Türkiye'nin tarihi futbol mabedi ASY, modern bir AVM'ye dönüşecek. ASY'nin yerine yapılacak proje maliyetinin 500 milyon dolar civarında olması bekleniyor.
Referans

 

Seyrantepe'ye tek teklif Siyah Kalem'den

Seyrantepe Projesi'nde yüklenici firmanın sözleşme gereklerini yerine getirmemesi nedeniyle sözleşmesi feshedilen ve yeniden ihaleye çıkılan Seyrantepe Spor Kompleksi yapımı işine Siyah Kalem teklif verdi.

Siyah Kalem Mühendislik ve İnşaat San. ve Tic. Limited Şirketi, arsa bedeli olarak 64 milyon 788 bin 936 lira idare payı toplam gelir ödemeyi, toplam satış gelirinin 543 milyon 600 bin lirayı aşması durumunda ise yüzde 2 oranında arsa bedeli karşılığı idare payı vermeyi taahhüt etti.

TOKİ'nin Bilkent'te bulunan merkezinde bugün düzenlenen ihale için 6 firmanın ihale evrakı aldığı belirtildi. Söz konusu firmalardan, Aşçıoğlu A.Ş, Aşçıoğlu Limited, Viatrans A.Ş, Ofton A.Ş, Meydanbey Limited, Omak Limited şirketi ortak girişimi, teklif vermedi, sadece teşekkür mektubu sundu.

TOKİ İhale ve Kabul Daire Başkanı Muhsin Soylu'nun yaptığı açıklamaya göre, ihale için tek teklif Siyah Kalem Mühendislik ve İnşaat San. ve Tic. Limited Şirketinden geldi. Şirket, 52 bin seyirci kapasiteli, çok amaçlı, çatısı açılır kapanır tipte stadyum ve 4 bin 500 araçlık otoparktan (3000 araçlık kapalı, 1500 araçlık açık) oluşan spor kompleksi inşaatını tamamlayarak, arsa bedeli karşılığı bedelsiz Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne devretmeyi ve 64 milyon 788 bin 936 lira idare payı toplam gelir ödemeyi taahüt etti. Şirket, ayrıca toplam satış gelirinin 543 milyon 600 bin lirayı aşması durumunda toplam satış bedelinin yüzde 2'si oranında idare payı oranı karşılığı ilave olarak ödeme taahüdünde bulundu.

Seyrantepe Spor Kompleksi ihalesi için 27 Ağustos 2007 tarihinde de ihaleye çıkılmıştı. Eren Talu Mimarlık Turizm Taşımacılık A.Ş. ile Alke İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ortak girişimi, 777 milyon 777 bin 777 lira gelir payı üzerinden idareye 234 milyon 567 bin 890 lira gelir payı önermişti. Yapılan pazarlıklar sonucunda satış gelirinde artış olması halinde gelir artışından idareye ek olarak yüzde 7 pay verilmesi de kabul edilmişti.

TOKİ, yüklenici firmanın sözleşme gereklerini yerine getirmemesi nedeniyle de 2 Temmuz 2009 tarihinde sözleşmenin feshedildiğini açıklamıştı.
Dünya

Galatasaray stadı için tek teklif geldi 
 
Seyrentepe'ye yapılacak Türk Telekom Arena Stadı'nın ikinci ihalesi dün TOKİ'de yapıldı. 52 bin kişilik stat için iki firma teklif zarfı verdi. Bir zarftan teşekkür mektubu çıktı.
 
İhaleyi yürüten komisyonun başkanı Ayşe Çalkan, firmaların Aşçıoğlu AŞ ile Siyahkalem Mühendislik İnş. ve San. ve Ltd. Şirketleri olduğunu belirtti. Firmaların zarfları açıldığında Aşçıoğlu'nun zarfından sadece teşekkür mektubu çıktı. Siyahkalem Mühendislik İnş. ve San. ve Ltd. Şirketi 64 milyon 788 bin 936 TL fiyat teklifi sundu. Komisyon zarfların açılmasının ardından teklifin değerlendireceğini belirterek ihaleyi kapattı. Daha önce ihaleyi alan Eren Talu'nun istenen zamanda işi bitirememesi gerekçesiyle iptal edilen Seyrantepe'deki Galatasaray Stadı'na tek firmadan teklif geldi. Altı firmanın şartname aldığı stat yapımına Siyahkalem Mühendislik İnş. ve San. ve Ltd Şirketi 64 milyon 788 bin 936 TL TOKİ'ye para vermeyi taahhüt etti. Firma, Ali Sami Yen'in bulunduğu arazi üzerine yapacağı inşaatlardan ise 543 milyon 600 bin lira toplam satış geliri elde edeceğini belirtti. Bu gelirin üzerine çıkması halinde ise TOKİ'ye yüzde 2 pay verecek. İhaleye katılan Aşçıoğlu Ortak Girişim Grubu ise sadece teşekkür mektubu verdi.

TOKİ'nin söz konusu proje için geçen yıl açtığı ihaleyi Eren Talu/Alke İnşaat grubu, TOKİ'ye 234,57 milyon lira ile en yüksek payı ödemeyi ve 777,78 milyon liralık gelir garanti etmeyi içeren teklifiyle kazanmıştı. Ancak, sonraki dönemde finansman sorunları yaşamış ve Seyrantepe'deki yeni stadyumun inşaatında gecikme meydana gelmişti. TOKİ de inşaatın yarım kalması üzerine ihaleyi geçen ay iptal etmiş ve ardından yeni bir ihale açmıştı. İhalenin verilip verilmeyeceği 15 gün sonra belirlenecek. Bu süre zarfında firmanın mali yapısı incelenecek. 15 gün sonra tekrar firma çağrılarak artırım yapıp yapmayacağı sorulacak. TOKİ'nin ihaleyi yeniden başlatma yetkisi bulunuyor. Siyah Kalem Grubu, yurtdışında Pakistan'da, yurt içinde ise TOKİ'nin projelerinde görev almasıyla biliniyor.
Hasan Bozkurt/Zaman


Geri Dön