Arsa ve Arazi

Sezon Pirinç yurtdışında arsa arıyor!

Sezon Pirinç'in Urfa'da buğday ticaretiyle başlayan yolculuğu ülke sınırlarını aşıyor. Tarımda uluslararası oyuncu olmak için yurtdışında dev arazilere baktıklarını söyleyen patron Mehmet Erdoğan, "Yakın coğrafyamızdaki ülkeleri araştırıyoruz" dedi

Sezon Pirinç'in Urfa'da buğday ticaretiyle başlayan yolculuğu ülke sınırlarını aşıyor. Tarımda uluslararası oyuncu olmak için yurtdışında dev arazilere baktıklarını söyleyen patron Mehmet Erdoğan, "Yakın coğrafyamızdaki ülkeleri araştırıyoruz" dedi


Türkiye'nin köklü tahıl firmalarından Sezon Pirinç, dünya çapında bir şirket olmak için kolları sıvadı. Bunun için üretici olmanın önemli olduğunu söyleyen şirketin patronu Mehmet Erdoğan, "Türkiye'de maalesef araziler çok bölünmüş. Ekim yapmak için istediğimiz büyüklükte arazi bulamıyoruz. Bu nedenle yurtdışında arazi bakıyoruz. Bulgaristan, Romanya, Makedonya ve Rusya bu anlamda cazip. Oralardan 10-15 bin dönümlük araziler arıyoruz" dedi. Bu yıl havanın yağışlı olmasının tarımı olumlu etkileyeceğini söyleyen Erdoğan, "Rekoltede ciddi artış bekliyoruz. Don da olmazsa tarım için iyi bir yıl olacağını söyleyebiliriz" diye konuştu. 


 2014 tarımsal üretim açısından sıkıntılı bir yıldı. Bu yıl için beklentileriniz neler? 

Geçen yıl kuraklık ve don nedeniyle rekolte düştü. Ciddi üretim kaybı oldu. Enflasyonu bile gıda fiyatları yükseltti. Ancak 2015 için beklentilerimiz olumlu. Ekim, kasım ve aralıkta Türkiye iyi yağış aldı ve almaya da devam ediyor. Bu tarımsal üretim için faydalı. 


 Mazot fiyatlarının düşmesi sektörü olumlu etkiler mi? 

Tarımsal üretimde girdi maliyetlerinin düşmesi her zaman önemlidir. Mazottaki gerileme fiyatlara olumlu anlamda yansır. Zaten gıda ve petrol fiyatları arasında her zaman bir paralellik vardır. Kaldı ki tarımsal ürün fiyatlarında makulleşmeye ihtiyaç var. 


 Tarımda endüstriyel üretim yapacak mısınız? 

Trakya'da yapıyoruz ama çok büyük boyutlu değil. Tarıma uygun büyük boyutlu arazi bulmak çok zor. Ufak birimler de işimize yaramıyor. 


RUSYA'DA FIRSAT FAZLA 

 Birçok firma bu nedenle yurtdışında tarım arazisi alıyor. Sizin bu yönde girişimleriniz var mı? 

Evet bu son dönemde öne çıkan bir trend oldu. Çin ve Suudi Arabistan bu konuda hayli aktif ülkeler. Bulgaristan, Romanya, Makedonya ve Rusya bizim için cazip. Elimizin üstünde olması için yakınımızda olmasını istiyoruz. 


 Ne kadar büyüklükte araziler arıyorsunuz? 

En az 10-15 bin dönüm olmalı ki bir anlam ifade etsin. Türkiye'de bu mümkün değil. Geçen sene Romanya ve Rusya'ya çok ciddi bakmıştık ama kriz olumsuz etkiledi. Rusya'da fırsatlar çok fazla. 


DEVLER TARıMA YATIRIM YAPIYOR 

 Yurtiçinde de büyük firmaların tarıma yatırım yaptığını görüyoruz... 

Türkiye'de tarımda ciddi bir atılım var. Bu konuda farkındalık oluştu. Bu nedenle de birçok büyük grubun yatırımcı olarak sektöre giriş yaptığını görüyoruz. Daha önce tarımın sadece köylülerin işi olduğu düşünülüyordu. Burası çok stratejik bir alan oldu. Gelir anlamında da çok önemli bir sektör tarım.Üretimi artırmak için, daha rasyonel daha büyük ölçekte üretim yapacak firmaların tarıma girmesini önemli buluyorum. 


 Hükümetin tarım topraklarının birleştirilmesi yönündeki politikasını nasıl buluyorsunuz? 

Topraklar aile ziraatine yetmediği için köylerden kaçış hızlanıyor. Üreticinin gelirini mutlaka artırmak lazım. Hükümette de tarımsal üretimi artırmaya yönelik ciddi bir çaba var. Tarım Bakanlığı'nın bu yönde uğraşları söz konusu. Arazilerin daha fazla parçalanmasının önüne geçmek için ciddi önlemler alındı. Miras yoluyla bölünen arazilerde toplulaştırma yapıldı. İçinde traktörün bile dönemediği araziler var. Büyük tarım arazileri, üretimi maksimize etmek açısından önemli. Ancak köyden kaçışı önlemek için aile ziraatinin de korunması lazım. Burada hassas bir denge söz konusu. Gelecek aile ziraatçiliğinde, bu Türkiye için çok önemli ve güvenli. 


YAĞMUR ÜRETİM

1950'de Urfa'da buğday ticareti ile temelleri atılan Sezon Pirinç, 1972'de İstanbul'a taşındı. İstanbul'da bakliyat ticareti yaptıklarını söyleyen Erdoğan, "Ekonomide şansa fazla yer yok. Çok çalışmak zorundasınız. İlkokuldayken bile babamın dükkânına giderdim. Tatillerde sabah 6'dan geç saatlere kadar çalışırdık. Ciromuz 125 milyon" dedi. "Eğitim insanın en büyük sermayesi" diyen Erdoğan, Amerika'da ekonomi eğitimi almış. Erdoğan, "Gittiğim yerlerde tarımsal ürünlere ve gıda teknolojisine bakarım. Bir de hava durumunu takip ederim. Yıllık tahminleri satın alırız zaten. Sizin için yağmur romantizmdir, bizim için üretim" şeklinde konuştu. 


KEPEKLİ PİRİNÇ TÜKETİYORUM

Hedeflerinin katkılı ürünlere geçerek, katma değeri artırmak olduğunu söyleyen Erdoğan, şunları anlattı: "Eskiden geleneksel yöntemlerle yemekler pişirilirdi. Şimdi çalışan kadın sayısının artmasıyla hazır yiyeceklere ilgi çoğaldı. Artık gençler belli yaşa gelince evlenmese bile evinden ayrılıyor. Yarı pişmiş yiyecekler üzerinde çalışıyoruz. Şu anda pazarı niş ürünlerle test ediyoruz. Türk halkı yeniliğe açık. Pazar hazır olduğu anda ürünleri piyasaya sürebiliriz. Biz pilav seven bir milletiz. Eskiden ev kadının iyisi pilavından belli olur diye genel kabul vardı. Ben de pirinç severim. Kilo endişesinden dolayı kepekli ya da siyah pirinç tüketmeye özen gösteriyorum." 


Feride Cem-Sabah