29 / 04 / 2024

SGK, 12,5 yıl çalışan bireylere erken emeklilik imkanı sunuyor! EYT beklemek artık tarih oluyor! 

SGK, 12,5 yıl çalışan bireylere erken emeklilik imkanı sunuyor! EYT beklemek artık tarih oluyor! 

Türkiye'de emeklilik sistemine önemli bir yenilik geliyor. Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yürütülen çalışmalar, emeklilik şartlarına annelik ve çocuk sayısını etkileyici faktörler olarak eklemeyi planlıyor. İşte ev kadınlarını ve çalışan kadınları kapsayan EYT konusundaki önemli düzenlemeler…



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın direktifleri doğrultusunda, sosyal refahı artırmayı hedefleyen yeni bir emeklilik düzenlemesi hazırlığı başlatıldı. Bu kapsamda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, reformun teknik detayları üzerine yoğunlaşacak. Yapılacak bu yenilikçi değişiklikle ev hanımlarının emeklilik için gerekli prim ödeme süresi 15 yıldan, 12,5 ya da 10 yıla indirilecek.

3600-4500 gün ile erken emeklilik

İsteğe bağlı sigorta kapsamında Bağ-Kur bulunmaktadır. Ancak son dönemdeki reformlar, Bağ-Kur ile SSK primlerini eşitlemeyi hedeflediği için, 5400 gün yerine 4500 ya da 3600 günle emeklilik imkanı da sağlanıyor.

Ev kadınları için de emeklilik düzenlemesi yapıldı

Ev kadınları için emeklilik prim süreleri yeniden düzenlendi. Artık 15 yıl yerine sadece 10 ya da 12,5 yıl prim ödeme şartıyla emeklilik hakkı elde edebilecekler. Daha önceden sigortalı olan ev kadınlarının bu süresi daha da kısa olacak. Ayrıca, her yıl yaklaşık 13 bin lira devlet katkısıyla ödenecek prim miktarında da önemli bir avantaj sağlanacak.

SGK, 12,5 yıl çalışan bireylere erken emeklilik imkanı sunuyor! EYT beklemek artık tarih oluyor! 

Sistem nasıl işleyecek?

Sigortalı anne için her yıl eklenen 90 gün prim, onun çalışma süresine ekstra bir avantaj kazandıracak. Bu ek süre, 4 yıl çalışan bir annenin aslında 5 yıl çalışmış kadar hak kazanmasını sağlar. Böylece, yaşa bağlı indirimlerle birlikte, annelerin daha erken bir emeklilik fırsatına kavuşmasına olanak tanır.

Ev kadınlarına verilen bu yardımla birlikte; anneler için ayrı bir avantaj daha sunulmaktadır. Çocuk sayısına bağlı olarak erken emeklilik yaşı olanağı getirilecektir.  Bu durum göz önüne alındığında, anneler için emeklilik sisteminde iki kat avantaj sağlanacak. Hem ödenecek prim miktarı azaltılacak hem de emeklilik için gerekli yaş sınırı geri alınacak.

SGK dul aylığı sorgulama 2023! Dul aylığı alanlar dikkat: Son dakika rakamlar da açıklandı! 

SGK’nın icra dosyası 7 yılda 6 milyonu aştı! 782 bin araca haciz kondu!

En düşük kök emekli maaşı 11 bin 402 liraya dayandı: İşte SGK-SSK, Bağ-kur, Tarım'a yaklaşık yüzde 50 ek zam tablosu...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön