Ekonomi

SGK hizmet dökümünüzde 'S,Ş,K' harfleri ne anlama geliyor? Eğer bu harfler varsa aman dikkat!

EYT’nin Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaşmasının ardından, EYT başvuruları başlamış durumda. SGK hizmet dökümünde bulunan bazı harfler ise EYT ile emeklilik hakkına sahip olan vatandaşları da ilgilendiriyor. Uzmanlar sigorta dökümünde bulunan S, Ş ve K harfleri için uyarıyor. EYT çerçevesinde emeklilikten faydalanabilmek isteyen kişilerin mutlaka hizmet dökümlerini e-devlet üzerinden kontrol etmeleri gerekiyor

EYT’nin yasalaşmasıyla birlikte 2 milyondan fazla vatandaş, emekli olmaya hak kazandı. EYT çerçevesinde emeklilikten faydalanabilmek isteyen kişilerin mutlaka hizmet dökümlerini e-devlet üzerinden kontrol etmeleri gerekiyor. 4/A, 4/B ve 4C emekli kişilerin sigorta durumu tek tek kontrol ediliyor ve eğer bu harfler varsa maaşlar kesilebiliyor.

EYT'DE HARFLER NE ANLAMA GELİYOR?

Konuyla ilgili uzmanlar merak edilenleri cevapladı. Çalışanların e-Devlet’e girdiklerinde hizmet dökümlerinin baş sol kısmında bu harfleri görecekler ve bunların da turuncu, kırmızı ve yeşil şeklinde farklı renkleri var.

'K' HARFİ 'KONTROLLÜ İŞYERİ’

K harfi, denetim elemanları tarafından işyeriyle ilgili süreç içerisinde yapılmış işlemler anlamına geliyor. Yani işyerinde bazı sorunların olabilme ihtimali söz konusu olabilir. Ki bu işyerleri geçmiş yıllarda birçok olumsuzluklara sebep verdiği için çalışanları ileride mağdur olmamaları için çalışma süreleri devam ederken SGK’nın denetim elemanları tarafından incelemeler yapılıyor. Denetim elemanları, riskli gördükleri işyerlerine bu harfleri veriyorlar. Yani bu işyerleri denetim elemanlarının gözetiminde bazı işlemler yapıyor.

İşte detaylar...

'Ş' HARFİ 'ŞÜPHELİ İŞYERİ'

Yani bir işyeri açılmış ve bu işyerinde fiili olarak faaliyete devam edip etmediği, primlerini düzenli ödeyip ödemediği hususunda bir itilaf ya da şüphe uyandırdığını görüyoruz. Burada yine SGK’nın denetim elemanlarının işlem yaptığını takip edebiliriz.

‘S’ HARFİ ‘SAHTE İŞYERİ’

Burası fiili hayatta hiçbir etkinliği olmayıp sigorta primi toplamak için veya usulsüzlük yapmak için yapılan, tescil edilen işyerleri ki burada hizmet alan işverenlerin çalışan kişileri, emekli olmaları halinde bu işyerinde S harfi ile adlandırılmış işyerinden emekli olmuş kişi ileriki yıllarda bu işyerinin sahte olduğu tespit edildiği zaman emeklilikleri iptal edildiği gibi, ayrıca, almış olduğu sağlık hizmetleri ve geçici iş görmezlik gelirleri de yasal faizleri ile birlikte çalışandan geri alınmakta” dedi.

Dolarda uzman isim kimsenin söylemediğini söyledi! Gündeme bomba gibi düştü! Doların zirve yapacağı tarihi açıkladı!

Bakan resmen açıkladı! O para bugünden itibaren hesaplara yatmaya başladı! Paranızı hemen çekin

Ziraat Bankası müthiş bir kampanyayla geri döndü! E-ticaret alışverişleriniz bedavaya gelecek!