09 / 09 / 2024

SGK malulen emeklilik listesini güncelledi! Hangi hastalıklara sahip olanlar erken emekli olabilir...

SGK malulen emeklilik listesini güncelledi! Hangi hastalıklara sahip olanlar erken emekli olabilir...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), malulen emekliliğe tabi hastalıkların listesini açıkladı. ekonomim.com'da yer alan habere göre; Bu hastalıklardan muzdarip olanlara erken emeklilik hakkı tanımaktadır. Buna göre, hangi hastalıklar erken emekliliğe olanak sağlıyor? 



SGK'nın açıkladığı listede yer alan hastalıklara sahip vatandaşlar, gerekli şartları yerine getirdiklerinde erken emeklilik hakkından faydalanabiliyor. Kimler bu haktan yararlanabilir ve şartlar nelerdir? 

KİMLER ERKEN EMEKLİ OLABİLİR?

Sosyal güvenlik yasalarına göre, iş hayatına başlayan sigortalı vatandaşlar, çeşitli nedenlerle malul duruma düşmeleri durumunda erken emeklilik hakkına sahip olabiliyorlar.

Bu hak, genellikle malulen emeklilik ve engelli hakları olarak adlandırılan iki ana gruba ayrılıyor. Sağlık sorunları nedeniyle iş yaşamlarını sürdürmekte zorlanan vatandaşlar için erken emeklilik seçenekleri, SGK tarafından belirlenen özel düzenlemeler ile destekleniyor. Malulen emeklilik kapsamında değerlendirilen hastalıklar belirli özel durumları içeriyor. Fakat her türlü hastalık durumu malulen emekliliği gerektirmez. Bu hastalıkların, bireyde iş gücünde yüzde 60 ve üzerinde bir kayıp oluşturduğu tespit edilmeli.

Mevzuatta ayrıca, bu hakka sahip olabilmek için sigortalı kişinin en az 10 yıl süre ile sigortalı olarak çalışmış olması ve 1800 günlük prim ödemesi gerçekleştirmiş olması gibi şartlar da belirtiliyor.

SGK malulen emeklilik listesini güncelledi! Hangi hastalıklara sahip olanlar erken emekli olabilir...

HANGİ HASTALIĞI GEÇİRENLER ERKEN EMEKLİ OLABİLİR?

Öte yandan iş yaşantısının tempolarına uyum sağlayamayan, sağlık durumu bozulan veya rapor alan bireyler için erken emeklilik fırsatları önemli bir destek sunuyor. Sosyal güvenlik mevzuatı, bu ihtiyaca cevap vermek amacıyla özel düzenlemeleri içeriyor ve vatandaşların hak ettikleri emeklilik avantajlarından yararlanmalarını sağlamaktadır.

İşte malulen emekliliğe tabi olan hastalıklar

- Kanser 
- Epilepsi 
- Parkinson hastalığı 
- Beyin tümörleri 
- Behçet hastalığı 
- Organ nakli (kemik iliği hariç) 
- AIDS 
- Tüberküloz
- Siroz 
- Zeka geriliği - Şizofreni 
- Bipolar bozukluk 
- Multipl skleroz (MS) 
- Serebral palsi 
- Felç 
- Uzuv kayıpları 
- Demans 
- Görme kaybı

SGK uzmanı tarih verdi! Emeklilikte başvuru ne zaman yapılır? 

SGK'ya 70 sözleşmeli bilişim personeli alımı yapılacak!

Esnaf isyanda! Depremzedelerin mücbir sebep hali 31 Ağustos 2024'te sona erecek! 

Erken emekli olmak isteyenler dikkat! SGK hangi destekleri sağlayacak?

SGK 200 icra memuru alımı yapacak!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön