Ekonomi

SGK prim borçlarının yapılandırılmasını bekleyen EYT’lileri yıkan haber! O borçların akıbeti belli oldu!

Vergi affı ve borç yapılandırma imkanından pek çok vatandaş yararlanacak. Bu haber sonrası EYT’liler de prim borçlarının da yapılandırılmasını beklemeye başladı. İşte son gelişmeler!Fakat prim borçlarının da yapılandırılmasını uman EYT'lilere ne yazık ki kötü haber verildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz gün açıkladığı vergi affı ve borç yapılandırma imkanından milyonlarca kişi faydalanacak. Fakat prim borçlarının da yapılandırılmasını uman EYT'lilere ne yazık ki kötü haber verildi.

İşte haberin detayları...

Seçime artık sayılı günler kala iktidar, son yılların en geniş vergi affını çıkarmaya hazırlığı içinde. Vergi borçları ve kamu cezalarının bir kısmı affedilecek ya da bir kısmı yapılandırılacak. Vergi affında 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borçları da yapılandırma kapsamında olacak ama EYT dahilindeki prim borçları kapsam dışı tutulacağı kararı alındı.

EYT PRİM BORCU YAPILANDIRILABİLİR Mİ?

TRT Haber'de yer alan habere göre, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, "Yapılandırma dediğimiz, sigorta primleri için olan meseledir. İşverenlerin kendi borçlarını ödeme meselesidir. İşverenin eğer sigorta primleri hakkında borcu bulunuyor ise bu borçlarında yapılandırmaya gidip avantajlı bir konumda kalabilir" şeklinde konuştu.

EYT'DE PRİM BORÇLANMASI NASIL YAPILIYOR?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in, EYT'lilerin prim borçlarının yapılandırma kapsamında olmadığı yönündeki açıklamalarına da merak eden vatandaşlar için dile getiren Zengin, şunları ifade etti;

"Bir sigortalı 'şu kadar güne ihtiyacım var, ben bunu yapılandırma kapsamında borçlanıp gün almak istiyorum' diyemiyor. EYT kapsamı dediğimiz kişinin kendi sigorta prim gün sayısını artırma olanakları yasada sayılıyor. Askerlik, doğum, yurt dışı gibi borçlanma gibi türleri."

EMEKLİ AYLIĞI YÜZDE 15-20 CİVARINDA ARTIŞ SAĞLIYOR!

Emeklilik planlaması yapan herkes emeklilik aylığını artırmanın formülleri harıl harıl arıyor. Emekli aylığı prime esas kazanç, çalışma süresi, yıl içerisindeki zamlar, enflasyon verilerine göre değişiyor. İsteğe bağlı sigorta, Bağ- Kur yerine SSK'dan hem erken emeklilik hem de yüksek aylık olanağı vermektedir. 2000 yılı öncesi Bağ-Kur'luların SGK'ya geçmesi durumunda emekli aylığı yüzde 15-20 oranında artış sağlanıyor.

Arsa almak isteyenlere müjde! DSİ’den satılık arsa! Bu fırsatı sakın kaçırmasın! İşte detaylar!

Çalışmalar son sürat devam ediyor! Türkiye’nin altını işte burada!