SGK'nın şok eden o verileri ortaya çıktı! Bu sektörlerde çalışanların maaş artışı asgari ücretin altında kaldı!
Türkiye genelinde faaliyet gösteren 89 sektörün yarısında çalışan personelin maaşlarına yapılan zammın, enflasyon nedeniyle asgari ücrete yenik düştüğü SGK verileri ile ortaya çıktı. Peki verilere göre, maaşları enflasyon artışından daha az olan hangi sektörlerin çalışanları? İşte yanıtı…
Türkiye genelinde SGK’ya brüt ücretleri bildirilen 89 sektördeki çalışanların yarısının maaşlarına son 1 sene içinde yapılan zamların Kasım 2022 itibariyle enflasyon oranının altında kaldığı belirlendi.
2023 senesi için asgari ücretin yüzde 54 artışla 8 bin 506 liraya yükseltilmesinin ardından bu seviye ve asgari ücrete yakın ortalama ücret alan sektörlerin de sayısı da 25'e ulaştı.
Türkiye genelinde yaklaşık olarak 14 milyon özel sektör çalışanı Şubat ayı başında belirlenecek olan yeni yılın ücret zammını beklerken, geçtiğimiz yılın Kasım ayı itibariyle SGK’ya bildirilen kazançlara bakıldığında sektörlerin büyük bölümünün son 1 yılda ücret artış oranlarında yıllık tüketici enflasyonunun altında kaldığı görüldü.
BloombergHT’den Tahsin Akça’nın haberine göre, SGK’ya brüt ücretleri bildirilen 89 sektörün 45'inde ücret artışları geçtiğimiz yılın ekim ayında kaydedilen yüzde 85,5'lik yıllık resmi enflasyonun altında kaldı. Verilere göre, 21 sektör ise yüzde 85-90 arasında çok sınırlı refah payını kapsayan ücret artışları elde etti.
Bu dönemde senelik ücret artışı yüzde 100'ün üzerine çıkan sektör sayısı ise 89 sektör içerisinde sadece 7 oldu.
İLK SIRADA HAVAYOLU SEKTÖRÜ ÇALIŞANLARI VAR
Listenin ilk sırasında yer alan havayolu taşımacılığı sektöründe çalışanlarının ortalama aylık ücretleri 39 bin 166 TL olarak belirlenirken, bu çalışanlar aynı zamanda bir yılda yüzde 153 artış oranıyla da ilk sıraya oturdu. Bunu, takip eden taşımacılık sektörüne yönelik depolama ve destek hizmetlerinde çalışanlar ise ortalama 13 bin 845 TL ücretle 2. sıra yer aldı.
Petrol ürünleri ve rafine ile kok kömürü imalatında çalışanlar 28 bin 302 lira ortalama ücret ve yüzde 111 artış oranıyla üçüncü olurken, römork ve motorlu kara taşıtı imalatında çalışanlar yüzde 109, makine ve ekipman kurulumunda çalışanlar ise yüzde 106 ücret artış bildirimi ile ilk 5'te yer alan sektörler oldu.
EN DÜŞÜK ÜCRET ARTIŞLARI BU SEKTÖRLERDE
Listede en düşük ücret artışları sıralamasında ise ilk sırayı yüzde 69 ila kanalizasyon işçileri alırken, ücret artışları yüzde 70 olan tütün imalatı çalışanlar ise ikinci oldu.
11 SEKTÖR ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA
Listedeki verilere göre, asgari ücretin yüzde 54 artışla 8 bin 506 liraya yükseltilmesinin ardından bu ve buna yakın seviyede ortalama ücret alan sektörlerin sayısı ise 25'e ulaştı.
Diğer yandan veriler, hala net asgari ücretin altında ortalama ücret alan sektör sayısının ise 11 olduğunu ortaya koydu.
Bu sektörler, 8 bin 457 TL ile inşaat faaliyetleri, 8 bin 382 TL ile mobilya imalatı 8 bin 42 TL ile deri imalatı, bin 904 TL ile de yiyecek-içecek hizmeti çalışanları olarak belirlendi.