Ekonomi

SGK Uzmanı, asgari ücrete yapılacak zam tahminini açıkladı: Bu rakamın üzerine çıkmaz!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada 1 Aralık Perşembe günü TÜRK-İŞ ve TİSK başkanlarıyla bir araya geleceğini söyledi. 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren karar için geri sayım sürerken asgari ücrete yapılacak zam oranını SGK Uzmanı ÖzgürAsgari ücrete yapılacak zam, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçi ve işveren temsilcilerinin ortak kararı ile belli olacak

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı yeni asgari ücretin ne kadar olacağına odakladı. Asgari ücrete yapılacak zam, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçi ve işveren temsilcilerinin ortak kararı ile belli olacak. Zam için takvim 1 Aralık’taki görüşmede netleşecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 1 Aralık'ta TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ile görüşeceğini açıkladı.

“ENFLASYON VERİLERİ BELİRLEYİCİ OLACAK”

Asgari ücrete yapılacak zam ile ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya enflasyon verilerine dikkat çekerek çok değişik senaryolar üzerinde durulduğunu hatırlattı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bir anket çalışması gerçekleştirdiğini söyledi. Kaya, “Bakanlık, bu çalışmayı işveren ile işçi temsilcisi ile gerçekleştiriyor. İşçi temsilcisi Türk İş, işveren temsilcisi TİSK, hükümeti temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı üçlü bir görüşme gerçekleştiriyor. 15 Aralık’tan itibaren rakamlar netleşmeye başlayacak.” İfadelerini kullandı.

Kaya, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

Önümüzdeki günlerde TÜİK, 5 aylık enflasyon verilerini açıklamış olacak. 2023 yılının asgari ücretinin belirlenmesinde de açıklanan 5 aylık enflasyon verisi belirleyici olacak. Aralık ayının enflasyonu da açıklandığında çalışanların alacağı asgari ücret net bir şekilde tespit edilmiş olacak.

ASGARİ ÜCRET TAHMİNİNİ AÇIKLADI

SGK Uzmanı Özgür Kaya, asgari ücrete yapılacak zam oranı ile ilgili şöyle konuştu:

4 aylık enflasyon yüzde 11 seviyesinde. Kasım ve aralık aylarını da ilave ettiğimizde buradan da 9-10 puanlık enflasyon daha gelecek ve bu oran yüzde 20’ye ulaşacak. Enflasyon rakamının üzerinde refah payı olarak adlandırdığımız yüzde 10 seviyesinde bir ek zammında söz konusu olmasıyla birlikte yıl sonu itibarıyla en düşük zam oranı yüzde 30 seviyesinde olacak. Bu da asgari ücretin 7 bin 200 liraya çıkması anlamına geliyor. Çalışanın eline 7 bin 200 TL ile 7 bin 500 TL arasında bir asgari ücret geçmesi planlanıyor.

ASGARİ ÜCRET 7 BİN 500 LİRANIN ÜZERİNE ÇIKABİLİR Mİ?

Ortaya atılan  rakamlarda 8 bin, 8 bin 500, 9 bin, hatta 10 bine kadar çıkanlar var ama bu doğru değil. İşverenin verebileceği makul bir ücret olması söz konusu. Dengenin kurulması gerekiyor. Enflasyonun yüzde 20 seviyesinde olacağını varsayarsak yüzde 10 refah payı ile yüzde 30 oranında zam öngörülüyor. Bunun üzerinde fazla bir artış olacağını öngörmüyorum. Yani 7 bin 500 liranın üzerine çıkılması mümkün gözükmüyor.