Ekonomi

SGK vatandaşlara duyurdu! 5 yıl içerisinde başvuranlara 2 bin 54 TL ödeyecek!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2 bin 54 TL ödeme yapılacağını vatandaşlara duyurdu. İşte detaylar!Sigortalı çalışanların, SGK'dan bir defaya mahsus olacak şekilde 2 bin 54 TL cenaze ödeneği alma hakkı vardır

Kamu kurumları tarafından vatandaşlara çeşitli alanlarda sosyal yardımda bulunuyor. Sigortalı çalışanların, SGK'dan bir defaya mahsus olacak şekilde 2 bin 54 TL cenaze ödeneği alma hakkı vardır.

İşte, SGK cenaze ödeneği hakkında merak edilen ayrıntılar…

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ihtiyaç sahibi kişilere çeşitli yardımlarda bulunmaya devam ediyor. SGK tarafından bir kereye mahsus olarak, sigortalı kişilere de 2 bin 54 TL cenaze ödeneği verilmektedir.

SGK'DAN CENAZE ÖDENEĞİ NASIL ALINMAKTADIR?

Cenaze ödeneği, sigortalılar sırası ile eşine, çocuğuna, anne babasına veyahut kardeşine veriliyor. Cenazenin bu vatandaşların dışında ve gerçek tüzel kişiler tarafından kaldırıldığını gösteren belgelerin gelmesi halinde de masraflar gerçek veya tüzel kişilere ödeme gerçekleştiriliyor.

Cenaze ödenekleri için; hak sahiplerine Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ile SGK'ya başvuruda bulunması gerekiyor. Başvuruda ek olarak da bir dilekçe verilmesi gerekmiyor.

CENAZE ÖDENEĞİ KİMLERE VERİLMEKTEDİR?

- İş kazası, meslek hastalığı sonucu,

- Sürekli iş göremezlik geliri ile birlikte yaşlılık veyahut malullük aylığı almakta iken,

- Kendisi için en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildiriyorken, ölen sigortalının hak sahibi kişilere veriliyor.

- 360 gün yaşlılık, malullük ve ölüm primi bildirilmiş olan hak sahibi kişilere cenaze ödeneği verilmesi için ölüm tarihinde sigortalı olma şartının olup olmadığına da bakılmıyor.

CENAZE ÖDENEĞİ KAÇ TL’DİR?

SGK tarafından yurttaşlara verilen cenaze ödeneği; her sene, önceki yıl için Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Tüketici Fiyatları Endeksi değişim oranında artırılarak belirleniyor. 2023 yılı kapsamında cenaze ödeneği miktarı 2.054,00 TL olarak duyuruldu.

Emekli Sandığı Kanununa bağlı olarak emeklilerin ölüm yardımı vatandaşın emekli aylığından az olmamak kaydıyla; makam, temsil ve görev tazminatı gibi tazminatların ötesinde 1. Şubat 2023-30. Haziran 2023 dönemi için 8.240,00 TL olarak belirtilmişti.

Cenaze ödeneğine dair yapılacak olan ödemeler de zaman aşımının, hakkın doğduğu zamandan itibaren 5 yıl olduğu duyuruldu.