Kent Haberleri

SGK’dan 2 farklı ödeme yapılacak! 5 sene geriye dönük parandan birçok kişinin haberi yok!

SGK’dan 2 farklı kalemde 5 yıl geriye dönük ödeme! Çoğu kişinin bu paradan haberi bile yok. İşte bütün detaylar... Mevzuatları bilmeyen vatandaşlar bazı paraları almaya hakkı olup olmadığından bile haberdar değil

Sosyal Güvenlik Kurumu yardımları yıldan yıla değişir. Mevzuatları bilmeyen vatandaşlar bazı paraları almaya hakkı olup olmadığından bile haberdar değil. SGK tarafından sunulan 2 farklı yardım kalemi ile toplu ödeme sunuluyor. Memur, esnaf ve işçilerin hak sahiplerine farklı tutarlarda ödemeler yapılıyor.

 

SGK’dan 2 farklı kalemde toplu ödeme! Çoğu kişi bu paranın varlığından habersiz! Sosyal Güvenlik Kurumu tarafınca ihtiyaç sahipleri kişilere sigorta türüne veya gelir tutarına göre destekler sunulyor. Çoğu kişi bilmese de ölen kişinin yakınlarına devlet büyük bir destek sunuyor.

Ölen sigortalı bir kişinin eşi, çocuğu, anne babası ya da kardeşleri halk arasında ‘cenaze parası’ olarak da bilinen parayı alabiliyor. Sigorta türündeki değişiklikten dolayı memur, esnaf ve işçilerin hak sahipleri farklı tutarda ödeme veriliyor.

 

YÜZDE 64,27 YÜKSELDİ

Türkiye Gazetesi yazarı İsa Karakaş’ın köşe yazısında verdiği bilgiye göre, cenaze parası olarak bilinen cenaze ödeneğinin farkında olunmadığında bu ödemelerden başkaları yararlanabiliyor.

Çoğu kişinin haberdar olmadığı cenaze parası genellikle başka gerçek ve tüzel kişilere ya da belediyelere kalmaktadır.

Cenaze ödenekleri, vefat eden sigortalının hak sahiplerine ödenir. Bu ödeneği almak için aynı anda SGK'ya dul veya yetim aylığı başvurusunda bulunabilirsiniz.

 

Ölüm aylığı almak için, yararlanıcının ölüm tarihini belirterek SGK'ya başvurması gerekir. Her yıl TÜFE'deki değişim oranında artan defin yardımının miktarı 2022'de 1.250.000 lira olarak belirlendi.

TÜFE değişim oranının yüzde 64,27 şeklinde kaydedilmesi ile 2023 cenaze parası 2 bin 054 liraya çıkarıldı.

Cenaze ödeneğini henüz almayanlar bu parayı ölüm tarihinden itibaren 5 sene içerisinde alabiliyor.

 

TOPTAN ÖDEME YAPILIYOR

Ölen sigortalının hak sahiplerine çeşitli şartların bulunmaması nedeniyle ölüm aylığı alamıyorsa, ölüm aylığı ölüm tarihinden sonra ödenir.

Bu ödeme, sigortalının eşi, çocukları ve ebeveynleri arasında SGK kanununun öngördüğü oranda paylaştırılır.

Vefat ödeneğini alabilmek için, yararlanıcının SGK il müdürlüğüne Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ile beraber başvuru yapması gerekiyor.

Borcu olanlar gün yüzü görecek! Teminat yok! 18-20-24-40-48 ay vade! Hangi borçları kapsıyor? Yapılandırma Paketi 2023!
Aile Bakanlığı'ndan cüzdandan şıngır şıngır ses getirecek müjde! Hemen başvuran 800 TL parayı havada kapıyor!
Emeklilerin cebini şişirecek ikramiye müjdesi! Bütün emeklilere o tarihte tak yatacak! Karşılıksız ve geri ödemesiz!