Kent Haberleri

SGK’dan çok kritik bir duyuru geldi! Karşılıksız verilen bu parayı hemen almanız istendi!

Halk arasında çeyiz parası olarak adlandırılan evlilik ödeneğine ilişkin daha detaylı bilgi sahibi olabilmek için araştırmalar yapılıyor. Peki, çeyiz parası nedir, kime verilir, ne kadar ödenir? Detaylar haberimizde... Devletin tanıdığı bu haktan kimlerin faydalanabileceği konusunda yeterince bilgi sahibi olamayanlar çeyiz parasının ne olduğuna ve ne kadar ödendiğine ilişkin sorgulamalar yapıyor

Resmi adı evlenme ödeneği olan fakat halk arasında genel olarak çeyiz parası diye adlandırılan maddi yardım devlet tarafından bazı şartlar altında evlenecek olan kadına veriliyor. Devletin tanıdığı bu haktan kimlerin faydalanabileceği konusunda yeterince bilgi sahibi olamayanlar çeyiz parasının ne olduğuna ve ne kadar ödendiğine ilişkin sorgulamalar yapıyor.

ÇEYİZ PARASI NEDİR?

Yeni evlenenlere bir kereye mahsus olmak üzere verilen evlilik ödeneği, evlilik hazırlığı yapan çiftler tarafından fazlasıyla merak ediliyor. Evlenilen tarihten itibaren beş sene geçerli olan evlilik ödeneğine sahip olabilmek için ilk olarak beyanda bulunmak gerekiyor.

 

ÇEYİZ PARASI KİMLERE, NASIL VERİLİR?

Anne ya da babası hayatını kaybetmiş olan ve Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan ölüm aylığı alan kız çocukları evlenmeleri halinde bu aylıkları kesilmektedir. Bu nedenle mağdur olmamaları için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bir kereye mahsus olmak üzere evlenen kız çocuklarına evlenme ödeneği ya da bilinen ismiyle çeyiz parası ödenmektedir.

Bu ödenek, kız çocuğunun evlilik tarihindeki gelir ve aylığının 2 senelik tutarı kadardır. Fakat bu ödeneği almak için gerekli bazı şartlar bulunuyor.

İşte detaylar...

İlk olarak evlendikleri tarihten itibaren beş sene içinde ödeneğe başvurmayanlar bu haklarını kaybediyor.

İlk kez 01 Ekim 2008 tarihinden sonra çalışmaya başlayan sigortalı hak sahipleri için;

Hak sahibi kız çocuğunun başvurusunu belirtilen tarihler içinde bir dilekçe aracılığıyla Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapması gerekiyor.

Evlenme tarihi nüfus kütüğüne işlenmemişse, dilekçe ile birlikte evlenme cüzdanının bir örneğinin de söz konusu kuruma verilmesi zorunludur.

 

Evlenme ödeneği alan kız çocukları boşandıkları takdirde, ilgili kişilere hak sahipliğinden doğan gelir ve maaşı yeniden bağlanır.

Fakat söz konusu kişiler evlenme ödeneğini aldıkları tarihten itibaren iki yıl içinde boşanırlarsa, bu iki yıllık sürede gelir veya maaş bağlanmaz.

01 Ekim 2008 tarihinden önce 5434 sayılı Emekli Sandığı Yasasına tabii olarak çalışan kamu görevlisi sigortalıların hak sahipleri için ise;

Evlenmeleri sebebiyle dul ve yetim maaşı kesilen eş ve kız çocuklarla anneye bir kereye mahsus olmak üzere almakta oldukları dul veya yetim maaşlarının bir yıllık tutarı evlenme ikramiyesi olarak ödenir.

ÇEYİZ PARASI NE KADAR?

 2022'de en düşük 21 bin lira olan çeyiz parası ödemesi 2023'de en az 33 bin lira oldu.

Bankalar şaha kalktı, kampanyaları peş peşe açıkladı! Haberi alanlar şubelerin önünde kuyruk oluşturuyor!

Dünyaca ünlü bankadan çıldırtan dolar tahmini! Dolar adeta dibi görecek! Doları olanlar hemen döviz bürolarına koştu!

Aile Bakanlığı yeni destek paketini peş peşe duyurdu! 3.5 milyon haneye mart ayında destek ödemesi yapılacak!