Kent Haberleri

SGK’dan EYT’lilere kritik deprem duyurusu! EYT’liler bunu hiç beklemiyordu!

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan'da yaşanan deprem felaketinin ardından SGK'dan yeni adımlar gelmeye devam ediyor. İşte detaylar... Söz konusu gelişmenin ardından SGK bu kişilere ocak ayından itibaren tebligatları yollamaya başlamıştı

EYT’lilere yönelik düzenlemeden yararlanmak isteyen çok sayıda vatandaş borçlanma ve ihya için SGK'ya koşmuş ve ilgili başvuruların büyük bölümü de asgari ücret artışından etkilenmemek için aralık ayında yapılmıştı.

Söz konusu gelişmenin ardından SGK bu kişilere ocak ayından itibaren tebligatları yollamaya başlamıştı. Başvurunun yanmaması ve zamsız ödeme yapmak zorunda kalmamak için borçlanmayı tebliğden itibaren 30 gün, ihyayı da 90 gün içinde ödemek gerekiyordu. Kahramanmaraş depreminin ardından SGK, önemli bir karar aldı.

EK SÜRE HAKKI

Deprem tarihi itibarıyla bu kentlerde yaşayan veya çalışan sigortalılardan borçlanma ve ihya başvurusunda bulunanlara ek süre tanındı.

Buna göre, son ödeme tarihi 6 Şubat ila 31 Ağustos arasında olan borçlanma ve ihya borçları için son ödeme tarihi 31 Ağustos sayılacak.
İşte detaylar...

 

Borçlanma ve ihya için son ödeme tarihi 6 Şubat ve sonrasında olan kişiler, 'başvuru tarihine göre hesaplanan tutarı' 31 Ağustos tarihine kadar ödeyebilecek. Ödenecek tutarda artış olmayacak. 1 Ocak'tan önce başvuru yapan kişiler brüt 6 bin 471 liralık asgari ücret üzerinden borçlanma ve ihyayı ödeyecek. 1 günlük doğum, askerlik borçlanması için günlük en az 69,02, ihya için 74,41 TL verilecek.

EYT SORUNU NEDİR, NASIL ORTAYA ÇIKTI?

EYT problemi 1999’da yürürlükte olan Sosyal Sigortalar Kanununda yapılan değişiklikle ortaya çıktı. İktidarda Bülent Ecevit başbakanlığında ANASOL-M denilen Demokratik Sol Parti, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Anavatan Partisi koalisyonu bulunuyordu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bu hükümette başbakan yardımcısıydı. Kanunun ana amacı erken yaşta emekli olma olanağının etkilediği sosyal güvenlik sistemini ıslah etmekti.

1999’DAKİ YASA İLE EMEKLİLİK YAŞI NASIL DEĞİŞTİ?

Yasa düzenlemesiyle 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların emekliliği hak etme koşulları değişti. Bu tarihten sonra emekli olmayı hak kazanmak için sigortalılık süresi ve prim gün sayısının yanında yaş şartı da geldi. Düzenlemeden önce, emekli olabilmek için sigortalılık süresi ve prim gün sayısındaki şartların karşılanması yeterliydi. Değişiklik öncesinde kadınlarda 20 sene; erkeklerde ise 25 sene sigortalılık süresi ve 5 bin gün prim şartını yerine getirenler emekli olabiliyordu.

Resmen açıklandı! O proje kapsamında hane başı 4500 TL verilecek! Hemen bakın!

Altında nokta atışı yorumlar yapan ünlü ekonomist bu sefer ters köşe yaptı! “Dünya bu konuşacak” dedi ve ekledi!

Akaryakıtta devrim gibi bir dönem başlıyor! Sonunda beklenen oldu!