Ekonomi

SGK’dan gelen bu mesaja dikkat! Acilen göz atmak gerekiyor!

Akşam gazetesi köşe yazarı Okan Güray Bülbül, 15 Ocak 2023 tarihli yazısında, SGK’dan işçiye gelebilecek “ücretiniz düştü” mesajına ilişkin uyarıda bulundu. Hem ücret kaybı yaşamamak hem de emekliliğinizin etkilenmemesi için bu mesajı dikkate alın!

Bülbül, bugünkü (15 Ocak 2023) köşe yazısında “SGK, işverenin çalışılan gün veya ücret ile ilgili eksik bildirimi halinde, işçiyi mesaj yoluyla haberdar ediyor. Hem ücret kaybı yaşamamak hem de emekliliğinizin etkilenmemesi için bu mesajı dikkate alın!

Hemen e-Devlet üzerinden kontrolünüzü ve işvereninizden de konunun sorgulamasını yapın” ifadelerini kullandı.

İşte Bülbül’ün köşe yazısının tamamı:

“Bir çalışanın o ay içinde çalıştığı gün sayısı ve maaşının her ay SGK’ya işveren tarafından bildirilmesi gerekir. SGK bu bildirimlere göre işçinin emekli maaşını, rapor ücretini, ölümü halinde geride kalanlara bağlanacak ölüm maaşının miktarını hesaplıyor. İşverenin çalışanın maaşını veya çalıştığı gün sayısını eksik bildirmesi, işçinin emekli aylığına hak kazanamamasına ya da düşük hesaplanmasına neden olabilir.

ZAMANINDA BİLDİRİLMELİ

Bir işçinin iş sözleşmesinde belirlenen ücret miktarının, işveren tarafından SGK'ya eksiksiz bildirilmesi şarttır. İşveren, her ayın bildirimini bir sonraki ayın 26'sına (saat 23:59'a) kadar SGK'ya yapmak mecburiyetindedir. Mesela ocak ayının bildirimi işveren tarafından şubat ayının 26'sına kadar SGK'ya yapılır. İşçi ocak ayında kaç gün çalıştığını ve ne kadar maaş aldığını bildiği için işverenin SGK'ya yaptığı bildirimin de bu duruma uygun olması gerekir. Mesela işçi ocak ayında hiç rapor almamış veya devamsızlık yapmamış ise prim gününün 30 olarak gözükmesi gerekir. Aynı şekilde asgari ücretliyse ve fazla mesai yapmamışsa prime esas kazancının da 10 bin 8 lira olması gerekir.

İşçi, işverenin yaptığı bildirimleri düzenli olarak e–Devlet uygulaması üzerinden takip edebilir. Sigortalılar e–Devlet'ten 'https://www.turkiye.gov.tr/sgk-tescil-ve-hizmet-dokumu' bağlantısı ile hizmet dökümlerine erişebilir. Hizmet dökümünde işçi adına işveren tarafından söz konusu ayda yapılan bildirimler yer almaktadır.

BUNLARA BAKIN

İşyeri numarası işçinin çalıştığı işyerinin SGK'da kayıtlı numarasını ifade eder. İşçiler işverenlerin kendilerini hangi işyerinden sigortalı gösterdiklerini böylece öğrenebilir. Dönem bölümünde sigortalının bildirimine esas yıl ve ay ifade edilmektedir. Gün bölümünde işçinin o ayda çalıştığı ve çalışmadan hak kazandığı günlerin (hafta tatili, yıllık izin vb) toplamı olan işçinin sigortalı gün sayısı ifade edilir. SGK'ya göre ayın kaç gün olduğundan bağımsız olarak işçi tam bir ay çalışmışsa, 30 gün şeklinde bildirim verilmesi gerekmektedir. Prime esas kazanç (PEK) bölümü ise işverenin işçisini çalıştırdığı ücreti SGK'ya bildirdiği bölümdür. Bu bölüm işçi açısından gün sayısıyla birlikte en önemli bölümdür. Bu bölümde işçinin brüt ücretinin tam olarak yer alması gerekmektedir.

DÜZENLİ KONTROL

SGK işçilerin prime esas kazançlarını düzenli olarak kontrol eder. Çalışanın prime esas kazancında bir önceki aya göre yüzde 20 azalma varsa bu durumda işçiye 'ücretiniz düştü' mesajı gider. Bu mesaj sayesinde işçi, SGK'ya bildirilen ücretinde azalma olduğunu öğrenebilir. Mesela işçinin aralık ayı bildiriminde sigorta primine esas kazancı 15 bin lira iken ekim ayında bu rakam 12 bin liraya düşerse bu durumda SGK işçinin cep telefonuna SMS gönderiyor. Bu mesajı alan işçinin işvereni ile görüşerek azalışın gerekçesini öğrenmesi gerekiyor.

PRİM GELİRİ AZALIYOR

İşçinin maaşının SGK'ya eksik bildirilmesi işçi kadar SGK'yı da etkiler. Prime esas kazancın eksik bildirilmesi nedeniyle işveren eksik prim öder ve SGK'nın prim gelirleri azalır. Bu yüzden SGK yalnızca primi eksik ödenen işçinin değil, bütün sigortalıların haklarını korumak amacıyla bu takibi yapar. Prime esas kazancı bir önceki aya göre yüzde 20 ve üzerinde azalan işçilere SMS gönderilmesinin yanında SGK, bu işçilerin işverenlerine de bildirimde bulunur. Bu bildirim ile hata varsa düzeltilmesi, hata yoksa da durumun izahı istenir. Bu sayede SGK hem işçinin haklarını korumaya çalışırken hem de prim gelirlerindeki düşmesini engellemeyi amaçlar.

TAZMİNATI GEREKTİRİR

SGK'nın bu yönde sigortalıları bilgilendirmesindeki gaye, işçilerin ücretlerinin SGK'ya doğru bildirilmesini sağlamaktır. Ücretin eksik ödenmesi ile birlikte SGK'ya eksik bildirim yapılması da büyük bir suçtur ve cezası vardır. İşçi, işverenin maaşını SGK'ya eksik bildirmesi nedeniyle önce işverenine bilgi vererek bu hatanın düzeltilmesini istemeli. İşveren bu hatayı düzeltmez veya gereken açıklamayı yapmazsa işçinin önce arabulucuya ve daha sonra mahkeme yoluna giderek kıdem tazminatını alarak işten ayrılması mümkün. Bu sebeple SGK'nın bildirimi işçilerin bu konuda bilgilendirilmesini sağlamak açısından çok önemli.”

SGK ve vergi borcu olanlar yaşadı! İki ay içinde af çıkabilir!

SGK’nın rapor ödemesine zam geldi! Artık ne kadar alacaksınız?