Ekonomi

SGK'dan karşılıksız 3.984 TL hibe desteği! Başvurular başladı!

Sosyal Güvenlik Kurumu, karşılıksız para desteği fırsatı sunuyor. SGK tarafından yapılan açıklama kapsamında hibe başvurularının başladığı belirtildi. Ayda 3.984 TL olarak ödenecek hibe desteğinden yararlanmak isteyenler başvurularını e-Devlet üzerinden yapabilecekler. Kadın işverenleri desteklemek, onları rekabete karşı daha dayanıklı hale getirmek, girişimci kadınları haksız rekabete karşı korumak, kadınlara yeni iş olanakları yaratmak ve kayıtlı kadın istihdamını artırmak amacı ilr Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) tarafından Avrupa Birliği destekli “Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi” kısa adıyla “Women-Up” Projesi başlatıldı

SGK'dan hibe desteği başvuruları başladı. Kadın işverenleri desteklemek, onları rekabete karşı daha dayanıklı hale getirmek, girişimci kadınları haksız rekabete karşı korumak, kadınlara yeni iş olanakları yaratmak ve kayıtlı kadın istihdamını artırmak amacı ilr Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) tarafından Avrupa Birliği destekli “Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi” kısa adıyla “Women-Up” Projesi başlatıldı. 

Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi kapsamında başvurular alınmaya başlandı. Proje kapsamında ayda karşılıksız 3.984 TL ödeme yapılacak. Mali destek 20 ay boyunca sürecek. 

Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi (Women-Up), Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülmekte olan bir mali destek projesi olarak karşımıza çıkıyor. Proje kapsamında uygulama illerindeki gerekli şartları yerine getiren 4.000 kadın işveren mali destekten faydalanma imkanı bulacak. 

3.984 TL MALİ DESTEK FIRSATI

Mali desteğe hak kazanan işverenlere ödenecek olan destek miktarı, bir işçinin işverene olan toplam maliyetinin %65’ini geçmemek üzere, net asgari ücret tutarına kadar olarak belirlendi. (2022 yılı için bu tutar 3.984 TL). Proje uygulama süresince, ortalama 4.000 kadın işverene 20 ay süreyle mali destek verilecek.

Aylık mali destek ödemesi, aylık yükümlülüklerinizi tam olrak yerine getirmeniz, başvuru kriterlerini devam ettirmeniz ve herhangi bir usulsüzlük olmaması halinde; işçiyi çalıştırdığınız ayı takip eden ikinci ayın 10’una kadar, Halk Bankasında açmış olduğunuz TL hesabına yatırılacak. (Örneğin 2022 yılı Nisan ayı için işverenlere ödeme 1-10 Haziran 2022 arasında yapılacaktır).

Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre; ödemeye hak kazanabilmeniz için, her ay projenin başvuru şartlarını sağlamaya devam ettiğinizin ve işçinin maaş ve prim ödemelerini zamanında yaptığınızın kontrol edilmesi gerekiyor. Bu kapsamda ödemeler 2 ay geriden gerçekleştiriliyor. 
 

Mali Destek şartları nelerdir?

İşverenin Taşıması Gereken Şartlar
Öncelikli olarak hibe başvurusunda bulunacak işveren kadın olmalıdır. Ortaklı işletmelerde ise en az iki ortak kadın olabiliyor. 

Hibe başvurusunda bulunacak işverenlerin işletmeleri 05.03.2012 tarihinden sonra kurulmuş olması şartı bulunuyor. 

Kadın işverenlerin işletmeleri proje uygulama illeri olan; Ankara, İstanbul, Samsun, Aydın, Denizli, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta faaliyet göstermeleri gerekiyor. 

Kadın işveren, ilave olarak işe alacağı kadın çalışan için hibe başvurusunda bulunabilecektir. İşe alınan kadın çalışan son takvim yılındaki bir yıllık ortalama çalışan sayısına ilave olarak istihdam edilmelidir.

İlave olarak istihdam edilen kadın çalışan 21.02.2022 tarihinden sonra işe alınmış olması gerekiyor.

Proje kapsamında destek alacak kadın işverenlerişin yapısına göre esnaf,sanayi veya ticaret odalarına kayıtlı olmalı. 

Proje kapsamında destek alacak işverenler, en fazla 9 işçi çalıştırıyor olmalı. 

Eğer kadın işveren birden fazla işyerine sahipse, sadece bir tane işyeri için başvuru yapabiliyor. 

Kadın işverenin SGK’ya olan toplam prim borcu brüt asgari ücret tutarını geçmemelidir. 

Belirlenen kriterlere uygun ilave kadın istihdamının, hibe alındığı sürece devamlılığının sağlanması gerekiyor. 

İşçinin Taşıması Gereken Şartlar:
İstihdam edilecek kadın işçi en az 1 ay süreyle işsiz olması gerekiyor. 

İlave olarak işe alınan kadın işçi, kadın işverenin birinci derece yakını olamaz.

İlave olarak işe alınan kadın işçinin 65 yaşından küçük olması gerekiyor.

İlave olarak işe alınan kadın işçi kendi sigortalılığından dolayı aylık almıyor olması şartı bulunuyor.
 

BAŞVURULAR E-DEVLETTEN

Ön başvuru işlemleri sadece e-devlet üzerinden yapılabiliyor. Projeye başvurabilmeniz için öncelikle e-devlet şifrenizin olması gerekiyor. Sistem, başvuru numarasını başvuru sırasına göre otomatik olarak veriyor. Kesin kayıt ise SGK İl Müdürlükleri bünyesinde bulunan yerel proje ofislerinde yapılacak.

Ön başvuru işlemi 21 Şubat 2022 Pazartesi saat 14:00’dan itibaren e-devlette SGK Kurum Hizmetleri sekmesinde bulunan “Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi (WOMEN UP) Hibe Ön Başvurusu ve Takibi” adresi üzerinden online olarak yapılacak

Ön başvuru aşamasında başvurusu onaylanan adayların, kesin kayıt işlemi için oluşturulan randevu gün ve saatinde işyerinin bulunduğu ildeki proje ofisine başvurmaları gerekiyor. Kesin kayıt işlemi için işverenin şahsen veya yetkili temsilcisi aracılığıyla başvurması gerekiyor. 

Mali Destek Uygulamasından Kaç Kişi Yararlanabilir?

Proje kapsamında destek sağlanacak iller bölgesel farklılıklara göre, kadın işverenlerin yoğunluğu dikkate alınarak seçildi. Bu iller: Ankara, İstanbul, Denizli, Aydın, Samsun, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa olarak belirlendi. Proje uygulama illerinde mali destekten yararlanacak kişi kontenjanları ise şöyle;

Tüm emeklilere 750 TL ek ödeme! Gözler oradaydı...

Emekliler bayram edecek! İkramiyeler 2.500 lira...