Ekonomi

SGK'dan milyonlara müjde! 5 bin 600 TL maaş bağlanıyor!

SGK'dan müjde niteliğinde bir son dakika açıklaması geldi. Milyonlarca kişiye ayda 5 bin 600 Türk Lirası maaş bağlanacağı açıklandı. Peki maaş almak için hangi şartlara sahip olunması gerekiyor? İşte ayrıntılar... Milyonlarca kişiye ayda 5 bin 600 Türk Lirası maaş bağlanacağı açıklandı

SGK'dan müjde niteliğinde bir son dakika açıklaması geldi. Milyonlarca kişiye ayda 5 bin 600 Türk Lirası maaş bağlanacağı açıklandı.

SGK tarafından ödenen bu maaştan pek çok kişinin haberi yok. SGK, çalıştığı iş yerinde yaptığı iş sebebiyle hastalanan, bedensel ya da ruhsal engelli kalan vatandaşlara, yani meslek hastalığı sebebiyle yaşanan durumlarda sürekli aylık ödüyor. 

Peki maaş almak için hangi şartlara sahip olunması gerekiyor? İşte ayrıntılar...

KİMLER FAYDALANIYOR?

Meslek hastalığı çerçevesinde dunulan haklardan; 4A (SSK) ve 4B'li (Bağkur) çalışanlar ile çırak ve stajyerler, stajyer hekim, tarım ve orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar ve konut hizmetlerinde çalışanlar yararlanabiliyor. Primini kendi ödeyen tarım ve orman işçileri ile 4B'lilerin geçici iş göremezlik ödeneğinden faydalanabilmesi için prim borçları olmaması şartı bulunuyor. 

3 GÜN İÇERİSİNDE SGK'YA BİLDİRİLMELİ

Bu ödemeyi alabilmek için her şeyden önce hastalık ile çalışma arasında illiyet bağının bulunması gerekli. Meslek hastalığının iş sebebiyle yaşanıp yaşanmadığının belirlenmesi için SGK tarafından tespit edilen hastanelerden sağlık kurulu raporu alınması ve bu raporun SGK sağlık kurulu tarafından da onaylanması gerekiyor. İşveren SSK'lı çalışanının durumunu öğrendiği andan itibaren 3 günde, Bağkur'lunun ise aynı sürede kendisinin SGK'ya bildirim yapmak zorunda olduğu belirtildi. 

SGK NE KADAR AYLIK BAĞLIYOR?

Meslek hastalığına yakalanan ve bu sebeple çalışma gücünü en az yüzde 10 oranında yitirenlere sürekli iş göremezlik geliri ödeniyor. Bu gelir; tam iş göremezlik durumunda kişinin brüt ücretinin yüzde 70'i oranında belirlendi. Hastalık sebebiyle çalışma gücünü yüzde 10, yüzde 20, yüzde 30, yüzde 40 gibi kısmi oranda yitirenlere bağlanacak ödeme miktarı da kişinin brüt ücretinin yüzde 70'i, iş göremezlik derecesiyle çarpılarak hesaplanıyor. Örneğin; brüt ücret 8 bin TL ise bunun yüzde 70'i, 5 bin 600 TL yapıyor. Yani tam iş göremezlik durumunda ödemesi yapılacak miktar 5 bin 600 Türk Lirası oluyor. Çalışma gücü kaybı yüzde 30 ise 1.680 TL aylık ödeniyor. 

GÜNLÜK KAZANCIN YARISI ÖDENİYOR

Meslek hastalığı olan çalışana tedavisi süresinde 'geçici iş göremezlik ödeneği' sunuluyor. Çalışan meslek hastalığı sebebiyle engelli duruma gelirse, 'sürekli iş göremezlik geliri' ödeniyor. Meslek hastalığı sebebiyle hayatını kaybeden çalışanların eş ve çocuklarına da 'ölüm aylığı' bağlanıyor. Geçici iş göremezlik ödeneği; yatarak tedavilerde günlük kazancın yarısı, ayakta tedavilerde ise üçte ikisi şeklinde ödeniyor.

A Haber'de yer alan habere göre; Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından meslek hastalıkları nedeniyle çalışma gücünü kaybedenlere maaş bağlanıyor. Fakat çalışma gücünü yitimeden de SGK'nın oluşturduğu  imkanlarından faydalanılabilir. Birçok hastalık ve rahatsızlıklar için doktor onayı aracılığıyla iş göremezlik raporu alınabiliyor. SGK, sigortalılara sağladığı sağlık hizmetlerini Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) tek tek açıklıyor. Fakat ne yazık ki SUT'un vatandaş tarafından anlaşılması mümkün olmaması gibi bi unsur bulunuyor ve ne tek başına hekim, ne de tek başına bir sosyal güvenlik uzmanı tarafından tam manasıyla değerlendirmeye alınamıyor. İşin doğası gereği Latince terimlerin ve tıbbi ifadelerin bulunduğu SUT, tıp ve sosyal güvenlik uzmanlarının beraber çalışma sürdürmesiyle tam anlamıyla anlaşılabiliyor. SGK, sağlıkta SUT'ta sıraladığı sağlık hizmetlerini, yol, gündelik ve refakatçi harcamalarını gideriyor. Listede ilgili raporların varlığı durumunda fizik tedaviden, kaplıcaya kadar pek çok uygulama bulunuyor.

Emekliler için büyük fırsat! Kredi faizleri düştü...

Kredi puanı 1200'ün altında olanlar dikkat! Bankalardan sevindirecek haber geldi!

Altın ve gümüşte kritik hamle! Yatırımcılara şok haber!

4 bankadan acil ihtiyaç kredisi müjdesi! 50 bin TL...

SSK ve Bağ-Kur emeklisinin aylık geliri değişecek! Dikkat ödemeler başlıyor!

Tapuda büyük değişiklik! Üç boyutlu uygulama geliyor!

Kripto paralarda büyük çöküş uyarısı! Mart ayının sonunda...