Ekonomi

SGK’dan öyle bir yardım yapılıyor ki! Maaşlarının 24 katına kadar destek veriliyor! Bu parayı hemen alın!

"Çeyiz parası" uygulamasıyla, yetim maaşı alan ve bu maaşı evlilik nedeniyle kesilen kadınlara devlet tarafından maaşlarının 24 katına kadar evlilik desteği veriliyor. İşte detaylar... 2008 yılından bugüne kadar uygulanan evlenme ödeneği uygulamasını, evlilik nedeniyle yetim aylıkları kesilecek olan kadınlara devlet tarafından, maaşının 24 katına kadar verilen toplu ödeme olarak veriliyor

Evlenme ödeneği olarak bilinen yardım, halk arasında evlilik yardımı ve yaygın olarak da çeyiz parası adıyla biliniyor.

2008 yılından bugüne kadar uygulanan evlenme ödeneği uygulamasını, evlilik nedeniyle yetim aylıkları kesilecek olan kadınlara devlet tarafından, maaşının 24 katına kadar verilen toplu ödeme olarak veriliyor.

Çeyiz parası uygulaması, devlet çeyiz hesabı uygulamasıyla sıklıkla karıştırılıyor. Çeyiz hesabı uygulaması, evlenmeden önce açılan banka hesabına en az 3 yıl düzenli ödeme yapmak şartıyla verilen devlet desteğine deniliyor.

İşte çeyiz parası uygulamasına ilişkin tüm detaylar...

ÇEYİZ PARASI ŞARTLARI NELERDİR? ÇEYİZ PARASINI KİMLER ALABİLİYOR?

Bu yardımdan, anne veya babasını kaybedip, yetim maaşı alan ve evlenen kadınlar bir defaya mahsus olmak üzere yararlanabiliyor. Yani her evlilik için ayrı ayrı çeyiz parası alınması söz konusu değil. Erkekler ise böyle bir yardımdan yararlanamıyor. Çeyiz parasına ilişkin en çok merak edilen sorulardan biri de sigortalı olarak çalışan kadınların çeyiz parası alıp alamayacağı oluyor. Çalışan kadınlar yetim maaşı alamadığı için çeyiz parası alma olanağından da yararlanamıyor.

YETİM ÇEYİZ PARASI YAŞ SINIRI VAR MI?

Çeyiz parası için herhangi bir yaş sınırı bulunmuyor.

ÇEYİZ PARASI HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Çeyiz parası hesaplamasının nasıl yapılacağını da anlatalım:

Evlenmek için devlet yardımı, aldığın yetim maaşının 12 ya da 24 katı kadar yapılıyor.

Evlenme ödeneği, en son aldığın yetim maaşına göre hesaplanıyor. Bu yüzden en son alınan aylığı 12 ya da 24 ile çarparak alınacak çeyiz yardım parasını hesaplanabiliyor.

Eğer alınan yetim maaşını 4/C (emekli sandığı) sigorta kolundan alınıyorsa, aylık maaşının 12 katı kadar çeyiz parası desteğinden faydalanılabiliniyor.

ÇEYİZ PARASI BAŞVURULARINDA İSTENİLEN BELGELER NELERDİR?

Çeyiz parası için gerekli belgeler ise şöyle:

ÇEYİZ PARASI İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?

Çeyiz parası için başvuruyu ikametgahın bulunduğu il veya ilçe SGK müdürlüklerine ya da SGK hizmet merkezlerine yapılıyor.

Bu ilde yaşayanların başına talih kuşu kondu! Belediyeden görülmemiş yardım! Başvurular sona ermeden göz atın!

İşsizlere müjde üstüne müjde! İŞKUR 81 ilde alım yapacak! Müjdeli haber resmen açıklandı!