Kent Haberleri

SGK’dan son çağrı! Bu parayı hemen almanız istendi!

EYT yasasıyla birlikte yüzbinlerce vatandandaş emeklilik aylıklarına kavuşurken, primi yetmeyenler ise borçlanma gibi yollara başvurarak eksiklerini tamamlaya çalışıyor. EYT doğrultusunda borçlanma, ihya gibi yollara başvurmalarına rağmen emekli olamayanlar için ise toplu iade yolları merak ediliyorHem primi tamamlama yolları hem talep edilen koşullarda bir değişiklik olup olmayacağı hem de emekli olunamıyorsa borçlanma ve primlerin geri alınıp alınamayacağı sorgulanıyor

Prim ve yıl koşulunu sağlayan EYT'liler emekli maaşına kavuşurken, primi yetmeyenler de ne yapabileceklerini sorguluyor. Hem primi tamamlama yolları hem talep edilen koşullarda bir değişiklik olup olmayacağı hem de emekli olunamıyorsa borçlanma ve primlerin geri alınıp alınamayacağı sorgulanıyor.

BORÇLANMADA PARA İADESİ SÖZ KONUSU MU?

Borçlanma için müracaat edip bunun ödemesini yapan vatandaşlar, eğer emekli aylığı bağlanmadan önce müracaat eder ise, ödediği hizmet borçlanmalarının bedelini geri alabiliyor. Bunun yanı sıra, vefat eden sigortalıların hak sahipleri de yine borçlanma tutarlarını aynı koşullarda geri alabiliyor. İleride tekrar borçlanma olanağı da bulunuyor. Bu kapsamda, yeni talep alınarak yapılması gereken ödeme ücreti hesaplanıyor.

Peki, prim iadesi nasıl yapılır? İşte detaylar...

PRİM İADESİ NASIL HESAPLANIR?

SSK'lı vatandaşlar (4A) için 2008 yılından önce kendi adına yatırılan hem işçi hem de işveren primi, 2008 yılından sonra ise yalnızca işçi primleri geri ödeniyor. Bağ-Kur'lu vatandaşların ödedikleri tüm primler iade ediliyor. Söz konusu primler malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları için olanlardan meydana geliyor. Sigortalı yurttaşın, eğer varsa hizmet borçlanmaları ile isteğe bağlı sigorta primleri de ölüm ve yaşlılık toplu bir şekilde ödemelerine dahil ediliyor. Kısa vadeli sigorta kollarıyla beraber genel sağlık sigortası primleri toptan ödeme şeklinde geri ödenmiyor. İade gerçekleştirilirken güncelleme yapılıyor.

TOPTAN ÖDEMEYİ ALAN YENİDEN BU SÜRELERİ KAZANABİLİR Mİ?

5510 sayılı Yasa’ya göre toptan ödeme yapılarak hizmetleri tasfiye edilmiş olanlardan, tekrar ilgili yasaya tabi olarak malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olan vatandaşlar, yazılı olarak müracaat etmeleri durumunda, aldıkları toptan ödemenin ödeme tarihi ile yazılı istek tarihi arasında geçen seneler için her senenin yapılan güncelleme katsayısı ile güncellenerek belirlenen tutarı, tebliğ tarihini takip eden ayın sonuna kadar ödemeleri durumunda, bu hizmetler ihya ediliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurmuştu! Öğrencilere vergisiz telefon satışı başladı mı? İşte vergisiz telefon fiyatları!

Ehliyet kursu fiyatlarına zam mı geldi? 2023 ehliyet kursu fiyatları!

İş Bankası resmen duyurdu! Bu para sadece Maximum Kart’ı olanlara yatacak!