Kent Haberleri

SGK’dan yeni destek ödemesi geliyor! Başvuru koşulu olmadan aylık 400 TL verilecek! Bu parayı hemen alabileceksiniz!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), asgari ücret desteğinin nasıl uygulanacağına ilişkin detayları belirledi. İşçi başına aylık 400 TL tutarındaki destek 6 ay süreyle uygulanacak. Asgari ücret desteğinden evde bakıcı, gündelikçi çalıştıranlar da faydalanacak

İşçi başına aylık 400 TL tutarındaki destek 6 ay süreyle uygulanacak. Asgari ücret desteğinden evde bakıcı, gündelikçi çalıştıranlar da faydalanacak. 

İşçi başına günlük 13.33 lira, aylık 400 lira tutarındaki asgari ücret desteği ocak ayından geçerli olmak üzere başlayacak. Destekten faydalanmak için başvuru koşulu aranmayacak. SGK, gerekli koşulları sağlayan çalışanlar için asgari ücret desteğini otomatik olarak başlatacak. Destekten faydalanmaması gereken işverenler ile kamu kurum ve kuruluşları SGK’ya başvurarak desteğin sonlandırılmasını isteyecekler. Yararlandıkları asgari ücret desteği ise faizsiz bir şekilde geri alınacak.

 

Edinilen bilgilere göre, asgari ücret desteği verilirken, 2022 yılının aynı ayına ilişkin SGK’ye verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde prime esas günlük kazancı 250 lira (aylık 7 bin 500 lira) ve altında bildirilen çalışanların çalışma gün sayıları dikkate alınacak. İlk kez 2023’te işçi çalıştırılan işyerlerinde ise tüm işçiler için destek uygulanacak. Daha önce kurulmuş olmakla birlikte 2022’de hiç işçi çalıştırmamış işletmeler de 2023’te çalıştıracakları tüm işçileri için destekten faydalanabilecek.

İşte detaylar...

Sendikalı işyerlerine yönelik desteklerde 250 lira günlük kazanç yerine 500 lira (aylık 15 bin lira) esas alınacak. Sendikalı işyerlerine sağlanan haktan, 1 Ocak 2023– 31 Aralık 2023 tarihlerinde toplu iş sözleşmesi bulunan işyerleri faydalanacak. Toplu iş sözleşmesi olmasına rağmen destekten yararlanamamış işletmeler, kapsama alınmak için Çalışma Genel Müdürlüğüne başvuru yapacaklar.

 

PRİM BORCU OLANLAR

Asgari ücret desteğinden, SGK’ya vadesi geçmiş borcu bulunan işverenler de faydalanacak. Destek verilmesi amacıyla yapılan değerlendirmeye esas teşkil eden aylık prim ve hizmet belgesinden/muhtasar ve prim hizmet beyannamesinden kaynaklanan prim borçlarının ödenmiş olması koşulu aranmayacak.

Fakat, 2023 ocak ila haziran ayları için sigorta primine esas kazancın eksik iletildiğinin veya hiç iletilmediğinin tespit edilmesi halinde, asgari ücret desteğinden faydalandırılmayacağı gibi faydalanılmış olması durumunda, yararlanılan tutarlar gecikme cezasıyla beraber geri alınacak.

Süt ve beyaz et üretiminde kritik gelişme! Son veriler herkesi korkuttu!

Dünyaca ünlü bankadan dolar alacaklara müjdeli haberi verdi! Peş peşe açıklanan tarihlere dikkat!

Ziraat Bankası’ndan tüm müşterilerine büyük jest! Bu parayı hemen almanız istendi!