Kent Haberleri

SGK’lılara yeni müjde! En az 6 bin TL hesaplara yatacak! Resmi Gazete’de yayımlandı! Bu parayı hemen alın!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle beraber depremden etkilenen ve OHAL kapsamında bulunan 11 il için belli şartlar altında işten çıkarma yasağı ve kısa çalışma ödeneği uygulaması başlatıldı. 7 ve 7

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki deprem ile Hatay merkezli 6.4 ve 5.8 büyüklüğündeki deprem büyük hasara yol açtı. Depremin yıktığı 11 kentte ağır yıkıma yol açan deprem sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından deprem bölgesi için OHAL ilan edildi. İlgili düzenleme TBMM’den geçerek yasalaştı.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ DEVREYE GİRDİ

OHAL düzenlemesiyle beraber atılan adımlara bir yenisi eklendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ‘OHAL kapsamında çalışma ve sosyal güvenlik alanıyla ilgili alınan tedbirlere dair kararname’ Resmi Gazete’de çıkarak yürürlüğe girdi. Buna göre depremden felaketinden etkilenen ve OHAL kapsamında bulunan 11 ildeki işverenler, işyerlerinin ağır veya orta hasarlı olduğunu belgelemeleri halinde, 'uygunluk tespiti' beklenmeksizin kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilecek.

İşte detaylar...

 

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI GETİRİLDİ

Kararnameyle OHAL’in geçerli olduğu 11 kentte pandemi döneminde olduğu gibi İş Kanunu'ndaki 'ahlak ve iyi niyet kurallarına uymamak', 'işyerinin kapanması' gibi sebepler dışında işten çıkarma yasaklandı. Kısa çalışma ya da işsizlik ödeneğinden faydalanmayan ve işsiz kalanlar için de OHAL süresini aşmamak şartıyla İşsizlik Sigortası Fonu'ndan günlük 133,44 lira destek ödemesi gerçekleştirilecek ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında sayılacak. 11 kentteki işyerlerinde Sendika Kanunu kapsamındaki yetki tespiti, toplu sözleşmelerin yapılması, uyuşmazlıkların çözümü, grev ve lokavt süreleri de OHAL süresi kapsamında uzatılmış oldu.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NASIL HESAPLANIYOR?

Çalışanlar brüt maaşlarının yüzde 60 oranına kadar kısa çalışma ödeneği alırken üst sınır olarak asgari ücretin yüzde 150'si kadar miktar belirleniyor. SGK’lı çalışanan kısa çalışmanın başladığı tarihte, son 120 gün içinde prim ödeyerek devamlı çalışmış olması ve üç sene içinde minimum 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekiyor. Fakat pandemide bu şartlar esnetilmişti. OHAL ilan edilen 11 kent için de şartların esnetilmesi bekleniyor. Buna göre son 120 gün 60 güne ve 600 günlük koşul da 450 güne indirilmişti.

ASGARİ ÜCRETLİYE 6.004 TL

Kısa çalışma ödeneği tutarı; sigortalının son bir yıllık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60 oranı olarak belirlenir. Böylece hesaplanan kısa çalışma ödeneği tutarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150'sini geçemeyecek. Ödenek miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150'sini yani 15.012 Türk Lirası’nı geçemiyor. 2023 için asgari ücretli bir işçi için kısa çalışma ödeneği 6.004 TL 80 kuruş oldu. Çalışanın aylığı arttıkça alacağı kısa çalışma ödeneği de artıyor. Kısa çalışma ödeneğinden yalnızca damga vergisi kesiliyor.

EYT’de bayram ettiren yeni gelişme! EYT’liler sonunda muradına eriyor!

Altında nokta atışı yorumlar yapan iki büyük kurum altın yükselecek mi sorusunu çok net yanıtladı! Duyanlar şoke oldu!

Deprem sonrası evlerde az bilinen detay ortaya çıktı! Bunu yapmayan tazminat ödeyecek!