Dış Piyasalar

Shamrock Grubu Kazakistan'da fabrika kuracak!

Denizli'de 35 yıldır tekstil, oluklu mukavva, makine, çimento, inşaat gibi sektörlerde faaliyet gösteren Shamrock Grubu, Kazakistan'da iplik fabrikası yatırımının ardından, dokuma fabrikası ve ev tekstili tesisi kurmayı planlıyor.

Denizli'de 35 yıldır tekstil, oluklu mukavva, makine, çimento, inşaat gibi sektörlerde faaliyet gösteren Shamrock Grubu, Kazakistan'da tamamlamak üzere olduğu iplik fabrikası yatırımının ardından, dokuma fabrikası ve ev tekstili tesisi kurmayı planlıyor. Türkiye'deki entegre tesislerinin bir benzerini de Kazakistan'da kuracaklarını kaydeden Shamrock Kazakistan Yöneticisi Osman Gürhan Çağlayan, yatırım kararında Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in 2050 stratejisi çerçevesinde ortaya koyduğu vizyonun da etkili olduğunun altını çizdi.  Yatırım yaptığımız Güney Kazakistan Serbest Bölgesi'nin yönetiminin bize verilmesi teklifi yapıldı. Bu konu. KEK toplantısında protokole bağlandı. 


Hammadde ve pazara yakınlık açısından Türkiye dışındaki yatırımları için Kazakistan'ı tercih ettiklerini belirten Dsman Gürhan Çağlayan, yatırım için Shimkent'te altyapısı hazır ve vergi muafiyeti bulunan bir serbest bölgede karar aldıklarını söyledi. Çağlayan, Kazakistan Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Grüney Kazakistan Bölge Valiliği, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Bakanlık bürokratları, Türkiye'nin Astana Büyükelçiliği ile Almaty konsolosluğunun da desteklerini gördüklerini kaydetti. 


Tekstil yatırımlarıyla ilgili görüşmeler yaparken, Shamrock'un Serbest Bölge yönetimindeki tecrübesinin dikkat çek:iğini belirten Osman Gürhan Çağlayan, 'Yatırım yaptığımız Güney Kazakistan Serbest Bölgesi'nin yönetiminin bize verilmesi teklifi yapıldı. Bu teklif ile başka yatırımcılara da tanıtım yapıp, onların da bölge gelmelerini sağlamamız istendi. Bu konu, KEK toplantısında protokole sağlandı" diye konuştu. Halen elektriğin daha ucuza mal edilmesi için gaz santrali üzerinde çalıştıklarını ifade eden Çağlayan, serbest bölge yöneticiliğini de üstlenince bu ülkede Türk işadamlarının temsilcisi gibi çalışmaya başladıklarını ifade etti. 


Bazı devlet görevlileri ile birlikte Kazak iş adamlarını İstanbul, İzmir, Bursa ve Denizli'de fabrika gezilerine götürdüklerinden bahseden Osman Gürhan Çağlayan, Türk şirketleri ile tanıştırma gezileri düzenlediklerinin bilgisini verdi. Yerel yöneticiler ve sanayicilerle tanışma ortamı buldukça işbirliği için daha fazla imkânlar gerçekleştirildiğini dile getiren Çağlayan, bu görüşmelerin çoğundan oldukça umutlu ortak yatırım planlarının çıktığını açıkladı. Shamrock olarak önümüzdeki iki yü boyunca, tekstil konusundaki yatırımları tamamlayıp Türkiye'deki şirketleriyle bir sinerji yaratmayı beklediklerini aktaran Çağlayan, "Bu zaman içinde, grubumuzun Türkiye'de deneyim kazandığı kağıt, makine ve inşaat konularındaki projelerimizi gerçekleştirip bölgeye yerleşmeyi istiyoruz. Bu yatırımlarımızı da tekstilde olduğu gibi, Türkiye'deki faaliyetlerimizi tamamlayıp güçlendirecek şekilde koordine etmeyi planlıyoruz" dedi. 


Kazakistan'ın dahil olduğu Avrasya Gümrük Birliği'nin 2015'te Ermenistan ve Kırgızistan'ın da eklenmesiyle nüfusu 180 milyon olan bir pazar haline geleceğini bildiren Osman Gürhan Çağlayan, "Rusya'da üretilip gümrüksüz Kazakistan'a gelen mallar, Türkiye gibi Avrasya Gümrük Birliği dışında üretilip Kazakistan'a sokulacak mallara karşı maliyet üstünlüğü taşıyor. Aynı mal Kazakistan'da üretilirse Rus malı ile Rusya'da da rekabet mümkün olacak. Ayrıca, montaj dahi olsa devlet kuruluşları, üretimi Kazakistan'da yapılan malları kullanmaya zorlanıyor, dahili üretim teşvik ediliyor. Bu nedenle pazarda kalıcı olmak isteniyorsa ülkede üretim planlanmalı" diye konuştu. 


Kazakistan'ın EXPO 2017'nin yanı sıra 2020'de UNTVERSIADE'e ev sahipliği yapacağını anımsatan Osman Gürhan Çağlayan, bu etkinliklerin büyük fırsatlara yol açacağını iletti. Kazakistan'dayatırım yapmak isteyenlere önerilerde bulunan Çağlayan, "Ülkenin mevzuatlarını, kültürünü, iş anlayışını bilmeden pazara girmek isteyenlere, doğal olarak bilen birileri ile birlikte hareket etmelerini tavsiye ederim. Özellikle aceleci ve fırsatçı davranmamaları gerekiyor" şeklinde konuştu. Kazakistan'ın liberal ekonomisi, serbest ticaret politikaları, vergi mekanizması, kambiyo rejimi ve bankacılık sistemi ile bölgede en rahat iş yapılabilir ülke olduğunu ifade eden Çağlayan, serbest bölgede altyapı ve arazinin ücretsiz sağlandığını, 20 milyon doların üzerindeki yatırımlarda ise bazı sektörlerde yatırım iadesi de yapıldığını anlattı. 

Üretim yapılmasa bile Kazakistan'ın Avrasya Ekonomik Bölgesi pazarına giriş için uygun bir ülke olduğunu savunan Osman Gürhan Çağlayan, diğer ülkelere ulaşım için bir lojistik merkez olarak kullanılabileceğini bildirdi. Türkiye'de devletin yurtdışı mağazacılık ve marka tanıtımı destek programının etkili olarak çalıştığını bildiren Çağlayan, "Dayanıklı tüketim malları, elektronik eşya ve otomotiv konularında daha iyi yerlerde olabileceğimizi düşünüyorum. Çin ve Kore firmaları montaj ile yatırım teşviklerinden yararlanıp pazara hakim oluyor. Gıda ürünleri ithalatı, nakliye ve kısıtlamalar yüzünden çok gelişemiyor. Üretimin burada yapılması bu güçlükleri giderebilir" dedi. 


Dünya Ek