Shell Çatalhöyük Arkeoloji Atölyesi'ni kurdu!
10 bin yıllık tarihi olan Çatalhöyük, Shell Türkiye'nin katkılarıyla 6 bin çocuğa atölye oldu. Kazıların sponsoru Shell, bir atölye kurarak 81 ilde binlerce çocuğu tarihe dokundurdu..
Sapsarı bir ovanın ortasında dikkat çeken meyve ağaçlarıyla çevrili bir alan var Konya'nın Çumra ilçesine bağlı Küçükköy'de. Kiraz ve elma ağaçlarına uzanan çocukların yüzlerindeki toprak lekeleri, yaklaşık 10 bin yıl önce burada yaşamış yaşıtlarınınkilerle aynı. M.Ö 7500'lerde bir yerleşim yeri olan Çatalhöyük'teki çocuklar da, 2000'li yılların Türkiye'sinden gelenlerin merakla baktığı bu evlerde oynadı, ağladı ve odalardan birinin köşesine gömüldü. 1950'li yıllarda arkeolog James Millard'ın keşfinden bu yana Çatalhöyük'ün 10 bin yıllık evlerini birçok uzman inceledi. Cilalı ve Bakır Taş çağlarından kalan bölgeye çocukları getiren ise arkeoloji çalışmalarını 20 yıldır finanse eden enerji şirketi Shell'in Türkiye ofisi.
BÜYÜKLER DE KATILDI
"Çocuklara bu toprakların tarihini öğretmek, büyüdüklerinde değerini anlamalarını sağlamak istedik" diyen Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, projeye çok önem verdiklerini belirtiyor. Kazı çalışmalarının yanı sıra 2003'ten bu yana "Çatalhöyük Arkeoloji Atölyeleri"nin de ana sponsorluğunu üstlendiklerini anlatan Erdem, bugüne kadar Türkiye'nin her yerinden 6 bin çocuğun bu atölyelere katıldığını söylüyor. Proje kapsamında kazı alanı, bir ay süreyle günübirlik atölye çalışmalarına ev sahipliği yapıyor. Çocuklar önce Çatalhöyük Neolitik Kenti hakkında bilgilendiriliyor. Daha sonra bölgenin sorumlusu Stanford Üniversitesi'nden Ian Hodder'le kazı çalışmalarına katılıyor. Çatalhöyüklüler'in kullandıkları eşyaları, evleri tanıyan çocuklar, kilden Çatalhöyük kapları, figürler, ev maketleri yapıyorlar. Ahmet Erdem, projenin geldiği noktayı şöyle anlatıyor: "Önce sadece çocuk atölyesi olarak başlayan proje şu anda aileler, öğretmenler, sivil toplum kuruluşları ve kamu çalışanlarına da açık. Çocuklarımız bu güzel deneyimi ailelerine öyle güzel bir şekilde aktardılar ki aileler atölyeye katıldı. Tarih bilinci bir zincir halinde ilerlemeye devam ediyor."
UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİ'NDE
Çatalhöyük'te kazılar 1993'ten bu yana aralıksız sürüyor. Dünyanın en eski Neolitik yerleşimlerinden biri olduğu anlaşılan Çatalhöyük'te, günlük ve dinsel yaşam hakkında bilgiler sunan çok sayıda tarihi eser açığa çıktı. Kent, otantikliğini ve bütünlüğünü koruması ve sahip olduğu "evrensel seçkin değer" gerekçeleriyle 2012'te UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kabul edildi.
Yasemin Salih-Sabah