29 / 04 / 2024

Sheraton Ermeni sınırını 50 otelle turizme açacak

Sheraton Ermeni sınırını 50 otelle turizme açacak

Türkiye'nin 1993'te kapattığı Ermenistan sınırının açılma umudu yatırımcıları harekete geçirdi. Aralarında Sheraton'un da olduğu gruplar 50 otel yapmak için kolları sıvadı



Türkiye'nin, Ermenistan'ın 1993 yılında Karabağ'ı işgali nedeniyle kapattığı sınırı açma çalışmaları diasporadaki Ermeni ve Türk yatırımcıları harekete geçirdi. Sınırın açılmasının ardından bölgede turizmin hareketleneceğini hesaplayan ve aralarında Sheraton gibi devlerin de olduğu büyük şirketler Doğu ve Güneydoğu'ya 4 yıldızlı 50 otel yatırımı için projelerini hazırladı. Projeyi Türk-Ermeni İş Geliştirme Konseyi Başkanı Kaan Soyak'a veren ancak isminin açıklanmasını istemeyen bir şirket, bölgeye yılda 200 bin turistin gelmesini hedefliyor.

Türk-Ermeni İş Konseyi Başkanı Kaan Soyak da, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin diasporada bulunan yaklaşık 7 milyon Ermeni için ‘Kabe' anlamı taşıdığını belirterek ‘Biz az da olsa Ermeni turistleri Elazığ, Arapkir, Malatya, Van, Ağrı illerine getiriyoruz. Ancak buralarda otel yok. Bu insanlar 10 günlük tur için 5 bin dolar harcayabilen insanlar. Ancak otel yok. Bu nedenle şu anda en az 50 otelin yapılması için önemli yabancı gruplar harekete geçti. Sınırın açılmasıyla yıllık 50 milyon dolarlık turizm geliri bölgeye akacak' dedi.

Ayakkabı da üretecek

Soyak ayrıca tekstilden ayakkabıya kadar birçok yatırımın da Doğu ve Güneydoğu'da yapılmasının düşünüldüğünü belirterek ‘Ermeni işadamları bölgede ortak yatırımlar yapmak istiyor. Sınırın açılması gerginlikten nemalanan Ermeniler'i de zayıflatacak. Onların tek isteği var sınırın açılmaması ve Karabağ sorunun devam etmesi. Ermenistan'daki Ermeniler de Karabağ sorununun bir an önce çözülmesini istiyor ve başlarındaki bela olarak görüyorlar' dedi.

Turist sayısı yüzde 200 artabilir

Ermenistan ile sınır kapısının açılması ihtimali turizmdeki beklentileri artırdı. Turizmciler, bu ülkeden gelecek turistin 200 bine ulaşacağını belirtiyor. Bu da yüzde 200 artış anlamına geliyor. Türkiye'ye bu ülkeden gelen turist sayısı her yıl artıyor. 2006'da 41 bin turist gelirken, 2007'de 53 bin kişiye ulaştı. 2008'de turist sayısı ise yüzde 20 artışla 64 bin kişi oldu.

Star


Geri Dön