Teknoloji

Bilgileriniz çalınabilir, aman dikkat! Kişisel verileri korumak için ne yapmalı? Bunlara mutlaka dikkat edin!

Online alışveriş veya bankacılık işlemi yaparken bir anda kişisel bilgileriniz çalınabilir. Her yıl 28 Ocak’ta kutlanan ‘Veri Koruma Günü’nde, kişisel verilerinizi siber saldırılara karşı korumak için lütfen uzmanların önerilerine kulak verin.Kişisel verilerin korumasına yönelik farkındalık yaratmayı amaçlayan ‘Veri Koruma Günü’nde, uzmanların verilerinizin güvenliği açısından önemli uyarıları var

Bugün internet kullanan herkesi ilgilendiren önemli bir gün. Kişisel verilerin korumasına yönelik farkındalık yaratmayı amaçlayan ‘Veri Koruma Günü’nde, uzmanların verilerinizin güvenliği açısından önemli uyarıları var.

Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye distribütörü Laykon Bilişim Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, 28 Ocak Veri Koruma Günü’nde, veri gizliliğinin korunması için farkındalık yaratılmasının amaçlandığını söyledi. Akkoyunlu, bugüne özel, kişisel verilerin korunmasına yönelik 5 öneri paylaştı.

İşte bu öneriler:

1. PAROLA SEÇİMİ: Akıllı parolalar kullanmak ve parola yöneticisine sahip olmak verilerinizi korumak açısından büyük önem taşıyor. Gizlilik açısından güvenilir bir parola yöneticisi kullanmak sizi dolandırabilecek veya kişisel bilgilerinizi çalabilecek sahte web sitelerini ortaya çıkarmanıza yardımcı olur. Ayrıca dijital hesaplarınız için güçlü ve benzersiz parolalar oluşturmanızın yanı sıra 2FA (çift faktörlü doğrulama) özelliğini aktif hale getirmek güvenliğinizi daha sağlam hale getirecektir.

2. VPN KULLANIMI: Gizliliğinizi ve güvenliğinizi sağlamak açısından VPN ile giriş sağlayabilirsiniz. Alışveriş yapmak veya internette gezinmek için her çevrimiçi oluşunuzda siber saldırganlar tarafından takip edilebilirsiniz. VPN kullanmanız, man-in-the-middle saldırılarına ve tehlikeli Wi-Fi bağlantı noktalarından gelecek saldırılara karşı sizi koruyacaktır.

3. DİJİTAL KİMLİK KORUMA: Dijital kimlik koruma çözümleriyle dijital kimliğinizi korumanız mümkün.  Siber bir dünyada yaşadığımız için tüm kişisel veriler, internet ortamında depolanarak bir dijital kimliğe dönüşüyor. Siber saldırganlar, sizin kişisel bilgilerinizi kullanmak yoluyla dijital kopyalarınızı oluşturabilir.

4. ANTİVİRÜS PROGRAMLARI: Siber saldırılara ve tehditlere karşı önlem almanın en etkili yolu antivirüs çözümlerdir. Paylaşımda bulunduğunuz bilgi miktarını sınırlamak, gizlilik ayarlarınızı düzenleyerek sıkılaştırmak, olası siber tehditlere karşı önlem almak ve tetikte olmak gibi çevrimiçi gizliliğinizi korumanın çeşitli yolları var. Ancak bütün bu çözümler hiçbir sağlam bir antivirüs çözümünün yerini tutmaz. Casus yazılımlar, truva atları ve kimlik avı saldırıları da dahil olmak üzere her türlü siber saldırıdan korunmak için antivirüs çözümler oldukça etkilidir.

5. BİLMEDİNİZ UYGULAMALARDAN UZAK DURUN: Bilmediğiniz uygulamaları kurmak ve kullanmak arka planda farkında olmadan kişisel verilerinizi paylaşmanıza yol açabilir. Kullanacağız uygulamaları seçerken mutlaka daha dikkatli davranarak belirli periyotlarda özellikle kullanmadığımız uygulamaları cihazlarımızdan kaldırarak temizlik yapın. Ayrıca aktif olarak kullanılan uygulamaların, adres defteri, kamera ve mikrofon erişimi gibi ayarlarını tekrar gözden geçirmek önemli bir adım olacaktır. En azından sadece kullanım esnasında erişim izni vermek daha doğru olacaktır.