Perakende

Sıcaklar zeytini vurdu! İspanya'da zeytinyağı üretimi düştü! Türkiye İhracattan umutlu! Fiyatlar nasıl etkilenecek?

Batı Avrupa’da aşırı sıcaklar ve kuraklığın üretimi etkilemesi sebebiyle zeytinyağı fiyatlarının artacağı belirtildi. Peki, zincir marketlerde zeytinyağı fiyatları ne kadar? İşte 10 Ağustos 2022 fiyat listesi... Selışık, bu durumun Türkiye’nin ihracatı için avantaj yaratabileceğini de ayrıca belirtti

BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, Türkiye'nin kuraklıktan etkilenmediğini, İspanya ve İtalya'da rekoltelerin daha düşük olduğunu söyledi. Selışık, bu durumun Türkiye’nin ihracatı için avantaj yaratabileceğini de ayrıca belirtti.

YÜZDE 25 ORANINDA ARTIŞ

İngiltere’nin en büyük süpermarketlerine zeytinyağı tedarik eden Acesur’un ihracat müdürü Miguel Colmenoro, 3 veya4 ay içinde fiyatların yüzde 20-25 oranında zamlanabileceğini bildirdi.

İspanya dünya zeytinyağının neredeyse yüzde 50'sini üretiyor.

BCC Türkçe'den Hüseyin Alkan'ın haberine göre; İspanya, son haftalarda, aralarında diğer büyük zeytinyağı üreticileri İtalya ve Portekiz’in de yer aldığı bazı Batı Avrupa ülkeleri gibi aşırı sıcağa maruz kalıyor ve yağış alamıyor.

İspanya senede yaklaşık 1,4 milyon ton zeytinyağı üretimi gerçekleştiriyor. Fakat uzmanlar, bu sene üretimin bir milyona kadar ineceğini tahmin ediyor. Kötü hava koşullarının ağaçların sudan mahrum kalması sebebiyle gelecek senenin rekoltesini de etkilemesi bekleniyor.

Bu durum zeytinyağın fiyat etiketlerini de etkilemeye başladı. Emtia veri şirketi Mintec endeksine göre naturel sızma zeytinyağı Temmuz’da bir önceki aya göre yüzde 7,3 artarak bugüne kadarki en yüksek seviyesine ulaştı. Yıllık artış ise yüzde 14,2 oldu.

İtalya’nın zeytin rekoltesi de aşırı sıcaklar ve kuraklık nedeniyle düşük seviyelerde.

Bununla beraber uzmanlar, Ukrayna tahılının ihracatına izin veren anlaşma ile zeytinyağı üzerindeki baskının bir ölçüde hafifleyeceğini kaydediyor.

Zeytinyağı fiyatlarında geçen seneden beri süren yükselişte, Rusya’nın 24 Şubat'ta Ukrayna’yı işgale başlamasının ardından ayçiçek yağı yerine zeytinyağına yönelimin de önemli tesiri olduğuna dikkat çekiliyor. Ukrayna dünyanın en büyük ayçiçek yağı ihracatçısıydı.

Peki, zincir marketlerde zeytinyağı fiyatları ne kadar? İşte 10 Ağustos 2022 fiyat listesi...

TÜRKİYE'DE DURUM NE?

Türkiye zeytinyağı ihracatında miktar açısından dünyada 12’nci sırada yer alıyor, ihracattan elde edilen gelir açısından ise 20’nci sırada konumlanıyor. Türkiye’nin zeytinyağı ihracatı geçen senenin verilerine göre yaklaşık 71 milyon dolar.

FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, İspanya ve İtalya gibi ülkelerde kuraklık nedeniyle rekoltede düşüş yaşanmasının Türkiye’nin ihracatı için bir avantaj sağlayabileceğini belirtiyor.

Saha gözlemlerine göre Türkiye’nin zeytinde bu sene kuraklıktan etkilenmediğini bildiren Selışık şöyle devam ediyor:

"Dünyada zeytinyağı üretimi ve ihracatının yarısından fazlası İspanya ve İtalya’ya ait. Türkiye’den alıp, işleyip ya da karıştırıp kendi markalarıyla satıyorlar. Türkiye’nin bence zeytinyağına ilişkin en büyük sıkıntısı da bu. Katma değeri yüksek markalı ürün maalesef satamıyor."

Türkiye'de verimde sıcaklık kaynaklı bir düşüş görünmediğini açıklayan Selışık, "Hatta belki de kışı soğuk geçirdiğimiz için yağışlar nedeniyle aksine bir durum bile söz konusu. Fiyatlarda 2020 yılından bu yana bir artış söz konusuydu. Ama bu sene üretim azalmaz, en azından normal çıkarsa, artış olursa bu fiyat artışı olmayacaktır diyebiliriz” ifadelerini kullanıyor.

ÜRETİM GİRDİLERİ ÜÇ KAT YÜKSELDİ

Bu durumun Türkiye'ye bir avantaj sağlayabileceğini belirten Selışık, "Sofralık zeytinde sıkıntımız olmadığı için kuyular dolu. Bu seneki verim de güzel. Böyle olunca biz belki ticari açıdan iyi durumda olabiliriz. İhracat artabilir diye umut edelim“ ifadelerini kullanıyor. şeklinde konuşuyor.

Ayşegül Selışık, bu durumun ihracata olumlu yansıma ihtimaline karşılık üretim maliyetlerinin arttığını da vurgulayarak şunları söylüyor:

“İhracata olumlu yansıyacaktır. Ama çiftçiye nasıl yansıyacak derseniz, orada başka bir tartışma devreye girer. Verimde bir sorun olmazsa fiyatlar çok yükselmeyebilir ama geçen seneye göre girdi fiyatları üç katı arttığı için çiftçi açısından nasıl değerlendirilir burası tartışılır."

Peki, zincir marketlerde zeytinyağı fiyatları ne kadar? İşte 10 Ağustos 2022 fiyat listesi...

A101 ZEYTİNYAĞI 10 AĞUSTOS 2022 FİYAT LİSTESİ

ŞOK ZEYTİNYAĞI 10 AĞUSTOS 2022 FİYAT LİSTESİ

MİGROS ZEYTİNYAĞI 10 AĞUSTOS 2022 FİYAT LİSTESİ

EDİTÖR NOTU: Bu haber 10 Ağustos 2022 tarihinde saat 08.44'de yazıldı. An itibarıyla dolar 18 lira 1 kuruş, euro 18 lira 39kuruş, altının gramı ise bin 44 lira 75 kuruş değerindedir.

Akaryakıtta son dakika indirimi! Motorine indirim geldi! BP, Opet, Total, Shell 10 Ağustos akaryakıt fiyatları

ŞOK Market Çarşamba kataloğu! ŞOK 10 Ağustos aktüel ürünler kataloğu belli oldu! İşte fiyat listesi

Emeklilere 8 bin 250 TL promosyon! İpi koparıp gelen bankalar çıldırdı! Hemen bakın!