29 / 04 / 2024

Siegener, Gebze'de 30 milyon liralık tesis kurdu!

Siegener, Gebze'de 30 milyon liralık tesis kurdu!

125 yıldır galvaniz üreten Alman Siegener, işadamı Mehmet Yıldırımın sayesinde Türkiyeye geldi. Yıldırım Yatırım için Polonyayı düşünüyorlardı. Davet ettik, 30 milyon liralık tesis kurduk dedi



Türkiye ekonomisinin hızlı büyümesi Avrupalı şirketlerin yatırım iştahını artırdı. 125 yıllık Alman galvaniz şirketi Siegener Verzinkerei Holding, Türkiye Marmara Galvanizi tercih ederek 30 milyon liralık yatırım yaptı. Marmara Galvanizin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, Türk ekonomisin özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde büyük ilgi ve hayranlık uyandırdığını belirterek, Biz 2004 yılında İzmitte galvaniz tesisi kurmuştuk. Ardından işimizi büyütmek istedik. Alman Siegener şirketiyle tanıştık. Onlar Polonya, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelere yatırım yapmak istiyorlardı. Türkiyeye davet ettik. Gördüklerine şaşırdılar. Ekonominin hızlı gelişmesi, yapılan yatırımlar onları hayran bıraktı ve yatırım kararı aldık dedi.

En uzun galvaniz havuzu bizde

Şirketin Marmara-Siegener Galvaniz adıyla kurulduğunu ve Türkiyenin en büyük galvaniz tesisi olduğunu belirten Yıldırım Tesiste 16 metre uzunluğunda ve 1.6 metre genişliğinde galvanizleme ocağı bulunuyor. Böylece uzun elektrik direklerinden her türlü ürüne kadar her şeyin galvanizlemesini yapabiliyoruz diye konuştu. Şirketin Dilovasında yeni binasında faaliyetine başladığını ve talebin oldukça yüksek olduğunu belirten Yıldırım Avrupadaki krizden sonra yurt dışı siparişler azaldı. Ama yerini yurt içi siparişler alıyor. Türk ekonomisinin hızla büyüdüğünün en önemli kriteri bizim işlerimizin hızla açılması şeklinde konuştu. Alman Siegener şirketinin tecrübesiyle ve kendilerinin esnek ve hızlı hareket özellikleri nedeniyle büyük bir yatırımı Türkiyeye çekmekten mutlu olduklarını söyleyen Yıldırım Tesisin kuruluşunda Alman ortağımız Siegener Verzinkerei Holding GmbH ile teknoloji ve bilgi alışverişinde bulunduk. Ortağımız 120 yıllık bir kuruluş ve onlarca tesisi var Avrupada. Bizim yerel tecrübemiz, esnek ve hızlı hareket edebilme yeteneğimiz ile ortaklarımızın bilgi birikimlerini birleştirdik. Sonuçta planlı, teknolojik ve özellikle iş güvenliği ve çevre konusunda duyarlı bir tesis çıktı ortaya dedi.

Yılda 3 milyar dolar tasarruf

Galvanizin inşaat başta olmak üzere her sektörün vazgeçilmez destekçisi olduğunu söyleyen Yıldırım, galvanizlenmediği için her yıl 3 milyar dolarlık demir ve çelik yapının hurdaya ayrıldığını belirtti. Galvinizin demir aksamları koruduğunu ve ömrünü uzattığını belirten Yıldırım, Türk şirketlerinin de galvanizin önemini anlamaya başladığını vurguladı. Türkiyenin en büyük galvaniz ocağının da kendilerinde olduğunun altını çizen Yıldırım, bu ocakta 600 ton çinkonun eriyik halinde bulunduğunu ve ocağını hiç bir zaman söndürülmediğini belirtti. Sektörün 2007den sonraki krizin etkisiyle kazandığı ivmeyi kaybettiğini belirten Yıldırım Ülkemizde galvanizli çelik kullanımı çok yaygın değilken kriz yaşandı ve sektörün gelişmesi durdu. Fakat kriz sonrası ülkemizin genel ekonomisindeki olumlu değişiklik demir çelik sektörüne ve dolayısıyla en etkili çelik koruma yöntemi olan galvanizlemeye olumlu şekilde yansıdı dedi. Yıldırım, özellikle 2011yılı itibariyle iç pazarda canlanmanın olduğunu ve yurt dışındaki krizi telafi ettiğini belirterek, Bu büyük büyüme oranları hem ülke ekonomisine hem de tesisimize sipariş olarak dönüyor. Alman şirket de Türkiyenin bu dinamizmini görerek, geldi dedi. 

TÜRKİYENİN EN BÜYÜK OCAĞI

Dilovasında bulunan tesis toplam 30 milyon liralık yatırımla gerçekleştirildi. Tesiste Türkiyenin en büyük galvaniz havuzu ve ocağı bulunuyor. Alman Siegener Holdingin patronu Klaus Niederstein Siegener (sağda) Türkiyeye gelerek Mehmet Yıldırımla tesiste incelemelerde bulundu.
Star/İbrahim Acar


Geri Dön