Sektörel

Siemens'in Gebze yerleşkesi 'altın' yeşil bina oldu

Siemens Gebze yerleşkesi, Türkiye'nin 'LEED Gold' sertifikasına sahip ilk binası oldu

Dünyada son dönemde örnekleri artan çevreci bina uygulamalarından biri olan Siemens Gebze yerleşkesi, Türkiye'nin 'LEED Gold' sertifikasına sahip ilk binası oldu. Nisan ayında hizmete giren bina, suda yüzde 50, enerjide ise yüzde 30 civarında tüketim tasarrufu sağlıyor.

LEED (Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik) sertifikalı binalarda işletme maliyetleri yüzde 8-10 arasında azalıyor. Bina ömrü boyunca enerji sarfiyatı yüzde 40 azalıyor. LEED Gold sertifikasını alabilmek için yedi tane ön koşulu yerine getirmek ve en az 39 puan almak gerekiyor.

Siemens, inşaat aktivitelerinde kirliliğin azaltılması, mekanik sistemlerde kloroflorokarbon gazı kullanılmaması, bina işletmeye alındıktan sonra atıkları ayrı olarak toplamak için uygun kapların konulması, binada sigara içilmemesi gibi koşulların tümünü yerine getirerek sertifikayı almaya hak kazandı.

Bu kriterleri yerine getirmenin Gebze yerleşkesinin yatırım maliyetini yüzde 2 artırdığını söyleyen Siemens yeşil bina uzmanı Cemil Yaman, Gebze yerleşkesinde standart binalara göre elektrik, doğalgaz ve enerji sarfiyatında ortalama yüzde 25 tasarruf sağlanacağını söyledi. Su tasarrufunda bu oranın yüzde 50'ye çıktığını belirten Yaman, "Bu, 600'ün üzerinde personeli olan bu yerleşke için azımsanmayacak bir tasarruf" dedi.
 
Maliyetin geri dönüşü 1-15 yıl arasında değişiyor
LEED (Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik) sertifikasını veren Amerika Yeşil Bina Konseyi'nin kriterlerine göre, bu sertifikayı alan yapıların maliyetinde yüzde 1'le yüzde 10 arasında bir artış oluyor. Maliyetin geri dönüşü ise 1 yılla 15 yıl arasında değişiyor.
 
 
Siemens sertifika için neler yaptı?
* İnşaat sırasında çıkan naylon, metal, moloz gibi atıkların yüzde 75'i inşaat alanında kullanıldı.
* Yüzde 40 oranında yerel malzeme kullanıldı. Nakliyeden doğacak fosil tabanlı yakıt tüketimi ve CO2 salımı azaltıldı.
* Boya, yapıştırıcı, silikon türü malzemenin kanserojen olmayanları tercih edildi.
* Cephe ve çatı kaplamasında beyaz renkli ve çevreye zararlı olmayan malzeme kullanıldı. Güneş ışınlarının yüzde 85'i geri yansıtıldı.
* Lavabolarda sensorlu ve düşük debili batarya kullanıldı. Klozetler düşük debili tutuldu. Susuz pisuvarlar kullanıldı.
* Bina içine yüzde 30 daha fazla taze hava verildi.
* Toplantı odalarında hava kalitesi düştüğü anda otomatik olarak taze hava pompalanacak sensorlar konuldu.
* Isı geri dönüşümlü klima santrali mantığı kullanıldı. İçeri alınan havanın ısısı dışarı atılan havanın ısısı ile dengelendi. Böylece ortalama 5 derecelik ısınma ve soğutma yakıtsız sağlandı.
* Güneşin binaya vurma açıları bilgisayarla hesaplandı ve buna uygun güneş kırıcılar kullanıldı.
* Büyük ağaçlar dikildi böylece gölgeleme artırıldı.
* Damlama sulama sistemi kullanıldı.
* Peyzaj alanında şebeke suyu değil biyolojik arıtma tesisinden gelen su kullanıldı.
* Çatıdaki su toplanarak, lavabo ve tuvaletlere yönlendirildi.
Referans