Otomobil

Sıfır araç bulamayanlar ikinci ele yönelince fiyatlar patladı! İşte ikinci el otomobilde son fiyatlar…

Sıfır araç tedariğindeki sıkıntılar nedeniyle tüketiciler ikinci el otomobillere yönelirken, gelen yoğun talebin ardından ikinci elde de fiyatların hareketlendiği dikkati çekiyor. İkinci el otoda fiyatlar ne kadar arttı? Hangi modeller tercih ediliyor? Detayları haberimizde...Sıfır araç tedariğinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle ihtiyacı olanlar ikinci el otomobil pazarına yönelirken, ikinci el otodaki fahiş zamlar da herkesi şaşkına çeviriyor

Ramazan Bayramı öncesi otomobil piyasası hareketli günler yaşıyor. Sıfır araç tedariğinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle ihtiyacı olanlar ikinci el otomobil pazarına yönelirken, ikinci el otodaki fahiş zamlar da herkesi şaşkına çeviriyor.

Milliyet Gazetesi’nin haberine göre, İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, geçtiğimiz aralık ayında ÖTV matrah güncellemesinin ardından talebin yükseldiğine işaret ederek bu talebe bağlı olarak fiyatların da arttığını ifade etti. Ertemel, talep artışının yanı sıra maliyetlerdeki yükselişin de otomobil zamlarında etkili olduğunu vurguladı.

HANGİ ARAÇLAR TERCİH EDİLİYOR?

İkinci el piyasasında aralık-mart itibarıyla yüzde 30’lara varan artışların gerçekleştiğini kaydeden Ertemel, tüketicilerin en fazla 5 yaş ve üzeri araçlara ilgi gösterdiğini belirtti. En yüksek talebin ise 10 yaş ve üzeri araçlarda yoğunlaştığına dikkat çeken Ertemel, marka ve model açısından bakıldığında ise C segment aile otomobilerinin en fazla tercih edilen araçlar arasında yer aldığını ifade etti.

Bu araçların çoğunun yerli üretim olması nedeniyle emsallerine göre tüketicilere fiyat avantajı sunduğunu ve bu yüzden tercih edildiğini söyleyen Hayrettin Ertemel, piyasa şartları ve mevcut koşullar itibarıyla değerlendirildiğinde önümüzdeki süreçte araç fiyatlarının yükseleceği tahmininde bulundu. Ertemel, bu nedenle otomobil almak isteyen vatandaşlara seslenerek araç almak için en doğru zaman olduğunu belirtti. En düşük araç fiyatları ise 400 bin liranın biraz altında. Ancak bu rakamın altında üç model kaldığını kaydeden Ertemel, arz sorunu nedeniyle bulmanın da oldukça zor olduğunu söyledi.

BAYİLER STOKÇULUK YAPMIYOR

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, küresel çapta yaşanan hammadde ve çip problemleri gibi üretimi etkileyen nedenlerden dolayı otomobil üretiminin oldukça sınırlı bir miktarda gerçekleştiğine işaret ederek buna rağmen Türkiye’de yüksek enflasyon ortamı ve fiyatların artacağı düşüncesiyle otomobilin bir yatırım aracı olarak görüldüğünü ve talebin de aynı oranda fazla olduğunu ileri sürdü.

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, Milliyet Gazetesi’ne yaptığı açıklamalarda, sınırlı otomobil üretimi nedeniyle sıfır araç alımında bekleme listesinin aylarca uzayabildiğine değindi. Oldukça limitli üretim ve yüksek talep ortamında bayilerin stokçuluk yaptığından söz etmenin doğru olmadığını savunan Ertemel, fiyatlardaki yükselişi fırsat bilerek bu yönteme başvuranların çoğunlukla sektör dışındaki kişi ve kuruluşlar olduğunu iddia etti.