Otomobil

Sıfır araçlar için Temmuz'a kadar vaktiniz var, sonra yükseliş başlar

Otomobil satışlarındaki düşüş Nisan ayında da devam etti. Sitelerdeki ilan sayıları artarken, satış süreleri de gittikçe uzuyor. Autorola Türkiye Genel Müdürü Aslı Göker, Temmuz ayına kadar uygun fiyatlı sıfır araçların bulunabileceğini söyledi.

Nisan ayında 2. el çevrim içi araç pazarında satışlar 2023'e göre yüzde 9, bir önceki aya göre yüzde 16 düşerken, ikinci elde otomobil fiyatları ise önceki aya göre ortalama yüzde 0,73, yıl başından itibaren ise yüzde 2,24 arttı.

Nisan ayında çevrim içi mecralarda 350 bin 588 kurumsal ilan yayınlandı. Bu ilanların 157 bin 463’i için satış gerçekleştirildi. İlan adetlerinde geçen yılın nisan ayına göre yüzde 7 artış görüldü.

Online açık artırma platformu Autorola Türkiye Genel Müdürü Aslı Göker, Bloomberg HT’de yayınlanan Otomotiv Zirvesi programına konuk oldu. Göker, sıfır araç almayı düşünenler için Temmuz ayına kadar  geçen 1,5 aylık süreci işaret etti.

Aslı Göker programda üreticilerin Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında ellerindeki stokları eritmek zorunda olduklarını belirterek, ”Temmuz’a kadar tüketici uygun fiyatlı sıfır aracı tercih edebilecek" diye konuştu.

 

TEMMUZ’DAN SONRA FİYATLAR YÜKSELİR

Göker, 2024’te globalde sıfır araçta yüzde 3-4, ikinci elde ise yüzde 1-2 oranında büyüme beklendiğine dikkat çekti. Temmuz ayında yürürlüğe girecek olan Avrupa Mutabakatı’nın önemini vurgulayan Aslı Göker şunları söyledi:
“Bu, sıfır kilometre araçlarda güvenlik tedbirleri ve teknolojileri olmayan araçların artık satılamaması anlamına geliyor. Dolayısı ile hemen hemen tüm üreticiler Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında ellerindeki stokları eritmek zorunda kalacaklar. Bu noktada sıfır araç pazarının aşağı giden trendinin, bu 3 ayda üretici markaların alacağı aksiyonlardan dolayı biraz daha yukarı doğru yükselebileceğini düşünüyorum. Bu mutabakat çerçevesinde Temmuz’a kadar tüketici uygun fiyatlı sıfır aracı tercih edebilecek. Tabii ki bu ikinci el pazarına negatif yansıyacak.”

Genel Müdür  Göker, 7 Temmuz’dan sonra ise sıfır araç fiyatlarının yükselmesini beklediklerini ifade ederek, “Türkiye’de çevreci araç kullanımı sıfırlarda yüzde 7-8, ikinci elde yüzde 1 seviyesinde. Elektrikli araçlarla ilgili tüketicinin biraz daha güven duymaya ihtiyacı var” diye konuştu.

2024’te halka arz olan 12 şirket yatırımcısına ne kadar kazandırdı?

Renault Austral 100 bin TL nakit destekle satışta! Sıfır araç alacaklara müjde: Renault Austral 2024 fiyat listesi! 

En az yakan 10 otomatik vitesli otomobil ve fiyat listesi!
Peugeot 3008'de 180 bin TL kredi, sıfır faiz kampanyası başladı! Peugeot 3008 Mayıs 2024 fiyatı ne kadar oldu?