Otomobil

Sıfır araçta yeni taktik! Bir gecede yüzlerce araç 6001 km oldu

İkinci el otomobil satışıyla ilgili düzenleme ilk günden delindi. 15 Eylül'de (dün) başlayan uygulamayı delmek için küçük bir değişiklik yetti de artı. İlan siteleri 6 bin kilometrenin altındaki satılık otomobil ilanlarını kaldırdı ama ertesi gün ilanlar geri geldi. Yapılan düzenlemeye göre, ticari faaliyet kapsamında otomobil ve arazi taşıtlarının satışı ancak ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmiş olması koşuluyla yapılabilecek

Sıfır otomobillerin ikinci el otomobil olarak satılmasının önüne geçilmesi için yapılan düzenlemenin uygulaması dün itibariyle (15 Eylül 20222) başladı. Yapılan düzenlemeye göre, ticari faaliyet kapsamında otomobil ve arazi taşıtlarının satışı ancak ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmiş olması koşuluyla yapılabilecek. Bu şart sağlanmadan doğrudan veya dolaylı olarak 1 Temmuz 2023 tarihine kadar pazarlama ve satış yapılamayacak. Ancak bu düzenleme şimdiden ilan sitelerinde delindi.

Otomobil Yazarı Emre Özpeynirci, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda sahibinden.com sitesinde yer alan sıfır otomobil fiyatlarındaki km  hanesinde tüm araçların 6001 kilometre olarak değiştiğine dikkat çekti. Özpeynirci, ilan sitelerinin yetkili bayiler dışında satışa sunulan ve 6 bin kilometreden daha az kilometredeki araçlarını dün gece itibariyle yayından kaldırıldığını açıkladıklarını belirtti. Söz konusu ilanların bugün sitelere yeniden döndüğünü ifade eden Özpeynirci,  tüm bu araçların 6001 km (ilan sahibi değiştiriyor) olarak sitelerde yer almaya devam ettiğine işaret etti.  Özpeynirci, "Yorum sizin" diyerek sahibinden.com sitesindeki "6001 km yapmış sıfır otomobil" ilanlarını paylaştı. Özpeynirci, noterden yapılan satışlarda noterde hiçbir yetkilinin aracın durumunu kontrol etmediğini ekspertiz  raporuyla işlem yaptığına da dikkat çekti.

Fiyatlar yüzde 5 düştü

 

Düzenlemeden sonra 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmemiş otomobiller için 15 Eylül'e kadar kısıtlama olmaksızın elden çıkarılması için süre verilmişti. Bu düzenlemeye bağlı olarak ikinci el araç fiyatlarında yüzde 5 civarında bir gerileme olduğu ileri sürülmüştü.

İşte twitterda konuyla ilgili bazı tepkiler:

Murat Yıldız:

6001 km ikinci el araçlar hayırlı olsun. Sektör bir yolunu bulur demiştim ama nazire yaparcasına 6001 km diyecekleri hiç aklıma gelmemişti. Nasıl becerdiler acaba?

Zihni Çakır:

Bak bak bak! 6001 km deymiş. Tesadüfe bak ki yasaya göre en az 6000 km zorunluluğu var. Bir 1 km ile yasal sınırı kurtarmış. Bu ahlaksızlığı tespit edip hesabını sormak zor olmamalı.

Celal 2023:

Sahibinden sitesindeki 2022 model "2. el" satılık araçlar. Ne hikmetse hepsi yıl bitmeden 6001 km yapmış. Bu şekilde 600'den fazla ilan var. Yasaklamakla, yasa çıkarmakla ekonominin doğal akışını değiştiremezsiniz, hala anlamadınız mı?

Beehaber:

Sıfır araç satan galeri ve şahıslara 6000 KM şartı getirilmesi sonrasında bir gece içerisinde 6001 KM gözüken bir çok araç ortaya çıktı.


İbrahim Ethem Afacan:

2.el araçlarda satış için ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6000 km şartı, 15 Eylül’den itibaren geçerli olmuştu. Bugün yüzlerce ilanda kilometre 6001 oldu

6 ay 6 bin kilometre işe yaramayacak! İkinci el arabaların fiyatları ne kadar olacak?

6 ay  6 bin km’ye çok az kaldı! sahibinden.com’da araba fiyatları düştü mü? İkinci el otomobil alacaklar buraya

Araba almak isteyenler bu fırsatı kaçırmasın! Ticaret Bakanlığı 15 Eylül tarihine dikkat çekti!