Emlak Terimleri

Sıfır oranlı emlak vergisi ne demek?

Emlak vergisi için ödenecek tutar belli oranlar ile hesaplanıyor. Bazı konut sahiplerine bu oran sıfır olarak uygulanıyor. Peki, sıfır oranlı emlak vergisi ne demek? Emlak vergisi ödemeleri senede iki eşit taksit halinde yapılabiliyor

Emlak vergisi mükellefleri, sahip oldukları gayrimenkul türüne göre belirlenen oran ve taşınmazın değeri üzerinden hesaplanan rakamı ödemekle yükümlü oluyor. Emlak vergisi ödemeleri senede iki eşit taksit halinde yapılabiliyor. 

Taşınmazın değeri ne kadar yüksekse vergi için ödenecek bedel de o kadar yüksek oluyor. Kimi konut sahipleri için bu oran sıfır oranlı olarak uygulanıyor. Peki, sıfır oranlı emlak vergisi ne demek?

EMLAK VERGİSİ ORANLARI

2022 yılında emlak vergisinde yapılacak zamlar tebliğ ile açıklandı. 2022 yılına ait söz konusu değerler, bu yıl için belirlenen yeniden değerleme oranının (yüzde 36,20) yarısı olan yüzde 18,10 kadar artırıldı. Buna göre gelecek sene emlak vergisine 18.10 oranında zam uygulanacak. 

Bina vergisinin oranı meskenlerde binde bir, 
Diğer binalarda ise binde iki,
Arazi vergisinin oranı binde bir,
Arsalarda ise binde üçtür.

SIFIR ORANLI EMLAK VERGİSİ NE DEMEK?

Sıfır oranlı emlak vergisi, vergiden muaf olma anlamına geliyor. 1319 sayılı kanun gereğince geliri olmayan mesken sahipleri, sahip oldukları tek ev için sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından faydalanabiliyor. 

Emlak vergisi borcu sorgulama nasıl yapılır?

Arsalarda emlak vergisi muafiyeti var mı?

Ev hanımı emlak vergisi muafiyet dilekçesi örneği 2022!