Ekonomi

Sıfır telefon fiyatları yükselince ikinci ele olan eğilim iki kat arttı!

Tüketicilerin cep telefonu alma tercihlerini belirleyen araştırma sonuçlarına göre bu yıl yenilenmiş telefon alma eğiliminde geçen seneye göre iki kata yakın artış oldu. Türkiye’yi yenilenmiş telefonla tanıştıran EasyCep, peşin fiyatına 12 ay taksit ve 12 ay garantiyle satış yapıyor.Mayıs ayında 12 ilde bin kişiyle görüşülerek yapılan araştırmada, yenilenmiş telefonun ne olduğunu öğrenen tüketicilerin % 31’i alışverişlerini bu yönde yapabileceklerini söyledi

Tüketicilerin cep telefonu alma tercihlerini belirlemek amacıyla bağımsız araştırma kuruluşu Sia Insight tarafından yapılan araştırma, yenilenmiş telefonun avantajlarını gören tüketicilerin bu yönde tercih yapmaya başladıklarını ortaya koydu. Mayıs ayında 12 ilde bin kişiyle görüşülerek yapılan araştırmada, yenilenmiş telefonun ne olduğunu öğrenen tüketicilerin % 31’i alışverişlerini bu yönde yapabileceklerini söyledi. Bu oran Aralık 2022’de ise %17 düzeyinde bulunuyordu.

Yenilenmiş telefon almayı düşünen tüketiciler neden olarak; sıfır telefona boşuna daha fazla para ödememek, sıfır telefonla yenilenmiş telefon arasında fark görmemesi, elindeki parayla daha iyi marka/modelde telefon alabilmek gibi düşünceleri öne çıkardılar.

 SIFIRA GÖRE YÜZDE 30 DAHA UCUZ!

Ticaret Bakanlığı tarafından lisans verilmiş yenileme merkezleri 2020 yılından bu yana hizmet sunuyor. Sıfır cep telefonlarında taksit sayısı 3’le sınırlı olmasına rağmen, yenilenmiş cep telefonlarında peşin fiyatına 12 ay taksit, 12 ay garanti ve iki hafta süreyle iade hakkı var. Yenilenmiş telefon fiyatları, aynı özelliklere sahip sıfır telefonlara göre yüzde otuza kadar daha düşük fiyatlı. Uzman ekiplerce lisanslı merkezlerde yenilenen telefonlarda orijinal ve lisanslı yedek parçalar kullanılıyor.

EasyCep Kurucu Ortağı ve CEO’su Mehmet Akif Özdemir, yenilenmiş telefonun avantajlarının fark edilmesinden memnun olduklarını belirterek, “Tüketiciye avantajlı koşullarla telefon sağlamanın yanı sıra, elektronik cihazların kullanım ömrünü uzatarak, yeni cihaz üretiminden kaynaklı karbon salınımının önüne geçiyoruz. Ülkemizde yenilenmiş telefon alma oranı henüz yüzde 1’ler düzeyinde. Avrupa ve Kuzey Amerika gibi gelişmiş pazarlarda beş kişiden biri yenilenmiş telefon kullanıyor. Ülkemizde de bu oranın artacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

 

ESKİ TELEFONLAR KULLANIMA KAPANIYOR

Kişisel Verileri Koruma Kanunu’na uyumlu olarak çalışan yenileme merkezleri, elden çıkarılan eski telefonlardaki fotoğraf ve verilerin kötü amaçlı kişilerin eline geçmesini önlüyor. Araştırmada, tüketicilerin yüzde 28’inin eski telefonlarını yedekte durması için sakladığını ortaya koydu. Ancak yeni düzenlemeye göre, artık 1 yıl boyunca sinyal alınmayan cihazlar BTK tarafından iletişime kapatılacak. Düzenleme 1 Ocak 2024’de yürürlüğe girecek.

EasyCep, eski telefonlar için resmi sitesinden anında teklif verebiliyor. Ya da talep halinde kapılarına gelen kuryeye eski cihazlarını teslim edip ödemelerini alabiliyorlar.