Ekonomi

Sıfırdan en tepeye yükselen Andrew Carnegie başarılı olmanın 7 sırrını verdi!

Fakir bir ailenin çocuğu olan ve daha sonrasında adım adım zirveye tırmanan Andrew Carnegie, başarılı olmanın 7 sırrını paylaştı. İşte Andrew Carnegie'den başarının 7 sırrı... Andrew Carnegie, fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya merhaba dedi

Amerikalı bir fabrikatör ve büyük bir hayırsever olarak tanınan Andrew Carnegie, başarılı olmanın 7 sırrını açıkladı.

Andrew Carnegie, fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya merhaba dedi. İskoçya'da doğan Carnegie, el tezgahında çalışan bir dokunmacının çocuğuydu. Buharlı makinelerin icadı üzerine işi bozulan bu dokumacı baba, 1848′de, ailesiyle birlikte Amerika'ya, Pennsylvania eyaletinin bir şehrine göç etti. Bu esnada on üç yaşında olan Andrew Carnegie, bir pamuk dokuma fabrikasında 20 sent gündelikle çalışmaya başladı. Carnegie, iki sene sonra telgraf memuru oldu, babası öldüğünden annesiyle kardeşine bakmak zorunda kaldı.

Andrew Carnegie, yirmi beş yaşına basana kadar  demiryollarında çeşitli işlerde çalışmış ardından, 1861′de Amerika İç Savaşı başladığı zaman askeri demiryollarıyla telefonlarının idaresini üzerine aldı. 
1864′te demir işleri yapmaya başladı, bol petrolü olan bir çiftliği satın aldı. Bu esnada çelik endüstrisinin gelecekteki önemini fark eden Carnegie, Keystone Bridge şirketini kurarak Ohio Nehri üzerinde ilk demir köprüyü inşa ettirdi. 1868 yılında, Bessemer çelik ameliyesi ile çeliğin ucuz elde edildiğini görerek bu usulü Amerika'da ilk defa uygulamaya geçirdi. 1899 senesinde, sonradan Amerika'nın en büyük endüstri, teşebbüsü olan Carnegie Çelik Oraklığı'nı kurdu. 1901'de bu ortaklığı, Amerika Birleşik Devletleri Çelik Anonim Şirketi ile, birleştirerek iş hayatından çekildi.

Bundan sonra hayatını hayırsever olarak geçirdi. Eğitim, bilim, kütüphanecilik ve barış alanlarında çalışanlara önemli maddi destekler sağladı. 1889'da yayınlanan Servet başlıklı bir makalesinde, büyük servetin sosyal hayatın seviyesini yükseltmek için kullanılması konusundaki görüşlerini ortaya koydu. Carnegie'nin vakıflara yaptığı bağışların toplamı 350 milyon dolardır. İşte Andrew Carnegie'den başarının 7 sırrı...
 

KURAL 1 : Bırakın Yoksulluk Size İlham Versin!

Andrew Carnegie, hayatının ilk seneleri ile ilgili şunları söyledi; 

“Yoksulluğun ne anlama geldiğini öğrenmeye başladım. O zaman babamın iş dilenmek zorunda kalması, kalbimde büyük bir yara açmıştı, ve sonra, büyüyüp adam olduğumda bunu tedavi edeceğime dair karar verdim."

Ailesinin yoksulluk hastalığını iyileştirmek, Andrew'un hayatta daha fazlası için savaşmasını sağlayan en büyük tetikleyiciydi ve bu dürtü onun birçok savaşı kazanmasını sağlıyordu. Andrew bu durumu şu cümlelerle açıkladı:

"Onlara vermeye karar verdiğimiz anlam dışında hayatta hiçbir şeyin anlamı yoktur. Fakir anne ve babalar tarafından dünyaya getirildiyseniz, bunu Tanrı'nın sizden nefret ettiğinin veya talihsiz olduğunuzun bir işareti olarak yorumlayabilirsiniz. Bunu yoksulluğun üstesinden gelmek için motivasyon olarak kullanmaya da karar verebilirsiniz. Carnegie, ailesinin yoksulluğundan ilham almayı seçti. Pek çok insan yoksul anne babadan doğmak ya da göçmen olmayı bahane olarak kullanır. Gençler, sahip olduğunuz tek mazeret, mazeretinizin olmamasıdır. Ailenizin yoksulluğu, zenginlik yaratma motivasyonunuz olsun."

KURAL 2 : Zirveye Giden Yolda Yürümeye İstekli Olun!

Carnegie çok genç yaşta çalışmaya başladı ve sadece 20 sent kazanıyordu. Daha sonra başka bir imalatçı için çalışmaya başladı. Bu işinde mahzende bir kazanın bakımını ve küçük bir buhar makinesini çalıştırıyordu. Yeni işi oldukça stresli olduğu anlaşılan bir işti. Bazen kazan patlayacak noktaya gelirdiğini aktaran Carnegie, bundan ailesine hiç bahsetmedi. Ailesinden yılmadan, iyimserliğini korudu ve her zaman işinde ilerlemek için fırsatlar aradı.Bu, mevcut konumundan çok daha büyük bir adımdı ve fırsatı değerlendirmek için elinden gelen her şeyi yaptı. Adım adım, Carnegie dünyanın en güçlülerinden biri oldu. Carnegie, şunları belirtti:

"Bugün dünyamızda çoğu insan hızlı bir yükselme bekliyor. Hayatta gerçekten zengin olmak istiyorsan, risk almaya istekli olmalısın, nereden başlamalısın? Bir sonraki fırsatı kollarken elinizde ne varsa sizin için en iyisi o’dur."

KURAL 3 :  Yaşam Boyu Öğrenme!

"Çoğu insanın neden fakir olduğunu merak ediyorsanız, basit terimlerle açıklamama izin verin. Merak eksikliği." diyen Andrew Carnegie, Hayatınızı bir şekilde değiştirmek istiyorsanız, meraka ve yaşam boyu öğrenmeye ihtiyacınız olduğunu belirtti.

KURAL 4 : Bir "usta-zihin ittifakı" yaratın1

Carnegie, "Nasıl para kazandığımı bilmek istiyorsanız, sorunuzu yanıtlayayım" dedi.  Carnegie, zengin olmak isteyenlerin diğer insanlarla işbirliği yapma ve ittifaklar kurma sanatında ustalaşmanız gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Yoksulluğa giden en hızlı yol, tek başına zenginlik yaratmaya çalışmaktır. Bunu hiç kimse başaramadı ve kimse de başaramayacak. Gerçekten zengin olmak istiyorsanız, diğer insanlarla işbirliği yapma ve ittifak kurma sanatında ustalaşmanız gerekir. Tek başına anlamlı bir oyun oynayamazsın. Tek başına ciddi bir savaşta savaşamazsın. Yalnız bir korucu olarak servet inşa edemezsiniz.

KURAL 5 : Kişisel olarak inisiyatif sahibi olun!

Carnegie'nin bir zamanlar çalıştığı yerde, tek bir hatta çalışan bir bantı yönetme emirleri yalnızca bir gözetmen tarafından veriliyordu. Ancak Carnegie bir gün işe başladığında, bir bantın birçok insanı yavaşlattığını fark etti. Ürünler ve buna bağlı trafik durma noktasına gelmişti. Patronunu aradı ama hiçbir yerde bulunamadı. Carnegie midesinde bir huzursuzluk hissetti ama devam etti ve yönlendirmeyi kendisi yaptı, sorunu çözdü ve bant yeniden hareket etmeye başladı. Patronunun nasıl tepki vereceğinden korkarak müdürün gelişini gergin bir şekilde bekledi. Ancak patronu, telgrafhanedeki eski patronu gibi onu suçlamadı ve o günden itibaren emir verme işini Carnegie'ye verdi. Andrew Carnegie, kritik durumlarda ne yapmaları gerektiğinin söylenmesini bekleyen adamların hiçbir yere gitmediğini anlamıştı. Bu sayede telgraf kuryesiyken telgraf operatörü olarak çalışmasını sağladı. İnisiyatif alma yeteneği, hayatta başarılı olmak için çok önemlidir. 

KURAL 6 : Dikkati Dağıtan Şeylerden Kaçının!

Carnegie, dikkati dağıtan şeylerden kaçınılması gerektiğinin altını çizerek, "Bugün dünyamızda o kadar çok dikkat dağıtıcı şey varken, bir sonraki parlayan nesnenin peşinden koşmak kolay ama servet inşa etmenin bir yolu değildir. Özellikle başlangıçta, başarılı olana kadar tüm enerjinizi, güçlü yönlerinizi ve zihninizi tek bir girişime odaklamalısınız." dedi.

KURAL 7: Sorunların Karşısında Güçlü Durun!

1892'de, Carnegie'nin çelik fabrikalarından birinde bir ayaklanma patlak verdi. Bu olayda, fabrikalarından birindeki işçiler "ücret kesintisi aldıkları için greve gittiler" ve kısa sürenin ardından işçilerle Özel güvenlik ekipleri ile işçiler arasında kavga çıktı. Kavga esnasında bir işçi yaşamını yitirdi. Bu, halkın Carnegie algısı üzerinde ciddi bir etkiye sahipti çünkü o, çatışmayı durdurmak için hiçbir şey yapmamıştı. Olanları onaylamasa da, halk sonuçtan memnun olduğunu düşünüyor gibiydi. Bu olumsuz görüşlere rağmen, Carnegie, yüzyılın başında emekli olana kadar önümüzdeki on yılda işini büyütmeyi başardı. Bu durum, onun zorlukların üstesinden gelmede ne kadar başarılı olduğunu ortaya koyuyor.

KAYNAK: https://www.youtube.com/watch?v=YCaabHouJlU&t=79s

Dan Lok'tan zengin olmanın 7 gizli kuralı!
Steve Jobs'tan altın değerinde 3 ders!
Warren Buffet ilk paranızı kazanmak için 3 basit kuralı verdi!