28 / 04 / 2024

Sigara yasağı AVM'leri sıkıntıya soktu

Sigara yasağı AVM'leri sıkıntıya soktu

19 Temmuz'da başlayacak kapalı alanlarda sigara içme yasağı kuruyemişçileri sevindirirken, açık alanı olmayan alışveriş merkezleri ve kahvehaneleri sıkıntıya soktu



Kapalı alanlarda sigara içme yasağı 19 Temmuz'da başlıyor. 19 Mayıs 2008 itibariyle ilk uygulaması okul, dershane, hastane, işyeri, alışveriş merkezi, sinema, tiyatro, şehir hatları vapurları ve taksilerde başlayan sigara içme yasağı artık tüm kapalı alanlar için geçerli olacak. İnsan sağlığı açısından herkes tarafından desteklenen yasa iş ticarete ve geçinmeye gelince bazı tarafları isyan ettirdi. Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu yasayla ilgili "Mekan sahibine değil içene ceza kesilsin" derken Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği Başkanı Mehmet Nane ise adil bir denetim mekanizmasının hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Nane "Göz önündeki 10 - 20 noktayı kontrol edip diğer yerleri kontrol etmezseniz haksız bir rekabet yaratmış olursunuz" dedi. Öbür tarafta ise yasayla birlikte işleri artacak sektörler var. Sakız ve çekirdek bunların başında geliyor. Toplam 2.5 milyar TL'lik kuruyemiş sektörünün 350 milyon TL'sini oluşturan paketli kuruyemiş sektörünün en büyük oyuncuları satışlarda yüzde 20 artış öngörüyor. Kişi başı 3 kilo tüketilen kuruyemişler arasında tüketiminin yaklaşık yüzde 40'ını ayçekirdeği o l u ş - turuyor. Yılda 80-100 bin tonla ay çekirdeği, sigara yasağı ile birlikte yine en çok tüketilecek ürün olacak. Sakızda ise ilk yasakla birlikte kategori ayırımı olmaksızın başlayan artışın devam edeceği belirtiliyor.

ALMANYA HAKSIZ BULDU
Türkiye dışında Almanya ise birahane ve diskotek sahiplerinin temel haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle sigara yasağını anayasaya aykırı buldu. Mahkeme yeni düzenleme yapılana kadar 75 metrekareden daha küçük birahanelerde sigara içilebilmesine karar verdi. Mahkeme sigara içmeyenleri koruyacak daha az sıkı düzenleme yapılabileceğini belirtti.

KURUYEMİŞÇİLER UMUTLU
Sektör % 20 büyür, çekirdek tüketimi artar
 Tadım İcra Kurulu Üyesi Emre Tekinalp: Sigara tiryakilerinin ilk tercihin kuruyemiş olacağını tahmin ediyoruz. Özellikle yaz aylarının vazgeçilmez alışkanlığı ayçekirdeğinin sigara yasağından oldukça olumlu etkileneceğini düşünüyoruz. Ayçekirdeği sigaranın eksikliğini hissedenlerin de imdadına yetişecektir.
 Papağan Kuruyemiş Yönetim Kurulu Başkanı Kani Emekçi: Sektör orta vadede yüzde 20 büyür. Sigara kullanıcılarının, kolay bulunabilen, makul fiyatlı ve sağlıklı olan kuruyemiş ilk alternatifleri olacaktır. Kurutulmuş meyveler, çeşitli fıstıklarla karıştırarak sunuluyor. Bu tür ürünlerin, özellikle sigara kullanan tüketiciler açısından ilgi çekici geleceğini düşünüyoruz. Sigara yasağı uygulaması nedeniyle FİT adlı ürünümüzü üretimini arttırdık.
 Peyman Genel Müdürü Oğuz Yükselir: Şu günlerde sigaraya gelen fiyat artışı, sağlıklı yaşam bilincinin artması bir grup tüketicinin bu bağımlılıktan kopmasına neden olabilir. Sigarayı bırakmak isteyen kişilerin sakız ve kuruyemiş ürünlerini tüketerek geçiş dönemini atlatıyor. Sigara yasağı uygulamasından, en fazla ayçekirdeği pozitif etkilenir. 6 çeşitten oluşan ayçekirdeği ailesi markamız Çitliyo'yu piyasaya sunduk. Zamanlama açısından bu döneme denk gelmesi çok uygun oldu.
Kıraathaneler kara kara düşünüyor

İNSANLARIN ÜSTÜNÜ MÜ ARAYALIM?
 Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu: Bu yasayla bize bir çözüm yolu bırakmadılar. Ne yapalım yani kapıya iki insan dikip kahvehaneye giren insanların üzerinde sigara var mı yok mu diye arama mı yapalım? 400 bin kişi bu sektörden ekmek yiyor. Bu yasağı AVM gibi büyük yatırımcılar kaldırabilir ama küçük esnaf kaldıramaz.
 Perfetti Van Melle Satış ve Pazarlama Direktörü Mehmet Yüksek: Yasaklar kademeli olarak girdiği için ilk olumlu etkiyi geçen yıl yaşadık. İkinci uygulamayla birlikte belirli bir oranda daha satışlara olumlu yansıyacaktır sigara yasağı. Zaten sektörde çok fazla oyuncu yok ve olası bir artış mevcut firmaları satışlarında hem adet hem de tüketim sıklığı açısından azımsanmayacak artışlar yaratacaktır.
Pınar Çelik/Sabah


Geri Dön