Sektörel

Sığınaklara olan talep arttı!

Terör, çevre felaketleri ve salgın hastalıklardan korkanlar lüks ve yüksek teknolojili sığınaklara olan talebi patlattı. Toplam 16 milyar dolarlık sektörün en iddialı ürünleri atom bombasına bile dayanıklı.

Etkileri küresel çapta görülmeye başlanan iklim değişiklikleri, ebola gibi salgın hastalıklar ve terör saldırıları insanların yaşam şekillerini de değiştirmeye başladı. Hızla yayılmasının yanı sıra ülke ve kültür ayırt etmeden herkesi etkileyen bu olaylar dünya çapında ‘korku ekonomisi' adı verilen sektörün de gelişmesine neden oluyor. Yapılan araştırmalara göre büyük ölçüde yaşanan mekânların daha güvenli hale getirilmesine yönelik ürün ve hizmetler sağlayan sektör 2001'de 7 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahipti. 2011'de artan salgın hastalık ve giderek kontrolden çıkan terör olaylarıyla sektörün büyüklüğü 12 milyar dolara ulaştı. Son dönemde terör örgütlerinin başta ABD olmak üzere pek çok Batılı ülkeyi ve bu ülkelerin önde gelen şehirlerini tehdit etmeye başlamasıyla ‘korku sektörünün' 2016'da 16 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşması bekleniyor.


15 METRE DERİNDE

Rakamlar bu seviyeye ulaşınca gelişmeleri fırsata çevirmeye planlayan girişimcilerin sayısı da hızla artıyor. Özellikle güvenli konut konusunda çok çeşitli ürünlerle ortaya çıkan yatırımcılar hem yapı hem de iletişim teknolojilerini de son sınırına kadar zorluyor.Özellikle teknoloji çevrelerinin ‘kıyamet evleri' olarak nitelediği yerleşkelerin en dikkat çekicisi ise ABD'nin Atlanta kentinde bulunuyor. Kısaca ‘The Facility' olarak adlandırılan yapı aslında çok gelişmiş bir sığınak. Toprağın 15 metre altında bulunan yapı aslında ilk olarak Soğuk Savaş döneminin zirveye ulaştığı 1969 yılında yapıldı. Ancak 2012'de tamamen elden geçirilerek teknolojik olarak üst seviyeye taşınan yapı 17.5 milyon dolarlık fiyatıyla da dikkatleri çekiyor.


ATOM BOMBASINA BİLE DAYANIKLI

Lüks sığınağın toprak üstündeki kısmında 90 metrekarelik çok da göz alıcı olmayan bir ek bina bölümü var. Burada sığınakta kalacakların araçlarını park edebilecekleri alanlar ve sığınağa iniş bölümü yer alıyor. Sığınağın toprak altında kalan kısmı ise hiç klasik sığınak görüntüsüne benzemiyor. Zira toplam 1300 metrekare yaşam, eğlence ve çalışma alanı olarak planlanan mekânda yok yok. 6 Ağustos 1945'te Hiroşima'ya atılan bir atom bombasına bile dayanacak şekilde tasarlanmış sığınak misafirlerine tamamen dışarıdan bağımsız bir yaşam sunuyor. Sinema salonu, yüzme havuzu ve hatta yapay ışıkla beslenen bir de bahçesi bulunan yapı, iletişim sektörünün en son ürünleriyle de donatılmış


KEYFE GÖRE EKRANLAR ŞENLENİYOR

Duvarlarda pencere yerine LED ekranlarının bulunduğu mekânlarda istenilen seviyede ışık ve pencerelerde buna uygun görüntüler yaşayanların ruh haline göre otomatik olarak seçilebiliyor.



Mahmut SANCAK/Habertürk