Kent Haberleri

Sigorta girişi 1999'dan sonra olanlar dikkat! 1 milyon kişi 5 yıl erken emekli olacak: Prim, gün, yaş şartı değişiyor!

Emekli olamayanlar için yeni düzenlemeler kapıda. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 milyon küçük esnafa erken emeklilik müjdesini duyurmuştu. İşte o düzenlemenin detayları... İlk etapta milyonlarca kişi EYT düzenlemesiyle beraber emekli olmaya hak kazanırken, dışarıda kalan vatandaşlar da unutulmadı

Emeklilikte reformlar tüm hızıyla sürüyor. İlk etapta milyonlarca kişi EYT düzenlemesiyle beraber emekli olmaya hak kazanırken, dışarıda kalan vatandaşlar da unutulmadı. 

Emekli olamayanlar için ise yeni düzenlemeler geliyor. Bu kapsamda, 1 milyon kişi için prim ödeme gün sayısı 7200 şeklinde değiştirildi. 

Kayseri mitinginde önemli açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 milyon küçük esnafa erken emeklilik müjdesini duyurdu. Yapılan son dakika açıklamasına göre, 9000 olan esnaf prim ödeme gün sayısının eşitleneceği belirtildi. 

Sigorta girişi 1999'dan sonra olanlar dikkat! 1 milyon kişi 5 yıl erken emekli olacak: Prim, gün, yaş şartı değişiyor!

AHaber'de yer alan habere göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu müjdeyi "Küçük esnafımızın prim ödeme gün sayısını SGK'lılarla eşitleyerek 7200 güne indiriyoruz. Bu çalışmadan 1 milyon küçük esnaf faydalanacak" diyerek duyurdu. 

Türkiye'de Bağ-Kur'a bağlı küçük esnaf 9 bin iş günü prim ödeyerek emekli olmaya hak kazanıyordu. Esnaf, SGK'lılar gibi 7 bin 200 prim gün ödemesinden emekli olmayı talep ediyordu. Esnafların dört gözle beklediği haber seçim öncesinde geldi. 

Bu şekilde 1 milyona yakın esnafın daha kısa sürede emekli olmasının önü açılmış oldu. 

Sigorta girişi 1999'dan sonra olanlar dikkat! 1 milyon kişi 5 yıl erken emekli olacak: Prim, gün, yaş şartı değişiyor!

PRİM TABLOSU DA RESMEN GÜNCELLENDİ 

Yapılacak düzenlemeyle çiftçilerin emekliliği için gerekli prim gün sayısı eşitlenecek ve böylece 9 bin gün yerine 7 bin 200 günle emekli olma hakkı elde edecekler. 

5 sene daha erken emekli olma hakkı sağlayacak olan düzenleme ile prim uçurumu kapatılacak ve bu şekilde emekliler arasında hem gelir hem de aylık bağlanma süresinde eşitlik sağlanmış olacak. 

SGK'lı çalışanlar Bağ-Kur'lu çalışan arasında 1800 gün yani 5 senelik süre farkı kaldırılarak emeklilik için gerekli prim sayısı eşitlenmiş olacak. Prim düzenlemesiyle erken emeklilik fırsatının yanı sıra, yüzde 20 daha yüksek emekli aylığı alabilmek de mümkün olacak. 

2008 yılında yapılan sosyal güvenlik reformuyla işçi ve memurların emekliliği için gerekli ödeme gün sayısı 7 bin 200 (20 yıl), Bağ-Kur'lular için de 9 bin gün (25 yıl) şeklinde belirlendi. 

Bu sebeple Bağ-Kur'lular daha uzun süre prim ödüyor ve daha geç emekli oluyordu. SSK'da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli olurken, Bağ-Kur da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9 bin prim günü şartlarını sağladıklarında emekli olabiliyor.

Yapılacak düzenlemeyle, emeklilik şartları ve hak kazanma koşulları standartlaştırılacak ve hem farklı mesleklerde çalışanlar arasında bir eşitleme sağlanmış olacak hem de SSK, Bağ-Kur arasındaki prim gün farkı sona erecek. 

Prim eşitleme işlemleri giriş tarihlerine göre değişiklik gösterecek. 

Tarım Kredi'den çılgın kampanya! İndirimler peş peşe raflara dizildi! Çay, şeker, salçada dip fiyatlar...

Büro Memur-Sen'den zam için Temmuz beklenmesin çağrısı: En düşük memur maaşı, işçi maaşının yarısı kadar! 

Milli Eğitim Bakanı Özer açıkladı! Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı süreci 18 Mayıs'ta başlıyor!