Kent Haberleri

 Sigorta girişiniz 2000-2002-2008 ise bu haber sizin için! Erken emekli olma hakkını kaçırmayın

Uzun zamandır heyecanla sonuçlanması beklenen EYT düzenlemesi Meclis Kurulundan geçerek Resmi Gazete’de yayınlandı. 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olan vatandaşlar emekli olma hakkı elde ederken akıllara takılan suallerin yanıtı araştırılmaya devam ediyor.Bunun yanında emekli maaşı bağlanma koşullarının  da sağlanmış olması gerekiyor

Toplu para iadesi için hangi şartlar aranıyor?

SSK ve Bağ-Kur bağlamında toplu para elde edilebilmesi için vatandaşların sigortalı olarak çalışmaması ya da kendi işini yürütüyor olması lazım. Bunun yanında emekli maaşı bağlanma koşullarının  da sağlanmış olması gerekiyor.

Emekli olamayan kişi primlerini nasıl geri alır? Hangi yol izlenmeli?

Emeklilik için lazım olan prim ödemesi ve gün sayısını bitirmeyen vatandaşlar bağlı oldukları Sosyal Güvenlik Merkezlerine ya da il müdürlüklerine yazılı istekte bulunarak ödenmiş primlerini toplu olarak alabilmektedir.

Hangi primler iade ediliyor?

4/a bağlamında yani SSK'lı olan vatandaşlar 2008'den evvel kendi adına verilen hem işçi hem de işveren primini, 2008'den sonra ise sadece işçi primlerine geri alabilmektedir.4B bağlamında yani Bağ-Kur'lu olan vatandaşlar ise tarih ayrımı olmaksızın verdikleri tüm primleri geri alabiliyor. Bu primler sadece malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları için olanlardan oluşmaktadır.

Sigortalı kişinin varsa hizmet borçlanmaları ile dileğe bağlı sigorta primleri de ölüm ve yaşlılıktan toptan ödemelere dahil olmaktadır. Kısa vadeli sigorta dalları ile genel sağlık sigortası primleri de toptan ödeme olarak yapılır.

Verilecek parada bir güncelleme söz konusu mu?

Bu halde güncelleme olmaktadıre. Yani başvuru tarihine kadar geçen seneler ile güncelleme katsayısı ile beraber hesaplama yapılır.

Sigorta girişiniz 2000-2002-2008 ise bu haber sizin için! Erken emekli olma hakkını kaçırmayın

Ölen vatandaşların yakınları da primlerin parasını alabilir mi?

Vefat eden vatandaşın sigortalı hak sahiplerine ölüm maaşının bağlanabilmesi için en az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarının ödenmesi gerekir. 4/1-(a) sigortalıları için, her türlü borçlanma zamanlarından hariç en az 5 sene sigortalı olması toplamda 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarının verilmiş olması gerekir.

Bu koşulların sağlanması halinde ise ölüm maaşı alamayan vatandaşlar başvuru yapıp prim bedellerini toplu olarak iade veriliyor. Misalen; Bağ-Kur'lu biri öldüğünde 1500 prim günü bulunuyorsa bu vatandaşın hak sahibi ölüm maaşı alamıyor. Fakat bahsi geçen 1500 gün için verilen primleri topluca alabiliyor.

Toptan ödemeyi alanlar, akabinde ihtiyaç halinde bu primleri tekrardan ihya edebilir mi?

5510 sayılı Kanun bağlamında toplam ödeme hizmetleri tasfiye edilmiş bulunan vatandaşlar aynı yasaya tabi olarak malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerini bildirmesi halinde yazılı olarak müracaat etmesi lazım. Bununla beraber aldıkları toptan ödeme tarihi ile yazılı istek tarihi arasında geçen senelerde güncelleme katsayısı ile çarpılarak tespit edilen  meblağda ödeme olur. Tebliğ tarihini takip eden ayın bitimine kadar ödeme yapılması halinde bu hizmetler ihya edilmektedir.

Uzman isim asgari ücrete ara zammı yorumladı! 'Zam gelse dahi...'

TOKİ İstanbul Tuzla projesinde son dakika! 20 bin 920 konut sahibini buldu!

Altını olanlar dikkat! Merkez Bankası'ndan son dakika kararı geldi