Ekonomi

Sigorta prim borcu ödenmezse ne olur?

Sigorta borcunun olup olmadığı düzenli aralıklar kontrol edilmelidir. Yani aylık gelirlerinin asgari ücretin üçte birini aşıp aşmadığı gelir testi yapılarak tespit edilebiliyor. Peki Sigorta prim borcu ödenmezse ne olur?Fatura bedeli, bildirimi takip eden beş iş günü içinde ödenmez ise tüketicinin elektriği kesilmektedir

KAÇ AY FATURA ÖDENMEZSE ELEKTRİK KESİLİR?

Kaç ay fatura ödenmezse elektrik kesilir sorusu yanıtını arıyor. Fatura bedeli, bildirimi takip eden beş iş günü içinde ödenmez ise tüketicinin elektriği kesilmektedir. Tüketicinin kullanım yeri adresine gönderilen fatura ya da bildirim tüketiciye tebliğ edilmiş sayılmaktadır.

İşte “Sigorta prim borcu ödenmezse ne olur?” sorusunun yanıtı…

SİGORTA PRİM BORCU ÖDENMEZSE NE OLUR?

Sosyal güvenlik primlerinin ödenmesi gerekmektedir yani bu zorunlu bir görevdir. Kurumun prim ve diğer alacakları süresi içerisinde ve tam olarak ödeme gerçekleşmez ise ödenmeyen kısmı, sürenin bittiği tarihten başlayacak şekilde ilk üç aylık sürede her bir ay için yüzde 2 oranında gecikme cezası uygulanarak artırılmaktadır.

KİRACILAR HANGİ MASRAFLARI KİRADAN DÜŞEBİLİR?

Ev sahibi ve kiracılar arasında bir kira sözleşmesi imzalanmaktadır. Kiracıların taşındıkları dairelerden bazı masrafları kiradan düşme hakları vardır.  Bu konuyu daha net açıklarsak; evin içinde eve dair tamirata dair fatura kira bedelinden düşülür. Aynı şekilde apartman yönetimi tarafından yapımına karar verilen binanın yenilenmesine dair mantolama, izolasyon gibi işlemlerin masrafını da gayrimenkul sahibinin ödemesi gereken masraflar statüsüne girer.

EV SAHİBİ HANGİ DURUMLARDA İHTAR ÇEKEBİLİR?

Kiracının eve dikkatli ve özenli bakmaması ve komşularla iyi geçinmeme bu temel konularda ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilir. Bu tür durumlarda ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 30 gün içerisinde bu istenmeyen durumların düzeltilmesini aksi takdirde evin boşaltılmasını istediğini ibraz edebilir.

Daha detaylı açıklarsak; tadilat nedeni ile kiranın ödenmemesi ve tahliye taahhütnamesine dayanarak da kiracı çıkarılabilir. Kiraya veren kişinin; kendine, eşine, üstsoyuna yahut altsoyuna veya kanuni olarak bakmakla yükümlü olduğu kişilere konut sağlama ihtiyacı hasıl olursa kiracı tahliye davası açılarak kiracının tahliyesi istenebilir. Bu noktada tabii ki uyulması gereken bazı süreler söz konusudur. Eğer belirli süreli kira sözleşmesi söz konusu ise öngörülen sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde fesih yani iptal bildirimi için öngörülen sürenin başlangıcından itibaren 1 aylık süre içinde bu dava açılabilir.

TOKİ’de sabit ödeme var mı?

Memur olmak isteyenlere müjde! Hazine ve Maliye Bakanlığı KPSS’siz memur alıyor! İşte detaylar!