Siirt Kurtalan'da dokunan kilimler 4 bin liraya kadar alıcı buluyor!
Siirt'in Kurtalan ilçesinde dokunan kilimler, atölyeden bin, İstanbul'un ünlü çarşılarında 4 bin liraya kadar alıcı buluyor. Özeleştirmeyle kiralanan kilim atölyesinde dokunan kilimler dünyanın birçok ülkesine gönderiliyor.
Siirt'in Kurtalan ilçesinde dokunan kilimler, atölyeden bin, İstanbul'un ünlü çarşılarında 4 bin liraya kadar alıcı buluyor.
Kurtalan Kaymakamlığı bünyesinde bulunan ve özeleştirmeyle kiralanan kilim atölyesinde dokunan kilimler dünyanın birçok ülkesine gönderiliyor.
Kurtalan Kilim Atölyesi sahibi Bayram Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede 1994 yılında dönemin kaymakamı Nevzat Taşdan tarafından kurulan kilim atölyesinin 2008 yılında kalifiye eleman olmadığı gerekçesiyle kapatıldığını anımsattı.
Atölyenin 2012 yılında Kaymakam Abdulhalim Can'ın desteğiyle kiralama yöntemiyle kendileri tarafından alındıktan sonra tekrar faaliyete geçtiğini bildiren Demirtaş, dokunan kilimlerin İstanbul'un ünlü çarşıları Mısır, Kapalı Çarşı ve Sultan Ahmet Çarşısında satıldığını söyledi.
Kurtalan Kaymakamı Mustafa İmamoğlu'nun desteği ve katkısıyla atölyeyi ayakta tutmayı başardıklarını anlatan Demirtaş, bu sayede dünyaya nam salmış kilimleri üretmenin sevincini yaşadıklarını bildirdi.
''Kurtalan kilimleri ABD, Danimarka, Avusturya gibi birçok ülkede görücüye çıktı. İspanya'da fuarda birinci seçildi'' diyen Demirtaş, kilim dokuma konusunda Türkiye'de sayılı atölyelerden birine sahip olduklarını aktardı.
- 4 bin liraya alıcı buluyor
Atölyede 25 kadının kilim dokuduğunu dile getiren Demirtaş, şöyle konuştu:
''Kalite olarak örnek teşkil edecek bir atölye. Atölyedeki kadınlar ellerinden gelen gayreti gösteriyor. Kadınlar dokudukları kilimlerle kültürel zenginliği ayakta tutuyor. Biz kilimlerin metrekaresini 300, tamamını bin liraya satıyoruz. Bizden alınan kilimler İstanbul'daki çarşılarda metrekaresi 900, tamamı ise 4 bin liranın üzerinde alıcı buluyor.''
- Ayda 20 kilim dokunuyor
Atölyede usta öğretici Dilek İnanç da atölye sayesinde 25 kadının istihdam edildiğini, kilimlerin el dokumayla herhangi bir kimyasal madde içermeyen ve tamamen doğal yollarla hazırlanan kök boya iplikleriyle yapıldığını vurguladı.
İnanç, aylık ortalama 20 kilim dokunduğunu, yurt içi ve yurt dışında ve şirketlerin özel olarak sipariş verdiğini bildirdi.
Atölyede, 3 yıldır çalıştığını ifade eden tezgah ustası Hülya Dört ise ürettikleri kilimlere yoğun talep olduğunu söyledi.
Dokudukları kilimlerin 1 ile 2 ay içerisinde ebadına göre tamamlandığını belirten Dört, konuşmasını şöyle tamamladı:
"İlk başlarda ister istemez zorlanıyoruz. Bu işi herkes yapamaz, el emeği olduğu için. Bir kilimi bir kişi usta oldu mu bir ayda bitirir, acemi oldu mu bu iki aya kadar çıkar. Atölye sayesinde biz de aile bütçesine katkıda bulunuyoruz.''
- NATO zirvesinde Kurtalan kilimi
Atölyede dokunan 50 kilim, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından İstanbul'da 2004 yılında düzenlenen NATO zirvesine katılan devlet başkanlarına hediye edilmişti.
AA