Kim Kimdir?

Siirt'in Başkanı, 62 villalık 'özel köy'ünü TOKİ'ye yaptırdı

Siirt Belediye Başkanı Mervan Gül, TOKİ'nin 'Tarım Köy Projesi'ni ailesine özel köy yaptırmakta kullandı. Mervan Gül'ün doğum yeri Bostancık'ta yapılan üçer katlı 62 konuttan 40'ı aynı soyadı taşıyan kişilere satıldı. 17'sini Mervan Gül'ün anne tarafından

TOPLU Konut İdaresi (TOKİ), Türkiye'nin 22 vilayetinde uygulamaya koyduğu "Tarım Köy Projesi" kapsamında Ocak 2005'te Siirt'te üç proje başlattı. Doluharman'da 163, Bostancık'ta (Dergalip) 62, Yağmurtepe'de 1300 konut yapılacaktı. Bunlardan sadece Doluharman sorun yaşanmadan gerçekleşti. Diğer iki proje ise Siirt Belediye Başkanı ve yakınlarının karıştığı yolsuzluk iddiaları nedeniyle hayata geçemedi. Yağmurtepe'deki yolsuzluk nedeniyle TOKİ projeyi iptal etti. Ancak Bostancık'daki yolsuzluk daha da ilginçti.

ILISU MAĞDURLARI İÇİNDİ: Bostancık'taki Tarım Köyü projesinin amacı Botan Çayı'na kurulacak Ilısu Barajı'ndan etkilenecek Dağlarca, Asmalı, Bostancık ve Yerlibahçe köylerinin halkına konut sağlamaktı. Aralarında husumet çıkabileceği gerekçesiyle köylerin birleştirilmesinden vazgeçildi, sadece Bostancık için köy kurulmasına karar verildi. Tarım Köy uygulamalarını yerel belediyeler ya da il özel idareleriyle yürüten TOKİ, bu projede bir istisna yaptı. Siirt merkeze 18 kilometre uzaklıkta olan Bostancık, belediyenin değil il özel idaresinin sınırları içinde kalmasına rağmen, bu projenin Siirt Belediyesi ile ortaklaşa yapılmasına karar verildi. 28 Mart 2006'da toplanan Siirt Belediyesi Encümeni, Bostancık'taki konutların üretim ve satış yetkisini Başkan Mervan Gül'e devretti.

KARDEŞ-DAMAT EV SAHİBİ: Mervan Gül'ün doğum yeri olan Bostancık'taki 62 konuttan 40'ı Gül soyadını taşıyan kişilere satıldı. 17'si ise, Tekin soyadı taşıyanlara. Tekinler, Başkan Gül'ün anne tarafından yakınları. Geriye kalan evlerin sahibi gözüken Kamel, Erbek ve Ülker gibi soyadlarını taşıyanlar ise her iki ailenin damatları. Köyde diğer aileler konut sahibi olamadı. Muhtarı bile evsiz kaldı.

30 HANESİ ORADA YAŞIYOR: Geçmişte 280 hane olan köyde şu anda 30 hane sürekli ikamet ediyor. Gerisi Siirt ya da İstanbul'da yaşıyor. Bostancık'taki en kalabalık nüfus Yolbaş soyadını taşıyanlardan oluşuyor. Köy muhtarı da bu aileye mensup olan Mecit Yolbaş. Muhtar Yolbaş, yeni kurulan köye Gül ve Tekin ailelerinin başka kimseyi almak istemediklerini söyledi. TOKİ'ye şikayet dilekçeleri verdiklerini ama sonuç alamadıklarını belirten Yolbaş, "Muhatabımızın belediye olduğu söylendi. Biz de dava açtık" dedi.

İKİ DÖNÜM BAHÇELİ VİLLA: Biri bodrum olmak üzere toplam üç kata sahip Tarım Köy evlerinde yedi oda, salon, iki tuvalet, üç balkon bulunuyor. Her evin kendine ait ikişer dönüm bahçesi var. Köydeki her sokağa ikişer yangın söndürme musluğu yerleştirilmiş. Ilısu Barajı'nın yükselmesiyle tam gölün kıyısında kalacak olan köyde büyük bir alışveriş ve kültür merkezi, sağlık ocağı yapılmış.

Erdoğan, 'Mervan Gül vefa borcumu kötüye kullandı' diyor

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın Mervan Gül'ün yaptıklarından rahatsızlık duyduğu söyleniyor. Bu konuda Emine Erdoğan'a da çok sayıda şikayet gittiği biliniyor. Başbakan Erdoğan 3 Kasım 2002 seçimleri sırasında yasaklı olduğu için seçime girememiş, onun yerine Abdullah Gül Başbakan olmuştu. Bu seçimde Siirt milletvekili seçilen Fadıl Akgündüz'ün milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından Siirt Milletvekili olan Mervan Gül de adaylıktan çekilmişti. Böylece yapılan ara seçimde Recep Tayyip Erdoğan milletvekili seçilerek Meclis'e girmiş ve Abdullah Gül'den başbakanlığı devralmıştı. Yolsuzlukların açığa çıkmasının ardından Başbakan Erdoğan'ın yakın çevresine, "Hayatta hiç kimse benim vefa borcumu Mervan Gül kadar kötüye kullanmadı" dediği biliniyor.

İsteyene evimi aldığım fiyattan satmaya hazırım

SİİRT Belediye Başkanı Mervan Gül, "Proje başladığında ev almaları için herkese çağrı yaptık. Arzu eden varsa bana ait evi kendilerine aynı fiyattan satabilirim. Billoris Kaplıcaları'nın suyunun köye çekilmesi için proje hazırladık. Çünkü, kaplıca Ilısu Barajı'nın suları altında kalacak. Sularının bu şekilde değerlendirilmesi gayet mantıklı" dedi.

TOKİ: Siirt'ten bize ulaşan şikayet yok

 TOPLU Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, "İlk aşamada köye 120 ev yapmayı planlamıştık. Talep gelmeyince sayı 62'ye düşürüldü. Eğer talep gelirse yeni evler yapabiliriz. Satış yetkisini belediyeye devrettik. Dolayısıyla konutların kimlere satıldığını bilmiyoruz. Siirt'le ilgili bana herhangi bir şikayet ulaşmadı. Projenin selameti için hiç kimsenin gözünün yaşına bakmam, şikayetlerin kimlere ulaştığını araştırır ve gereğinin yapılması için ilgili mercilere başvururum" diye konuştu.

Devletin arazisini devlete 100 katı fiyatla sattılar

TOKİ'nin Siirt'te uygulamayı planladığı üç projeden Yağmurtepe'de de ilginç bir olay yaşandı. Ancak Yağmurtepe'deki projede hazineye ait arazi önce şahıslara satıldı, onlar tarafından da TOKİ'ye. 108 dönümlük arazi, 3 Mart 2005'te Abdülaziz Ekinci adlı kişi tarafından 22 bin YTL'ye satın alındı. Ekinci, 6 gün sonra araziyi Siirt Belediye Başkanı Mervan Gül'ün yardımcısı Muhsin Kebapçı'ya sattı. 28 Mart 2006'da, arazi bu kez encümen kararıyla 2.1 milyon YTL'ye kamulaştırıldı ve TOKİ'ye devredildi. Encümen kararının altındaki birinci imza, arazinin sahibi Muhsin Kebapçı'ydı. Bu olayın 15 Mayıs 2007'de Milliyet Gazetesi'nde yayınlanması üzerine, Kebapçı görevi bıraktı, ama belediye meclis üyeliği devam ediyor. Fakat, Başbakanlık Teftiş Kurulu bir inceleme başlattı ve TOKİ, Temmuz 2007'de projeyi iptal etti.

ERSİN KALKAN / HÜRRİYET