Siirtli Öktem Kardeşler anahtar teslim fabrikalar üretiyor!
Siirtli Öktem Kardeşler, 2001 yılında Partner Teknik Endüstriyel'i kurdu. İki kardeş bugüne kadar Irak, Libya, Suudi Arabistan ve Mısır'da 100'ün üzerinde anahtar teslim fabrika yaptı. Şirketin şu anda da sekiz projede 110 milyon Euro'luk işi devam ediyor.
Türkiye'de gözler önünde olmayan birçok girişimci dünya çapında başarılı işlere imza atıyor. Siirtli bir esnafın oğlu olan, Siirt'te doğup büyüyen Hüseyin Öktem ve kardeşi Ihsan Öktem'in hikayeleri de girişim yapmak isteyenlere örnek olacak bir başarı öyküsü. Ekonomist'ten Levent Gökmen Demirciler'in haberine göre, ODTÜ Kimya Mühendisliği mezunu olan Hüseyin Öktem, 2001 yılına kadar Enka Teknik'te çalıştı. 2001 yılında ise ODTÜ Makine Mühendisliği mezunu kardeşi İhsan Öktem ile birlikte Partner Teknik Endüstriyel şirketini kurdu. Öktem Kardeşler, bugüne kadar Irak, Libya, Suudi Arabistan ve Mısır'da 100'ün üzerinde anahtar teslim fabrika inşaatı yaptı.
Şirketin şu anda Irak, Libya ve Suudi Arabistan'da sekiz projede 110 milyon Euro'luk işi devam ediyor. Şirket, anahtar teslim çimento ve demir-çelik tesisleri ile enerji santralleri kuruyor.
Partner Teknik Endüstriyel Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öktem, Enka Teknik'te uzun yıllar Mısır, Irak, Libya gibi ülkelerde iş geliştirme müdürlüğü yaptıktan sonra kendi işini kurmaya karar verdiğini söylüyor. Çocukluğunda Siirt'i ziyaret eden dönemin başbakanı Süleyman Demirel'in "Ülkeye anahtar teslim fabrikalar üretmek lazım" sözünden çok etkilendiğini belirten Öktem, yıllar sonra anahtar teslim fabrika kurma hayalini şirketiyle gerçekleştirdiğini ifade ediyor.
40 MİLYON EURO'LUK HACİM
2018 yılında 40 milyon Euro'luk ciro yapan Partner Teknik bu yılı yine benzer bir ciroyla kapatmayı hedefliyor. Şirketin cirosunun yüzde 90'ı yurtdışındaki işlerden geliyor. Irak, Libya, Suudi Arabistan ve Mısır'da ofisleri bulunan şirket, Tunus, Cezayir, Sudan ve Ürdün'de de faaliyet gösteriyor. Son olarak Libya Zliten'de 51 milyon Euro'luk çimento fabrikası montajı işi alan Partner Teknik, ekim ayında başlayacak bu işi dört yıl içinde tamamlamayı planlıyor. Libya Bingazi'de 175 milyon Euro'luk yatırımla yapılması planlanan bir çimento fabrikası için teklif veren şirket, yıl sonuna kadar bu işin de netleşmesini bekliyor.
Hüseyin Öktem, Suudi Arabistan'da takip ettikleri enerji santrali ve demir-çelik tesisi işleri olduğunu ifade ediyor. Bu ülkede üç iş için teklif verdiklerini ve onların sonuçlanmasını beklediklerini söylüyor. Öktem, Libya'da devlet ile akredifli işler yaptıklarını belirtiyor.
YURT DIŞININ ZORLUKLARI
Hüseyin Öktem, yurt dışında iş yapmanın zorluklarla fırsatları bir arada barındırdığını, yılmadan yola devam ederek başarılı olduklarını dile getiriyor, iş yaptıkları ülkelerde yaşanan sorunlar nedeniyle dengeli gitmenin şirketlerin ayakta kalabilmesi için önemli bir konu olduğuna da vurgu yapıyor. Öktem, "Bu ülkelerde dengeli gitmek şart çünkü rüzgarın nereden eseceği belli olmuyor" diyor.
Partner Teknik, yurtiçinde ise bugüne kadar 1 milyar Euro'luk altı işe imza attı. Şirket son olarak Siemens, Mitsubishi, Andritz konsorsiyumuyla Erdemir'in galvenizleme tesisini yapıyor. Teslim aşamasında olan bu tesise 30 milyon Euro'luk yatırım yapıldı.
IRAKTA FABRİKA İŞLETECEK
Şirket, Irak'ta iki çimento fabrikasını rehabilite etmek ve karşılığında bu iki fabrikanın 25 yıllığına işletme hakkını almak üzere bir anlaşma imzalamak üzere. Musul'daki 800 bin ton/yıl kapasiteli gri çimento fabrikasının rehabilitasyonu için 40 milyon Euro'luk yatırım yapılması planlanıyor. Felluce'de yer alan 300 bin ton/yıl kapasiteli beyaz çimento fabrikasının rahabilitasyonu için de 40 milyon Euro'luk yatırım yapılması öngörülüyor. Hüseyin Öktem, bu tesisleri 25 yıllığına işletip Basra'dan dünyanın her yanına çimento ihraç etmeyi planladıklarını belirtiyor. Hüseyin Öktem, "Irak işimizde devlet desteği beklentimiz var. 25 yılda Felluce'nin 500 milyon dolarlık, diğer tesisin de 300 milyon dolarlık hacim yaratmasını bekliyoruz. Devlet dışarıda iş yapan bu tür şirketlere destek verirse daha başarılı işlere imza atıp ülkemize daha çok döviz getirebiliriz" diye konuşuyor.
Mısır'da geçtiğimiz yıl 3,5 milyon Euro'luk iki alüminyum üretim tesisinin petrol türevi ürün hattını inşa edip teslim eden Partner Teknik, bu pazara temkinli yaklaşıyor. Hüseyin Öktem, şu anda karışık olan Mısır'da beklemede olduklarını söylüyor.
ALMANYA 'DA ŞİRKET KURDULAR
Öktem Kardeşler, projelerle ilgili mühendislik işleri yapmak üzere 2009 yılında Almanya'da Zemdes adlı bir şirket daha kurdu. Tüm çalışanların Alman olduğu bu şirket'Partner Teknik'in işlerinin yanı sıra Almanya, İsviçre ve Brezilya'da yeni kurulan ya da yenilenmesi planlanan fabrikalar için mühendislik işleri yapıyor.
Yurt dışında iş geliştirirken bu işin Türkiye'ye nasıl katkı sağlayacağına baktıklarını söyleyen Hüseyin Öktem, rekabetin giderek arttığı bir dünyada hızlı olanların kazandığını vurguluyor. Özelikle Çinli firmaların ciddi rekabet yarattığına dikkat çeken Öktem, sözlerine şöyle devam ediyor: "Çin devleti tarafından AR-GE'den teminat mektubuna kadar her konuda destek alan Çinli firmalar bizim gibi yalnız iş yapan firmalar için büyük rekabet yaratıyor. Ancak biz de azmimizle dünya pazarlarında var olmaya, nitelikli kaliteli işler yapmaya devam ediyoruz. Devletimiz bize destek verirse biz de daha başarılı ve daha büyük işlere imza atma konusunda istekliyiz."
"Devlet zarar havuzu kurmalı"
Hüseyin Öktem, yurt dışında çalışan şirketlerin daha başarılı olması için önerilerini sıraladı: "Türk şirketleri yurt dışında iş bulabilmek için çabalayıp duruyor. Biz işimizi kendimiz buluyoruz ancak teminat mektupları konusu çok sıkıntılı. Örneğin Çin şirketlere teminat mektuplarının yanı sıra proje finansmanı bile veriyor. Bizim de yurt dışı taahhüt işlerimizde teminat mektubu, finansman desteği gibi uygulamalara ihtiyacımız var. Yurt dışında çalışan firmalara vergi ve SGK desteği de verilmesi gerek. Riskli ülkelerde iş yapan şirketlerin zararlarının telafisi için devlet ortak bir havuz oluşturmalı. Ortak havuz uygulamasıyla oluşturulacak fonla zarar gören şirketlerin zararları tazmin edilebilir."