Genel

Şile'ye hastane yapılması önerisi meclis gündeminde!

İstanbul ili Şile ilçesinde bulunan bir beldeye hastane yapılması önerisi ve bu konuda herhangi bir çalışma olup olmadığı meclis gündemine taşındı. CHP'li Tanal, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, İstanbul ili Şile ilçesinde bulunan bir beldeye hastane yapılması önerisine ve bu konuda herhangi bir çalışma olup olmadığına ilişkin soru önergesi hazırladı. Tanal, sorusunun Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Tanal, ''Ağva, diğer adıyla Yeşilçay, İstanbul'un Şile ilçesine bağlı şirin bir tatil, sahil beldesidir. Ağva merkez ve beldeye bağlı köyler, tarihi, kültürel ve turistik değerleriyle ön plana çıkmaktadır. Ağva beldesinin nüfusu, köyler dahil edildiğinde, kışın 10 bin civarındadır. Yazın nüfus 30 bine çıkmaktadır. Ağva beldesinde devlet hastanesi bulunmamaktadır. Merkezde sadece bir sağlık ocağı yer almaktadır. Vatandaşa hizmet veren ambulans da 1 tanedir. Belde sakinleri, sağlık hizmetlerine erişimde ciddi zorluklar yaşamaktadır. Gece yarısı rahatsızlanan yurttaşların hastaneye ulaşmaları için virajlı yolları aşarak 30 kilometre uzaklıktaki Şile’ye gitmeleri gerekmektedir. Ağva sakinleri ve beldeye turistik amaçlı gelen ziyaretçilerin, sağlık ocağının kapalı olduğu gün ve saatlerde iğne vurulmak için bile Şile'deki hastanelerin yolunu tutmaları gerekmektedir. Kalp krizi gibi acil, erken müdahale edilmesi gereken durumlar düşünüldüğünde Ağva’da donanımlı bir devlet hastanesinin eksikliğinin nelere yol açabileceği daha anlaşılır olacaktır'' diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın soruları:
1- Şile’ye 30 kilometre uzaklıktaki Ağva beldesine devlet hastanesi yapılması yönünde  herhangi bir çalışma yürütülmekte midir? Şayet yürütülmekte ise Ağva’da devlet hastanesinin temelinin hangi tarihte atılması planlanmaktadır? 

2- Acil ihtiyaca rağmen Ağva’ya devlet hastanesi yapılmaması Anayasaya aykırı değil midir? 

3- Anayasamızın “Sağlık hizmetleri ve çevrenin korunması” başlıklı 56. maddesi  gereğince Ağva merkez ve köylerde ikamet eden vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimleri önündeki engeller kaldırılacak mıdır? 

4- Ağva'da devlet hastanesi yapılması konusunda bakanlığınıza iletilen herhangi bir talep  var mıdır? Şayet var ise bu talep sayısı kaçtır? 

5- 2002 yılından önerge tarihine kadar Ağva belde merkezinde ve Ağva’ya bağlı  köylerde rahatsızlanan ve en yakın hastaneye yetiştirilirken yolda yaşamını yitiren kişi sayısı kaçtır? Vaktinde hastaneye yetiştirilmediği için yaşamını yitiren vatandaşların ailelerinin bakanlığınız aleyhinde açtığı herhangi bir dava var mıdır? Şayet varsa dava sayısı kaçtır? Bakanlık aleyhine açılan bu davalardan kaçı devam etmektedir, kaçı sonuçlanmıştır? Bakanlığın mahkûm olduğu dava sayısı kaçtır? 

6- Aile Sağlık Merkezleri, sağlık ocakları, mesai saatleri dışında, cumartesi ve pazar  günleri, resmi tatillerde ve bayramlarda hizmet vermemektedir. Ağva’da sağlık ocağının kapalı olduğu zamanlarda iğne vurdurmak zorunda olan vatandaşlar, kendilerine yardımcı olacak sağlık personeli bulamamaktadır. Bu sebeple Ağva’da devlet hastanesi yapılana kadar, vatandaşların mağdur edilmemesi adına sağlık ocağının personel takviyesiyle 7/24 nöbetleşme usulüyle açık tutulması sağlanamaz mı? 

7- Devlet hastanesinden mahrum olan Ağva’da, vatandaşların mağduriyetinin  katlanmaması için sağlık ocağının haftanın 7 günü, 24 saat hizmet vermesi planlanıyor mu? Şayet planlanıyorsa sağlık ocağının personel ve diğer eksiklikleri giderilerek 7/24 hizmet verebilecek konuma ulaşması sağlanacak mıdır?