Kentsel Dönüşüm

Silivri için Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi hazırlanıyor!

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, 4.8 şiddetinde Silivri açıklarında meydana gelen deprem sonrasında açıklamalarda bulundu.

Silivri açıklarında yaşanan 4.8 büyüklüğündeki Marmara depremin sonrasında Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz açıklamalarda bulundu. SHA Gündem'de yer alan habere göre; ilçede Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi hazırlanması konusunda çalışmaların bir ay önce başlandığını ifade eden Başkan Yılmaz, tüm riskli binaların yenilenmesi gerektiğini bu nedenle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve 39 ilçe belediyesini deprem stratejisi oluşturulması ve kentsel dönüşüme çok hızlı bir şekilde başlanmasıyla ilgili ortak çalışmaya davet etti.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN HAREKETE GEÇİLMELİ”

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz cumartesi günü yaşanan deprem sonrasında geçmiş olsun dileklerini ileterek şu açıklamalarda bulundu: “Öncelikle hem Silivri’ye hem İstanbul’a geçmiş olsun. Hayat normal akışında. Artık depremin büyüklüğünü veya yerini konuşmamak lazım. Herkesin hem fikir olduğu bir konu İstanbul'da büyük bir deprem yaşayacağımız. Merkezi Silivri olur, Avcılar olur, Tekirdağ olur ama bütün İstanbul'un etkileneceği 20 milyon insanın etkileneceği bir depremden bahsediyoruz. Öncelikle bunu konuşup konuşup 2 gün sonra unutmak yerine, biz depreme nasıl hazırlanıyoruz, adeta tabut gibi olan binaları tespit edebiliyor muyuz, tespit ettiklerimize yenileyebiliyor muyuz, bunu konuşmamız lazım. Benim asıl dikkat çekmek istediğim husus, her depremden sonra yaptığımız tek şey konuşmak oluyor. Konuştuktan sonra bu konuyu kapatıp günlük hayatımıza devam ediyoruz. Uzmanların söylediği şey, bu fay hattında İstanbul’u bekleyen büyük bir deprem. Ama bu depreme hazırlık noktasında çok az şey yapıyoruz. Benim muradım Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın öncülüğünde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul’un 39 ilçe belediyesi ile birlikte deprem stratejisi oluşturulması ve kentsel dönüşüme çok hızlı bir şekilde başlanmasıdır. Eğer biz bu riskli binaları yenileyemezsek çok hazin sonuçlarla karşı karşıya kalırız.

SİLİVRİ’DE KENTSEL DÖNÜŞÜM STRATEJİ BELGEMİZİ HAZIRLIYORUZ

İstanbul seferberlik halinde kentsel dönüşüme çalışmalı. Biz Silivri’de çalışmalarımıza başladık. 6 ay içerisinde bu çalışmalar tamamlanacak ve ciddi bir veri ortaya çıkacak. Kentsel Dönüşüm Strateji Belgemizi hazırlıyoruz. Beldelerden gelen alanlar dahil 16 bin hektar planlı alanımız var. Bunun maalesef 4 bin 500 hektarı jeolojik etütleri yapılmadan imara açılmış bölgelerden oluşuyor. Bu çok büyük bir risk teşkil ediyor. Çalışmalarımız kapsamında ilçemiz sınırlarında jeolojik haritası bulunmayan alan kalmayacak. Bu çalışmalar neticesinde kentsel dönüşüm alanları tespit edeceğiz. Ve bu alanlarda yapacağımız çalışmalarımızı başarıyla gerçekleştirerek tüm riskleri ortadan kaldıracağız. O zaman da hem vatandaş, hem bizler, kentsel dönüşüm yapılması gereken alanlar ve binalar tespit edildikten sonra üzerine cesurca gideceğiz.

İNSAN HAYATI HER ŞEYİN ÜSTÜNDE TUTULMALI

Maddiyatı değil, insan hayatını önceleyen bir mantıkla kentsel dönüşüm planını ortaya koymamız gerekiyor. Esas üzerinde durmamız gereken budur. Metrekare hesabı yapmadan, daire fiyatı hesabı yapmadan, insan hayatının daire fiyatı ve arsa fiyatı ile ölçülemeyecek kadar değerli olduğundan hareketle, hep beraber el ele verip kentsel dönüşümünü başarmamız gerekiyor. Silivri Belediyesi yönetiminde meclis üyeleri ile bir bütün olarak, insan hayatının her şeyin üstünde olduğunu, siyasetin de üzerinde olduğunu bilerek, uyumlu bir çalışma yaparak hem Büyükşehir Meclisimizi, hem İlçe Meclisimizi, hem de Çevre Bakanlığımızla koordinasyon sağlayarak, Silivri’yi depreme hazır bir ilçe hale getiririz diye düşünüyorum. Bu çalışmalarımız bitmeden önce de inşallah bir depremle karşılaşmayız. Bize düşen görev her gün bir önceki günden daha ileriye gitmektir.

AFET YÖNETİMİ OLUŞTURULMALI

Ayrıca diğer bir husus da Afet Yönetimi oluşturmaktır. Deprem gerçeği kadar deprem sonrası yapılacaklar, yapılması gerekenler de çok önemli. Bu bağlamda Afet Yönetimi de tüm yönleriyle ele alınmalı. Afet durumunda oluşabilecek zararların en aza indirilmesi veya büyük kayıplar olmadan tüm önlemlerin alınması afetlere hazırlığın başka bir noktasıdır. Bu konuları çok önemsiyoruz. Çeşitli kuruluşlar ile işbirliği içerisinde toplantı, seminer, eğitim faaliyetlerine başladık. Daha da ileri boyuta taşıyacağız.”
 

İstanbul depremi ardından endişe verici açıklamalar!