Silivri'de villalık arsalar 25 bin YTL'den başlıyor
3 yıl önce Büyükşehir Belediyesi'nden hizmet almaya başlayan Silivri'de, köyler ve beldelerde imarlı arsa fiyatları özellikle son 1 yılda iki kata varan oranda arttı.
Bu artışlara rağmen, villa yapmaya uygun, denize yakın 200-300 metrekare arsaları bile 25-30 bin YTL'den başlayan fiyatlara almak mümkün oluyor. Silivri'de faaliyet gösteren emlakçılar, "Büyükşehirden hizmet alınmaya başlaması ile doğalgaz geldi. KİPTAŞ ve TOKİ'nin projeleri de, fiyat artışını hızlandırdı" diyor.
İstanbul'un en hızlı gelişen ilçelerinin başında gelen Silivri'de, KİPTAŞ'tan sonra TOKİ'nin de toplu konut projeleri geliştirmesi bölgeye ilgi duyan birçok yatırımcıyı etkiliyor. Merkeze daha uzak olan Gümüşyaka ve Çanta ile yakın yerlerden Selimpaşa, Kavaklı, Ortaköy, Fenerköy ilgi görüyor. Gümüşyaka'da 200-300 metrekarelik deniz görür arsalar 25-30 bin YTL'den başlarken, çiftlik arazileri, imarlı villa arsaları ve tarlaların yoğun olduğu Akören, Fenerköy, Kadıköy, Ortaköy'de birkaç dönümlük yerleri 50 bin YTL'den başlayan fiyatlara almak mümkün. İşte, satılmayı bekleyen birkaç ucuz arsa:
Gümüşyaka'daki 300 metrekarelik bir arsaya 39 bin YTL istendi. Hemen villa yapılabilecek durumdaki arsanın metrekare fiyatı 130 YTL. Denize yakın, doğalgaz hattı geçiyor, ifrazlı ve parselli.
Yine Gümüşyaka'da 305 metrekarelik arsa, 39 bin YTL. Metrekare fiyatı 128 YTL. Selimpaşa'da yüzde 20 imarlı 224 metrekare arsa 35 bin; Gümüşyaka'da 321 metrekare arsa 30 bin YTL.
Gümüşyaka'da 240 ve 210 metrekarelik iki ayrı arsaya 30'ar bin YTL; Akören'de 1300 metrekare arsaya 25 bin YTL istendi. Zor durumda kaldığını belirten bir arsa sahibi ise Gümüşyaka'daki 252 metrekarelik bir yeri 17 bin YTL'den satıyor. Arsa tapulu bu yerin metrekare fiyatı 55 YTL.
YAZLIK NÜFUS 400 BİN
TURYAP Silivri Temsilcisi Onur Sevimliay, Silivri'nin 125 bin olan nüfusunun yazın 400 bine kadar çıktığına dikkat çekiyor. Sevimliay, "Silivri'deki arsaları 3 kategoride değerlendirmek mümkün: Villa ve çiftlik alanları; toplu konut alanları ve gelişen sanayi bölgeleri. Villa ve çiftlik alanlarında Kavaklı, Selimpaşa ve Ortaköy öne çıkıyor. Toplukonut gelişimi ise Silivri merkez, Alibey Mahallesi'nda. KİPTAŞ, Alibey'de 1230 konut yaptı. 560 tane daha yapılacak. TOKİ de Selimpaşa'da 800 konutluk proje içinde" dedi. Onur Sevimliay, şunları kaydetti:
"Senelik konut talebi 4-5 bin. TOKİ ve KİPTAŞ, bu talebin sadece yüzde 50-60'ını karşılar. Küçük ve orta ölçekli inşaatçılar da hesaba katılırsa, talep karşılanıyor gibi. Son 1 yılda bütün arsa ve arazi fiyatları yüzde 60-100 arttı. İmarlısı da imarsızı da böyle. İmarlı arsalarda ortalama artış yüzde 80-90. Bazı arsaların fiyatı geçen senenin neredeyse iki katına çıktı. Bu trend devam ediyor. Hızla, İstanbul'dan buraya bir kayma var. Silivri tüm hizmeti Büyükşehir'den almaya başlayınca, değer kazanımı arttı. Doğalgaz geldi. Bu entegrasyon son 3 yılda artınca talep ve fiyatlar arttı. Küresel ısınma ile önemli su havzalarında yapılaşma durdu. Su havzalarına yakın yerlerdeki talep, Silivri'ye kayıyor. Silivri'de hiç su havzası yok. İnsanlar şehir merkezinden kaçıyor. 4 mevsim oturacakları yaşam alanları istiyorlar. Her gün birçok villa projesi gündeme geliyor."
DÖRT MEVSİM BURADA YAŞAMAK İSTEYENLER ARTTI
TURYAP Silivri Temsilcisi Onur Sevirrdiay, "Silivri'de; etrafı çevrili, alışveriş merkezlerine yakın, güvenlikli siteler artıyor. Son 3-4 senedir bu talep büyüyor. Etiler'de oturup yazlığı Silivri'de olanlar vardı. Şimdi dört mevsim yaşamayı düşünüp ona göre yer arayanlar arttı" diyor. Villa-çiftlik talebini bu kesimin harekete geçirdiğini ifade eden Sevimliay, şöyle devam etti:
"Villa ve çiftlik talebinde Selimpaşa, Kavaklı ve Ortaköy öne çıkıyor. Buralarda sistemli bir hareket var. 10-20
siteden oluşan siteler var. Bağımsız çiftlik evleri de arttı. Beylikdüzü'ne 25 km mesafedeyiz. Hadımköy'de işyeri
olan kişi, yaşam alanı olarak da Kavaklı'yı seçebiliyor. Yazlık nüfus 400 bine çıktı, yazlıklarda kış oturumu da artmaya başladı. 2015'te toplam 350-400 bin nüfusun barınacağını düşünüyoruz. Beklenti de talep de devam ediyor. İmarlı arsaların metrekaresi en az 60, en çok 200 YTL. Sanayi arsaları ise 100-320 YTL arasında."
Tarlaların metrekaresi 20-60 YTL
KUTAY Emlak'tan Selçuk Sokur; Selimpaşa'da sanayi arsalarının metrekaresinin 200 YTL'den başladığını, imarlı villa arsalarının ise 50-100'den başladığım söyledi. Selçuk Sokur, şu bilgileri verdi: "Celaliye'de ise imarlı yerlerin metrekaresi 100 YTL'den başlıyor ve 200 YTL'ye kadar çıkıyor. Tarlaların metrekaresi de 30 YTL ile 60 YTL arasında. Deniz marzarasına, yoluna göre fiyatları artıyor. Deniz görmez tarlaların metrekaresi 20 YTL'den başlıyor.
Büyükşehir Belediyesi imar planları ile ilgili çalışmayı sürdürdüğü için, yatırımcıların ilgisi azalmıyor. Arsa ve yazlık alanlar bazen başkasına biraz daha yüksekten satmaya çalışıyor. Kadastral yolu olan, 6.50 metre yüksekliğinde bina yapılabilecek tarla vasfındaki yerler, 250 metrekareden başlıyor. Deniz görenlerin metrekare fiyatları ise 50-60 YTL'den başlıyor. Bu araziler, çevre yolunun üst kısmında. Ortaköy'de, arsaların metrekaresi 40-100 YTL arası. Burada genelde çiftlik arsaları var. Ortaköy'de, metrekaresi 50 YTL'den, 2200 metrekare yeri 100 bin YTL'ye sattım. Villaların sayısı burada artıyor."
Asfalt yol geldi, sanayi arsaların metrekare fiyatı yüzde 60 zamlandı
TURYAP Selimpaşa Ofisi'nden Ayşe Binnur İrez, bölgede sanayi arsalarının metrekare fiyatının son 2 ayda bile çok yükseldiğini söyledi. İrez, "Sanayi arsalarının metrekaresi 2 ay önce 150 dolardı, bazı yerde 200 YTL istiyorlardı. Yüzde 60 zamlandı ve şimdi kimisi 250 dolar, kimisi 320 YTL. Bu süre içinde sadece asfaltlama yapıldı. İmar durumlarında değişiklik yok asfalt yapıldı. Burada bir arsa borsası var. Ekimde hareket bekliyorduk, şimdi canlandı" diye konuştu.
TOKİ'nin projesinin de fiyatları olumlu etkilediğini ifade eden Ayşu Binnur İrez, şöyle devam ediyor: "TOKİ gelince arsa fiyatları da konutlar da değerlendi. Doğâlgaz da gelmişti. Villa fiyatları da artıyor. Arsa fiyatlarına gelince:
"Selimpaşa merkezde arsa yok gibi. Doğantepe'de metrekaresi 120 YTL. Yoğurthane bölgesi var. Yüzde 25 oturuma, 12.50 metre inşaat yüksekliği izni var. Oturumu arsanın yüzde 30'una kadar da çıkabiliyor. Bu yüzden Yoğurthane'de apartman tarzı evler yapılıyor. 4 kat apartman imarı var. Arsaların metrekaresi 180 YTL. En son, 780 metrekare arsayı metrekaresi 180 YTL'den sattım. Arsalar genelde 200-350 metrekare büyüklüğünde. Araptepe bölgesinde villalık arsalar var. Yüzde 20-25 imar var. Taşköprü de villalık bölge. İmar oranı yüzde 20-25. Arsa alıp üzerine 2 katlı ev yapanlar var."
(Hürriyet)