26 / 12 / 2024

Silivri'deki dere yatağında 6 kamu binası bulunuyor

Silivri'deki dere yatağında 6 kamu binası bulunuyor

Sel felaketi sırasında çekilen fotoğraflar, dere yataklarındaki yapılaşmanın boyutlarını gözler önüne serdi



Geçen hafta onlarca can alan sel felaketi sırasında çekilen fotoğraflar, dere yataklarındaki yapılaşmanın boyutlarını gözler önüne serdi. Ancak VATAN objektiflerine takılan üç kare vardı ki, devletin dere yatağına ruhsat vermekle kalmayıp bizzat kendisinin yapılaştığını gösterdi...

Marmara'yı sarsan sel felaketinde 35 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi ise hala kayıp. Bu felaketi gören yetkililer önce vatandaşı suçladı. Daha sonra bu suçlama 'Sen yaptın, ben yapmadım' tartışmasına döndü. Ancak sel sırasında çekilen fotoğraflar, kabahatin büyüğünü devletin işlediğini gözler önüne serdi. Silivri'deki çekilen fotoğrafta, dere yatağında tam 6 kamu binası görülüyor...

Sağlık Ocağı'nı su bastı

Boğluca Deresi'nin hemen yanında, sağ tarafında Şerife Baldöktü Sağlık Ocağı var. 1993-94 yılında hayırsever Baldöktü Ailesi'nin yaptırdığı sağlık ocağını sel suları bastı. Hatta suların sürüklediği bir araç sağlık ocağının bahçesine saplandı. Alt katları sular altında kalan bina hizmet veremez hale geldi.

Ya okullar açık olsaydı!

Boğluca Deresi'nin sol tarafında bulunan Nurullah Baldöktü İlköğretim Okulu, yine 1993-94 yıllarında Baldöktü Ailesi tarafından yaptırıldı. Sel sırasında okul büyük hasar gördü. eğitim başlayamadı. Derenin hemen sol tarafındaki Ertuğrul Gazi İlköğretim Okulu da ise 2008 yılında KİPTAŞ tarafından yaptırıldı. Geçen yıl faaliyete geçen okul üç bloktan oluşuyor. Ancak bu okulun da sel sırasında alt ve Bodrum katları sular altında kaldı. Binada sular dışarı atıldı şimdi okulun kuruması bekleniyor. Bu okulda da eğitime geçilemedi.

Derede alışveriş

Okulun hemen ön tarafında, dere yatağına daha yakın olan mesafedeki alışveriş merkezi de 2008 yılında faaliyete geçti ve KİPTAŞ tarafından yaptırıldı. Belediyenin iştirak şirketi olan KİPTAŞ, bu alışveriş merkezini hemen yan tarafa yaptırdığı toplu konutlarda yaşayanların ihtiyaçlarını karşılamak için yaptırdı. Ancak bu alışveriş merkezinin de bodrum katları sular altında kaldı.

Cami de selden nasibini aldı

KİPTAŞ alışveriş merkezi ile Ertuğrul Gazi İlköğretim okullarının arasında kalan cami de KİPTAŞ tarafından yaptırıldı. Ancak o da sel sularından nasibini aldı.

Devlet hastanesi suya battı

Son kamu binası ise Boğluca Deresi'nin sağ tarafında yer alıyor: Silivri Devlet Hastanesi. Hastane, İstanbul İl Özel İdaresi tarafından yapıldı ve geçen yıl faaliyete girdi. Felaketin yaşandığı gün sel suları hastanenin bodrum katlarına kadar indi ve bazı laboratuvarların sistem dışı kalmasına neden oldu. Hastanede temizlik ve onarım çalışmaları halen devam ediyor.

DERE AĞZI GÜMRÜĞÜ!

İstanbul'un ticaretinde çok önemli bir yere sahip olan gümrük, Hamam Deresi'nin göle döküldüğü noktanın hemen dibine inşa edilmiş! Hamam Deresi, Başakşehir'den başlıyor ve Küçükçekmece Gölü'ne Halkalı Gümrüğü'nden dökülüyor. İşte gümrük dere ağzına yapılınca, sel suları da akacak kanal bulamadı ve gümrüğü neredeyse tamamen yuttu. Maddi değeri yüksek ürünler sular altında mahvolurken, mahsur kalan TIR'cılar da ancak helikopterlerle kurtarılabildi.

YOL DA GİTTİ TREN YOLU DA

Çatalca ile Kemerburgaz'ı birbirine bağlan bu köprü, 2 yıl önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırıldı. Hemen arka tarafta ise Edirne ile Sirkeci'yi bağlayan birbirine bağlayan tren yolu var. Bu kavşak gibi noktanın ev sahibi ise Koğuk Deresi. Büyükçekmece Gölü'ne dökülen bu dere, hem köprüyü hem de tren yolunu sular altında bıraktı. TCDD'den dün yapılan açıklamada Çatalca-Kabakça arasındaki 13 kilometrelik demiryolunun onarımının 30 Eylüle kadar biteceği söylendi.

Çıkardığı genelgeye devletin kendisi uymadı

Devlet eliyle bu yapılaşma olurken 9 Eylül 2006'da, yani sel felaketinin yaşanmasından tam 3 yıl önce Başbakan Erdoğan imzalı bir genelge yayınlanmıştı. 26.284 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 14 maddelik genelgede özellikle kamu kuruluşları tarafından dere yataklarına bina yapılmaması gerektiği vurgulanıyor. İşte Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun da hatırlatarak, "Buna aykırı yapılar yıkılacak" dediği genelgedeki kamuyla ilgili maddeler:

* Derelerin üstü DSİ'den izin alınmadığı sürece kapanmayacak.

* Kamu kurum ve kuruluşlarınca, köprü altındaki su akış kesitinin daralmasına sebebiyet veren ve su akışını engelleyen yapılar yapılmayacak.

* Yol çalışmaları sırasında, derenin akması için yeterli menfezler yapılacak.

İSKİ '25 METRE' DİYOR

İSKİ, dere ıslahıyla ilgili İBB Meclisi'ne sunulan soru önergelerine verdiği cevapta, dere duvarından itibaren sağında ve solunda 25'er metre olmak üzere toplam 50 metre genişliğinde bir bandın ıslah edilerek yeşil alan olarak bırakılması gerektiğini söylüyor. Silivri'deki Boğluca Deresi'yle ilgili önergede de İSKİ '25 metre' kuralını gündeme getirmiş, ancak bilirkişiler '7 metre'nin yeteceği yönünde görüş bildirmişti.
Vatan/Öge Demirkan


Geri Dön