Silivri'nin ilk tiyatro salonu açıldı!
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, bir ilki daha hayata geçirerek ilçenin ilk tiyatro salonunu hizmete açtı. Görkemli açılış programında İBB Kent Orkestrası sahne aldı.
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, bir ilki daha hayata geçirerek ilçenin ilk tiyatro salonunu hizmete açtı. Yapımı 16. yüzyıla dayanan ve cumhuriyet döneminde yoğurthane olarak kullanılan binalarda restorasyon çalışmaları yaptıran Başkan Işıklar, oluşturduğu Kültür Sokağı’nda Yaşar Kemal Sergi Salonu’nun ardından, şimdi de Silivri Belediyesi Tiyatrosu Önder Yılmaz Sahnesi’ne görkemli bir açılış gerçekleştirdi. Silivrililerin yoğun ilgi gösterdiği açılışa; CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, Silivri Kaymakamı Faruk Bekârlar, İlçe Jandarma Komutanı Ahmet Hakan Karaaslan, CHP Silivri İlçe Başkanı Suna Göçengil, MHP Silivri İlçe Başkanı Şenoğlu Türkyılmaz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay, Eski Milletvekili Süleyman Çelebi, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve oda başkanları katıldı.
IŞIKLAR: “EN BÜYÜK ESERİMİZİ HER GÜN SAHNELEYECEĞİZ…”
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, açılış töreninde gerçekleştirdiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bu gün bizim için, Silivri’nin tarihi dokusuna sahip çıkıldığının, kültürün yaşatıldığının çok önemli bir göstergesi olan bir gün. Bir arada yaşayan insanların birlikte güldüğü, birlikte ağladığı, hep birlikte düşündüğü tiyatro salonları, aslında hayatın kendisidir. Tiyatro kadim kültürümüzün yaşadığı yarınlara olan umudumuzun, geçmişe olan bağımızı, geleceğe olan inancımızı ve ısrarımızı ortaya koyuyor. Aslında bir şehirde tiyatro varsa orada herkes sahnededir, herkesin de bir rolü vardır. Silivri’de sahneye her gün koyacağımız eserimiz büyük Türkiye Cumhuriyeti’nin ve onun kurucusunun mazlum devletlere ilham veren eseridir. Benim en büyük eserim dediği demokratik, laik, çağdaş bir eseri, bir arada, burada her gün sahneleyeceğiz. Bu eserin adı Türkiye Cumhuriyeti olacaktır. Bizler de bu eserde onu savunan, koruyan vatandaşlar olarak rol alacağız. Barış, adalet, eşitlik, kardeşlik ve insanca yaşam adına sonsuza dek burada o rolü hep birlikte oynayacağız. O muhteşem eserin birer oyuncusu olarak, sonsuza kadar yaşatacağız.
“SİLİVRİ’DE YAŞAMAYI GÜZEL KILAN SİZLERSİNİZ”
Birincisi ile başlamıştık, Yaşar Kemal Sergi Salonu’muzun ardından ikincisini tiyatro salonu olarak tamamladık. Üçüncüsünü çok amaçlı salon ve dördüncüsüne de müzemizi yapacağız. Bu mekânlar, şehir hafızalarının canlı tutarak, yaşamımızın parçalarını kültür ve sanatla bütünleştiren en iyi mekânlar olacak. Yapımı sırasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bundan sonra da yanı başımızda olan alışveriş merkezini kimseyi mağdur etmeden hakkı, hukuku koruyarak yeni bir meydan düzenlemesiyle sahille bütünleştireceğiz. Fatih Mahallesi’nde eşsiz güzellikte bir düzenleme çalışması hayata geçireceğiz. Kaymakamlığımızın orada geçmişteki tarihi azametini de koruyarak bir meydan ve otopark projesi yapacağız. Burada yaşamayı güzel kılan tarihinle, geleceğinle ve geçmişiyle bağ kurabilen, hafızasını kaybetmemiş değerlerimiz. Tüm farklılıklarına rağmen bir arada olabilmenin gösterdiği güç ile bu memlekette örnek bir ilçe olduk. Bunu yapan sizlersiniz, bizi büyük bir aile yapan ve Silivri’de yaşamayı güzel kılan sizlersiniz.”
BEKÂRLAR: “TARİHİNİ KORUMAYAN TOPLUMLAR TARİH OLMAYA MAHKÛMDUR”
Silivri Kaymakamı Faruk Bekârlar ise gerçekleştirdiği konuşmasında; “Bugün çok kıymetli ve değerli bir işin açılışında bir aradayız. İlçemize kazandırılan bu güzel eser için Belediye Başkanımızın şahsında tüm emek verenlere ve bağışçılarına teşekkür ediyorum. Yoğurthane olarak bildiğimiz, zaman içerisinde farklı fonksiyonlar da üstlenmiş bir binadayız. Doğrusu bu binanın bir tiyatro binası olarak hizmete açılması anlamlı olmuş. Aynı amaçlarla kullandığımız diğer ikinci bina daha önceden onarılmış ve sırada bekleyen iki bina daha var. Bunların tamamı bitirildiğinde eminim bu yöreye çok güzel bir görüntü kazandıracak. İhtiyacımız olan, sosyal ve kültürel hayatımıza çok değerli katkılar sunacak olan bir salona kavuşmuş olduk. Yaklaşık 6-7 ay önce bir tiyatro getirmiştik ancak o zaman tiyatronun sahnelendiği salon hakikaten içimizi burkmuştu. Bugün çok büyük olmasa da sempatik, güzel bir binanın ilçemize kazandırılmış olması inşallah bundan sonraki dönemlerde yapılacak daha büyük, daha geniş kitlelerin kullanabileceği mekanların habercisi ve öncüsü olur. Tiyatro binası kazandırmanın dışında, şehrimizin kimliğinin korunmasında da çok önemli bir katkı sağlamış. Çünkü eski eserlerin restorasyonu ve bugün yeni fonksiyonlarla güçlendirilerek kullanıma sunulması çok önemli. Bu konuda ilçemizde daha yapılacak çok iş var. Bugün bu salonu görünce onların da yapılacağına olan inancımız biraz daha güçlendi. Tarihini bilmeyen, korumayan, günümüze taşımayı beceremeyen bütün toplumlar, tarih olmaya ve yok olmaya mahkûmdurlar ”dedi.
TİYATRO BİNASINDA NELER YAPILDI?
Tiyatro Salonu, toplam 266 metrekare alan üzerine tek kat, engellilerin erişimine uygun olarak inşa edildi. 70 metrekare sahnesi, profesyonel ses ve ışık sistemi, ısıtma ve soğutma sistemi, havalandırma ve vestiyer kısmı bulunan salon, 200 kişi kapasiteli.