Kent Haberleri

Silopi ve Cizre'de yeniden inşa çalışmaları yapılıyor!

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yıkılan ve zarar gören yerlere yönelik çalışmaları başlattıklarını anımsatan Yılmaz, Silopi ve Cizre ile ilgili çalışmaların ise devam ettiğini belirtti.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, huzurun ve emniyetin bulunmadığı yerde özgürlük ve ekonomik kalkınmanın olamayacağını belirterek, "Hem sosyal hayatın hem ekonomik hayatın temeli emniyetli ve huzurlu bir ortamdır. Dolayısıyla bunları bozmaya çalışanlara hiçbir şekilde fırsat vermeyeceğiz" dedi.


Yılmaz, Kalkınma Bakanlığı, Esnaf ve Sanatkarlar Derneği, Ankara Kalkınma Ajansı ortaklığında yürütülen "Ahilik Ekseninde Göçmen ve Suriyeli Mültecilerin Sosyo-Ekonomik Yöntemlere Erişiminin Sağlanması Projesi" kapsamında, meslek edindirme programları merkezinin açılış töreninin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.


Sur ve Cizre'de yürütülen operasyonların ardından bölgenin normalleşmesine yönelik yapılacak çalışmalara ilişkin Yılmaz, terörle mücadelenin kararlı şekilde devam ettiğini söyledi.


Yılmaz, Türkiye'nin çok daha huzurlu ve emniyetli bir hale geleceğini vurgulayarak, "Bütün bu çaba, yapılanlar ülkemizin, insanımızın daha huzurlu ve emniyetli hale gelebilmesi için. Huzurun, emniyetin olmadığı yerde ne özgürlük ne de ekonomik kalkınma olur. Hem sosyal hayatın hem ekonomik hayatın temeli emniyetli ve huzurlu bir ortamdır. Dolayısıyla bunları bozmaya çalışanlara hiçbir şekilde fırsat vermeyeceğiz. Kim ne derse desin, ne yaparsa yapsın, birlik beraberlik içinde bu tür konularda hiç bir ayrılığa düşmeden milletçe mücadele etmemiz gerekiyor. Bu mücadelede devam edeceğiz" diye konuştu.


Terörden dolayı yıkılan ve zarar gören yerlere yönelik çalışmaları başlattıklarını anımsatan Yılmaz, Silopi ve Cizre ile ilgili çalışmaların ise devam ettiğini belirtti. Yılmaz, şunları kaydetti:


"Bunları 3 başlık altında toplayabilirim. Birincisi fiziki şartlarla ilgili çalışmalar. Zarar ziyan tespitinden sonra bunları telafi etmeye dönük çalışmalar yürütüyoruz. Küçük ölçekli zararlar için maddi, daha büyük zararlar için ise yeniden inşa çalışmaları yapıyoruz. Altyapıdaki tahribatları onarıyoruz. Sosyal alanda da evini geçici bir süre terk etmek durumda kalan vatandaşlarımızla ilgili gıda, barınma gibi destekler sunuyoruz. Ayrıca bu operasyonlar sonrasında eviyle ilgili sıkıntısı olan geçici barınma ihtiyacı bulunan kardeşlerimize, ailelere destek veriyoruz. Kadınlarımıza dönük çalışmalar yapıyoruz.


Ayrıca ekonomik konularla ilgili en temel mesele istihdam imkanlarını geliştirme. Bu anlamda daha kısa vadeli olarak toplum yararına çalışma gibi bir takım programlarla gençlerimizi istihdam edip daha üretken hale getiriyoruz. Mesleki eğitimlerle bunu takviye ediyoruz. Uzun vadeli olarak da emniyetli ve huzurlu bir ortamda bu bölgelerimizin potansiyellerini harekete geçirecek. Kamu ve özel sektör yatırımlarımızla kalkınma sürecini çok daha hızlandıracağız."


Bakan Yılmaz, terörün ekonomik yapıya büyük bir darbe vurduğuna işaret ederek, bu nedenle toplumun ekonomik imkanlarının ortadan kalktığını, yatırımlara engel olunduğunu, ticarete, turizme, hayvancılığa zarar verildiğini ifade etti. 


AA



Haber Star Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Terörden temizlenen Diyarbakır’ın Sur ve Şırnak’ın Silopi ilçesinde yeniden inşa süreci başlarken, Cizre’deki hasar tespit çalışmaları da tamamlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri, Şırnak’ın Cizre ilçesinde terör örgütüne yönelik yürütülen operasyonların sona ermesinin ardından iki hafta içinde hasar tespit çalışmalarını tamamladı. Cizre’de yürütülen hasar tespit çalışmalarında zaman kaybının önüne geçilmesi için Türkiye’de ilk kez online sistem üzerinden yapılan zarar tespitleri anlık olarak merkeze aktarıldı.


UZLAŞANA KALİTELİ KONUT

Cizre’de 20 bin 161 yapı (konut+işyeri) incelendi. Yapılan incelemeler sonucunda 2 bin 700 ağır hasarlı bina tespit edildi. Kalkınma Bakanlığı’nın hesaplamalarına göre Cizre’nin yeniden inşası için 3-4 milyar liralık bir maliyet ortaya çıkıyor.

Şırnak’ın Silopi ve Cizre ilçelerinde yürütülen çalışmalara yönelik değerlendirmede bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı “Gerek Silopi gerekse Cizre’de altyapısı bozuk, çarpık yapılaşmanın yenilenmesi için çalışma başlattık. Silopi’deki çalışmaları tamamladık ve yıkım işlemlerine başladık. Aynı zamanda altyapı işlemleri için İller Bankası’nın verdiği destek var. Cizre’de de çalışmalarımız tamamlandı. Biz bu alanlarda da en kısa zamanda kentsel dönüşüm projelerini başlatacağız” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, vatandaşlara uzlaşma ile çok daha nitelikli, kaliteli konutlar sağlanılacağını ifade ederek, “Planlamamızı yaparken bölgenin yöresel özellikleri dikkate alınacak. Silopi’de de çalışmalarımız devam ediyor. Silopi’de irtibat ofisi açmıştık. Cizre’ye irtibat ofisi açacağız. Kentsel dönüşüm projelerinin kapsamını, ne amaçla yapıldığını, vatandaşlarımıza ne gibi avantajlar sağladığını orada birebir yetkili arkadaşlarımız anlatacak” diye konuştu.


700 TL KİRA DESTEĞİ

Riskli alanlarda bulunan evi hasar görenlere 600-700 TL arasında kira yardımı yapılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda kira yardımının başlayabilmesi için hasar tespit çalışmalarının tamamlanması gerekiyor. Sonrasında Bakanlık ile anlaşanlara kira yardımı yapılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm kapsamında evi yıkılanlara 18 ay boyunca kira yardımı yapıyor. Ev sahiplerine ilçe, il ve büyükşehirlerde yaklaşık 500 ila 800 Türk Lirası’na yakın bir miktarda kira yardımı gerçekleştiriliyor.


SUR’DA 17 MAHALLEDE ACİL KAMULAŞTIRMA

Bakanlar Kurulu, uzun süredir operasyon sürdürülen Diyarbakır’ın Sur ilçesinde ilan edilen riskli alan sınırları içinde bulunan 17 mahalledeki taşınmazlarla ilgili acele kamulaştırma kararı aldı. Sur ilçesinde aralarında Addaldede, Alipaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Özdemir, Süleyman Gazi mahallelerinin yer aldığı 17 mahallede yer alan 363 ada içindeki çeşitli taşınmazlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırmaya tabi tutulacak.


Star